Airacobra mysle ze taki zestaw z lampa FL-50 to raczej bede uzywal w plenerze... w domu to sobie jaks poradze inaczej
Hmm... czy wylozenie w srodku powierzchni jakas folia aluminiowa da o wiele wiekszy efekt niz biala powierzchnia...
Airacobra mysle ze taki zestaw z lampa FL-50 to raczej bede uzywal w plenerze... w domu to sobie jaks poradze inaczej
Hmm... czy wylozenie w srodku powierzchni jakas folia aluminiowa da o wiele wiekszy efekt niz biala powierzchnia...
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Jak najbardziej zalecam wyłożenie folią aluminiową od środka i skierowanie błysku na tę folię , a nie bezpośrednio na biały dyfuzor.
hehe sam sobie odpowiem... moze komus sie kiedys przyda
chodzi mi dokladnie o cos takiego... z tym ze musze miec kat bardziej w dol bo ten ZD 35mm jest malutki
a tu link do stronki na ktorej to znalazlem
http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html
no nic biore swoje dwe lewe rece i ide kombinowac ... jak cos zrobie to wrzuce tutaj swoje dzielo![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
tez uwazam, ze folia lepsza, ale marszcze ja by rozproszyc bardziej swiatełko, mam FL 36 z funkcja lampy do macro, dopiero w drodze jest tanszy ZD 35 mm macro wiec niebawem powiem, co warte to ustawienie w lampie ;)
interesuje mnie zas sam obiektyw, jakie masz zdanie o nim? zalety, wady?
moja chyba tez ma cos do makro :P taki maly dynks sie wyciaga.Zamieszczone przez black_bird
Przed chwila zrobilem taki mega badziewny 'softboxik' i pierwsze testy sa straszne... do makro z odwzorowaniem 1:1 i f/22 to sie nie nadaje(przyjamniej ten moj patent). Chyba bede musial wyprobowac patent ktory pokazal GK...
juz pisalem tylko ze w odpowiednim watku obiektyw 35mm f3,5 (subiektywnie) ( jak juz bedziesz mial swoj to tez napisz w tym watku swoja opinie)Zamieszczone przez black_bird
Ten "dynks" to jest chyba jednak dyfuzor do szerokich kątów. Zerknij, co ci na panelu z tyłu raportuje zoom lampyZamieszczone przez Jeronimo
.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
a no tak... pomylilem ze wskaznikiem na wyswietlaczu (macro) gdy skierujemy glowice lampy maksymalnie do dolu.
BTW. "nasadka rozpraszajaca" - jesli fotografujsze przy ogniskowej obiektywu krotszej niz 12mm skorzystaj z wbudowanej w lampe blyskowa nasadki rozpraszajacej.
dokładnie tak ;)
Tutaj
http://www.dennisonbertram.com/hackm...ring-flash.htm
znalazłem jak zbudować lampę pierścieniową ..do makro to chyba ciekawe rozwiązanie.
bardzo ciekawe choc wygląda jak na kolanie robione ;) nie do konca skumałem opis, moze ktos da wsparcie w amerykanskim?