Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: moj nowy Olek C4000z - brzydkie fotki

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

moj nowy Olek C4000z - brzydkie fotki

Kupilem wczoraj na Allegro (nowy) aparat Olympus c4000z no i zrobilem zdjecie czarne 13s ISO 100 i przeslona f/2.8
    no i taki dziwny rezultat mam
    http://www.terragaleria.pwii.pl/temp/A001.jpg
    (jakies czerwone kropki czy cos? czy to normalne)

HELP!

P.S.
    Pozniej zrobie jeszcze zdjecia
    16s ISO100 f/2.8 ( no i z iso200 oraz iso400)
    i zapodam linki na forum
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    jeronimo tys się wściekł z takimi formatami... zmiejsz to do 1024x768 przynajmiej albo jeszcze mniejsze... i widziałem chyba foty z ręki robione... a statywik? I czas należy dopracować metodą prób i błedów - bo większość (jak dla mnie) prześwietlona. A czerwone/białe kropki to różnice w czułości matrycy przy długich czasach naświetlania - normalka.

ps. zdarłem sobie kilka fotek i pozaglądałem w exif'y - iso przy długich czasach naświetlania ma być jak najmniejsze to podstawa (patrz fota b011 - 10 s./iso 400!!!). fota b001 jest najlepsza - ale i tak bym czas zmniejszył do 8 sek.
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no takie ustawienia mi doradzil Arturo do testowania...
    zdjecia robione ze statywu

pozniej zrobie jakies "normalne" - czyli nie na maxa f/2.8 tylko jakos normalnie i moze nie bedzie szumow.....

a co to tego czarnego http://www.terragaleria.pwii.pl/temp/A001.jpg
    to jest spox?

Sorx za lameriade ale musze jak najszybciej wypadac sprzet czy nie ma jakis "syfow" ktore podlegaja gwarancjii..

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    nie będę ekspertem tu, ale ta czarna fota mieści się w "normie". Nie widzę dead pikseli.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    a jest jakis "chlopski" sposob zeby przetestowac w 5min czy aparat jest sprawny?

BTW
    Noise reduction - czy to wlasnie ma wytlumic szumy?

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    nie wiem - nie mam opcji noise reduction. Btw... programik dead pixel test wykrywa padnięte piksele matrycy oraz hot.

przejechałem ten czarny obrazek na tym programie i nie masz martwych pikseli w matrycy. Wynik taki : 0 dead/4 hot. Matryca jest ok.

tu jest link do dead pixel test
    http://www.starzen.com/imaging/downl...dpixeltest.zip
    robisz fotę na maksymalnym czasie na otwartej przysłonie i iso 400 z zamkniętym deklem obiektywu i w formacie tiff - wtedy można dobiero tak naprawdę sprawdzić czy są dead/hot piksele.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    otóż to... przetestuj aparat tym programem - ja nie miałem takich efektów (piszę w czasie przeszłym bo chwilowo nie mam aparatu).
    Nie chciałbym się wymądrzać ale właśnie dlatego aby uniknąc tego typu niepewności NIGDY nie kupię tak czułego sprzętu poza normalnym sklepem... ale to tylko takie moje "widzimisię" No i jeszcze coś... jestem typowym amatorem wraz z wynikającymiu z tego faktu wadami ale jak do tej pory nigdy nie widziałem potrzeby fotografowania w czasie dłuższym niż 4 sekundy... (tryb nocny) no ale może kiedyś....
    W trybie nocnym noise reduction jest automatycznie włączane - jeśli fotografuję na manualu w nocy to ZAWSZE włączam noise reduction.
    Pozdr.

| OlyJedi Awatar krupek
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A może ktoś rozwinąć wątek: "jak i co przetestować w aparacie aby wykazać jego sprawność/niesprawność" ?
    Co można jeszcze przetestować oprócz hot/dead pixeli ?
    Można przeprowadzić podobny test dla LCD?
    Jak sprawdzić optykę itd. ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    najbardziej wiarygodny sposób to chyba mieć możliwośc porównania własnych zdjęc zrobionych na tych samych ustawieniach, temu samemu obiektowi z fotkami zrobionymi tym samym modelem ale innym aparatem. Każde inne porównanie jest jedynie orientacyjne... No ale taka możliwośc to rzadkośc... a może się mylę? Pozdr.