Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Szybkość AF w olympusach

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Coral
    ..no i tutaj odpowiedziales sobie sam - motory USM (SSM u Nikona) narazie sa najszybsze i najcichsze w dzialaniu.....nie ma zmiluj....oly ma poprostu inne zalety ...
    U Nikona SWM (Silent Wave Motor). SSM to patent byłej Minolty (dziś Sony) i wcale nie taki szczęśliwy. Nie za bardzo chce mi się sprawdzać, ale w Olkach też są silniki ultradźwiękowe.
    Szybkość AF zależy również od silnika, ale nie to o tej szybkości decyduje. Jasność i kontrastowość szkłą ma ogromne znaczenie. Z 17,5 - cośtam cośtam Oly jest powolny jak krowa. Z 14-54 śmiga porównywalnie do najszybszego Nikona (wobec Nikosia Canon klęka - ale nie mam Canona pod ręką).
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    E-1 z 14-54 ostrzy naprawdę szybko, często szybciej niż potrzebuję. dopiero w ciemnicy jest gorzej, ale jak jest jakiś kontrast to nie widzę problemu. dla mnie wystarczająca szybkość i naprawdę niewiele "przestrzelonych" fotek. naciskam i jest, tym sprzętem robi się niczym analogiem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W E-300 w dobrych warunkach w dzien to szybkość jest w zupelności wystarczajacza zajmuje to mniej wiecej 0,5 sek moze troszke szybciej ale jak sie robi ciemno taki poł mork to juz czasem zajmuje to troszke chociaż jak sie właczy lampe i lampa błysnie i ostrośc sie ustawi dobrze zajmuje to razem z błyskiem z 1 sek poprawnosc autofokusa jest zadowalajaca 90% zdjec wychodzi prawidłowo elektronika myli sie żadko

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Hej.
    Odnoszac sie do postu powyzej - gdyby 10% zdjec nie wychodzilo z powodu bledu AF to E-1 uzywalbym juz dawno zamiast mlotka brukarskiego
    Wracajac do pytania podstawowego pozwole sobie na taki maly prywatny SUBIEKTYWNY ranking na postawiee sprzetu ktory mam badz uzywalem na tyle dlugo ze pamietam "doskonale" jak funkcjonuje. Generalnie na stale mam ustawione srodkowe pole AF
    Wiec w kolejnosci od najlepszego:
    1) Canon 20D + 24-85 USM
    2) Canon 50E + 24-85 USM ( po uruchomieni eye control ciut dluzej ale i tak zachowuje "zaszczytne" 2 miejsce
    3) Canon 350D + 17-85 USM IS
    oraz Oly E-1 + 14-54
    tutaj roznice sa tak male ze ja ich nie widze, a moze specyfika pracy AF powoduje ze trudno jest ocenic czas. Czasami wydaje mi sie ze jednak E-1 jest szybszy ale nie jestem tego pewny wiec razem na 3

Troche jako osobna kategoria - praca z tele
    4) 50E + 100-300 USM
    5) 20D + 100-300 USM
    6) E-1 + 40-150
    7) 50E i 20D + 75-300 USM II

Coz, nie wolno traktowac tego jako sport bo roznice sa jak w dzisiejszym sporcie - minimalne. Dla mnie AF nie musi byc NAJSZYBSZY, bardzo szybki tez jest wystarczajacy.
    Nie pstrykam sportu ani jaskółek w locie wiec ciesze sie z tego co mam

I jeszcze jedno, nigdy nie interesowalem sie jakiego typu silniki kreca sie w Zuiko ale jaka jest roznica pomiedzy 14-54 i 40-150 to kazdy slyszy, wiec moze w niektorych sa silniki ultradzwiekowe tylko producent nie umieszcza tej informacji w nazwie. Zreszta, nawet jesli wlozyli tam silnik z samochdzika zabawki i garsc trybow to dla mnie i tak chodzi zaje.....
    Tomek.

The z00m
    Gość
    Polecam wziąć do ręki KM D 7D... wówczas E-1 będzie wydawał się niczym F1.

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    ......
    U Nikona SWM (Silent Wave Motor). SSM to patent byłej Minolty (dziś Sony) i wcale nie taki szczęśliwy. Nie za bardzo chce mi się sprawdzać, ale w Olkach też są silniki ultradźwiękowe...............
    ..pewnie masz racje..zbyt wiele nie mialem do czynienia z silnikami ultradzwiekowymi...do Canona mialem 70-200/4L i 300/4L obydwa szybsze od rozwolnienia a do nikona mialem dawniej Sigme 180mm macro - mimo ze macro- tez byla szybka..ale przede wszystkim byly ciche...oly 14-54 tez cichy i szybki jest ale wczoraj zdziwko mnie szarpnelo mocne - dostalem bowiem przesylke z wywalczonym ZD150/2 zapiolem i......glosno i niezbyt szybko -takie pierwsze wrazenia, o ile "niezbyt szybko moge przelknac to glosnosc dyskwalifikuje ten obiektyw jesli chodzi niektore aspekty fotografii przyrodniczej ...miejmy nadzieje ze sie myle - napisze cos wiecej jak popstrykam troszke..
    Pozdrawiam
    Coral

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Gratki zakupu. Licznę na jakies sample na forum. IMO to genialne szkło.
    było sobie życie

The z00m
    Gość
    Ja również się czaję na 150/2,0. Jednak zapewne szybciej doczekam sie 7-14. Skrajnie różne, ale równie potrzebne i znacznie tańsze.

W każdym razie 7-14/4,0 oraz 150/2,0 w moim przypadku zamyka budowę systemu. No chyba, że Oly zauważy, że brakuje w rozsądnej cenie 300 przy znośnym 4,0.

Szczerze zazdroszczę 150/2,0

Pozdrawiam...

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    panie kolego sample z tego 150/2 poprosimy bo w sieci z nimi cienko

robin102
    Gość
    The zOOm jakiego systemu ??? , przecież TY nie masz do tych wypasionych obiektywów body , bo chyba nie myślisz ,że E-1 to puszka która wykorzysta te piękne szkiełaka hi hi hi hi
    (tak z przekory napisałem)