Ja kupilem lampe do slubow itp. no i w sumie chcialbym jak najmniejszym kosztem ja "przerobic" na taka co sie do macro nada - czyli bez kupowania dodatkowych akcesoriow (np. kabla ktory jest na powyzszej stronie)
Ja kupilem lampe do slubow itp. no i w sumie chcialbym jak najmniejszym kosztem ja "przerobic" na taka co sie do macro nada - czyli bez kupowania dodatkowych akcesoriow (np. kabla ktory jest na powyzszej stronie)
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Jeronimo: Z wykorzystaniem lampy założonej na sanki można osiągnąć efekt podobny do lampy pierścieniowej--to mój nowy patencik, który wkrótce opiszę ...
---------
he,he--nie widziałem opisu patentu powyżej, ale mój pomysł jest łatwiejszy do wykonania...
no no to juz czekam z niecierpliwoscia![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Jeszcze nie skończyłem tej przystawki pierścieniowej do flesza, gdyż chciałem dopasować ją do Zuiko Digital 50/2, ale podobnie będzie dla Pancolara czy Heliosa
To jest część zasadnicza --za kilka dni uzupełnię opis i zdjęcia
super! zapowiada sie ciekawie.... ja sobie dalem spokoj bo jakos nie umialem moich biednych konstrukcji tak przyczepic zeby trzymaly sie lampy![]()
Jeronimo jeśli projekt Irka50 rozwinie się tak jak mi się wydaje, to bardziej się będzie trzymać na obiektywie niż na lampie... a dokładniej na obu, czyli mniejsze prawdopowobieństwo spadnięcia z lampy kiedy jest jeszcze oparty na obiektywie. Zakładam, że kolejny punkt programu to lusterko kierujące światło z lampy (zamocowanej na sankach ustawionej na wprost) do tego ustrojstwa, które jest na zdjęciu... światełko później się odbija w środeczku i wylatuje przez pierścień z kalką
P.S. a czy do doświetlenia czegoś na prawdę blisko nie wystarczyłoby lustereczko (obijająca powierzchnia) ustawiona zaraz przy palinku pod odpowiednim kątem(mocowanie na gumkę recepturkę
)
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
Dempsey a Ty masz jakas swoja konstrukcje? jesli tak to sie pochwal... (z checia tez oblookam w realu). Ja niestety chyba do takich rzeczy mam dwie lewe rece![]()
Jeronimo ja na razie tylko dyfuzor do wbudowanej lampki z pojemnika po wodzie destylowanej, mocowany na sanki zrobiłem... Makro się nie bawię, zewnętrznej lampy też nie posiadam, więc nic bardziej zaawansowanego nie mam.
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
Dempsey-- Zamocowanie jest wyłącznie na obiektywie i dobrze się trzyma, gdyż matowy pierścień nie jest z kalki, ale z pleksi z pudełka od CD!!!-- Zrobienie ładnego otworu jest łatwe przez rozgrzanie nad gazem metalowego pierścienia i połozenie na pleksi --- otworki śliczne wychodzą...Jeśli użyjemy przeźroczystego pleksi należy je okleić jakimś dyfuzorem.
Irek50 niezłe masz pomysły (a szczególnie ten z wizjerkiem), teraz czekam na wynik działania nowego wynalazku - jak skończysz liczę na kilka fotek poglądowych
![]()