Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Co to znaczy GO i EV???

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Co to znaczy GO i EV???

pewnie to pytanie z działu banalnie oczywistych...ale w wielu wypowiedziach znalazłem ten termin i gdybym wiedział co on oznacza to ułatwiło by mi to poszerzanie wiedzy na temat fotografii, z góry dzięki za odp

ps, szukałem na forum podobnego tematu i nie znalazłem...

Awatar Moog
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    w skrócie :

GO = Głębia Ostrości
    EV = Korekcja Ekspozycji

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    GO - głębia ostrości. Duża GO - większośc obrazu w kadrze jest ostra (np. krajobrazy), mała GO - na odwrót (np. portrety).

EV - Exposure Value - czyli wartość ekspozycji. Mała - mała ilość światał, duża - odwrotnie. Posługujemy się raczej pojęciami "zwiększyć, zmniejszyć EV" - czyli zwiekszyć lub zmniejszyć ekspozycję, a więc zwiększyć lub zmniejszyć ilośc światła padającą na matrycę/kliszę.

To tak w telegraficznym skrócie

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    co zrobić aby większośc obrazu była ostra a co zeby wybrana czesc była ostra, jaka to opcja, bo EV to ma zwiazek z przysłoną, tak? dzięki za odp

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Posługujemy się raczej pojęciami "zwiększyć, zmniejszyć EV" - czyli zwiekszyć lub zmniejszyć ekspozycję
    BTW, obecnie mówimy zmniejszyć lub zwiekszyc o np. 1EV, a stare fotografy i tak będa mówić " o 1 działkę przysłony (lub o 1 blendę)", nawet jeżeli fizycznie będą o połowę skracać lub dwukrotnie wydłużać czas otwarcia migawki
    To tak łykendowo...
    Jack

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    żeby nie zakładać nowego tematu:
    co konkretnie w fotografii znaczy termin matryca i co to są te milimetry napisane na obiektywie urządzenia: (AF ZOOM 7,9-39,5mm 1:2,8-4,

excel
    Gość
    Jestem kompletnym laikiem, ale pełnym zapału, wieć wszelkie moje pytania które mogą wydać się głupie i na które odpowiedzi są dla większości oczywiste nie są z mojej strony prowokacją
    pozdrawiam Tomasz
    Kreciku,
    pytan glupich nie ma, bywaja glupie odpowiedzi.

Pozdrawiam,
    excel

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    toteż proszę o w miarę mądrą odpowiedź na moje pytanie

excel
    Gość
    krecik,
    odpowiedzi na wszystkie Twoje pytanie byly juz kilkakrotnie na forum przerabiane. Udaj sie w poszukiwania. Znajdziesz wiele interesujacych odpowiedzi.
    Jezeli chcesz poczytac sobie baaaardzo przydatny podrecznik o fotografii, to polecam Tobie autorska instrukcje obslugi do C-8080 lub do C-4000 Tadeusza Jankowskiego. Podejrzewam, ze masz inny aparat, jednak informacje , ktore tam uzyskasz, sa przydatne dla kazdego, kto bardzo chce zrozumiec fotografie.

Pozdrawiam,
    excel

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no ja własnie też nie wiem co to matryca?
    lyzka