Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: E-1 i pack shoty

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-1 i pack shoty

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na forum. Podobny post przed chwilą zamieściłem na fotopolis.pl ale tutaj jest chyba właściwsze miejsce. Przytaczam fakt zamieszczenia na fotopolis.pl ponieważ, jak ktoś się na niego natknie i przeczyta nie chcę, żeby pomyślał, że po całym necie rozsyłam pytanie o E-1, a na Waszych poradach naprawdę mi zależy. Od pewnego czasu intensywnie zapoznaje się z testami lustrzanek umieszczanymi na fotopolis.pl. Prześledziłem tez większość wątków dotyczących E-1 na tym forum. Ponieważ przyszedł czas na kupno lustrzanki cyfrowej, w jakiś wstepny sposób ukierunkowałem swoje preferencje w tym temacie. Wstępny wybór padł na Olympusa E-1. Aparat będzie mi służył przede wszystkim do robienia pack shotów w studio, przy stałym oświetleniu, bez uzycia lampy błyskowej. Przeczytałem chyba wszystko o Olympusie E-1, na Waszym forum. Początkowo miałem obiekcje co do "tylko" 5mpix matrycy, jednak nie należę do osób, która kupuje liczby w sklepie i wydaje mi się, że owe 5mpix wystarczą, chociaż wiadomo, że jakby było np. 8 jak w E-500 byłoby lepiej. Pytanie konkretne dotyczy ostrości. W kilku miejscach spotkałem się z opisem E-1 jako aparatu, który robi zdjęcia nieostre [podobnnie E-500], który zamydla zdjęcia, a przyznam, że zalezy mi na zdjęciach dość ostrych. Czy ta "nieostrość" jest aż tak rażąca, czy są po prostu troszkę mniej ostre od innych ale wystarczająco ostre, a może w ogóle taki problem nie występuje? Ideałem dla mnie byłoby pożyczyć ze sklepu takiego E-1 i go we własnych warunkach przetestować, wiadomo jednak, że to nierealna sprawa.
    Czy mógłbym poprosić któregoś z posiadaczy E-1 o zrobienie jakiegoś testowego zdjęcia, dowolnego przedmiotu, powiedzmy pudełka wysokości ok 10-15cm, tak aby wypełniało ono prawie caly kadr i czy mógłbym prosić o przesłanie takiego zdjęcia lub linki z opisem uzytego szkla? Mam też prośbę o opinię ogólną czy do pack shotów w studio ten aparat się nadaje czy zupełnie nie, a może forumowicze podsuną mi alternatywę w postaci innego DSLRa? A może do tego lepszy z jakis powodów będzie E-500. Naczytałem się już dużo o różnych aparatach i jakoś Olympus szczególnie ze swoją E-1 budzi we mnie najwięcej sympatii i zaufania. Nikonów i Canonów raczej nie chcę, zastanawiałem się nad K-M ale podoba mi się konstrukcja E-1 i jego idea, nie przeszkadza mi brak lampy, bo jest mi ona całkowicie zbędna. Na fotopolis przeczytałem tez o "ząbkowaniu" E-systemowych sprzętów, przy fotografowaniu ukośnych linii w dużym kontraście.
    Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Niezły post,,, nie robię takich zdjęć jak ty, ale postaram się odpowiedzieć co do ostrości.

Z ostrością jest tak, że Olek jest ustawiony fabrycznie na bardzo neutralne ustawienia, zrobienie zdjęcia w rawie i dodanie ostrości plus 2 załatwia sprawę w 100% lub ustawienie w samym aparacie ostrości plus 2,, choć polecam robienie zdjęć w Rawie....
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja robie duzo packshotow do netu
    obiektywem 14-54
    chcialbym miec 50 mm, bo jest ostrzejszy, ale i tym co mam sobie dobrze radze

allegro

tutaj znajdziesz zdjecie ktore robie dla znajomych na allegro. glownie torby, paski.
    niektore zdjecia sa male bo je dziewczyny zmniejszaja nie wiem czemu... zawsze daje w szerokosci 1000px

praktycznie wszystkie sa moje, ale zdarzaja sie takie stare z e-10
    robilem jeszcze koce, takie pluszowe , dla innego kogos

tutaj masz takie zdjecie dobre:
    jakby bylo 50 mm makro bylo by jeszcze lepiej

oczywiscie stosuje postprocessing ale nie mocny bo za malo placa

no wiec pytanie czy e-1 sie nadaje... chyba sie nadaje
    moge ci wyslac jakiegos orfa na meila zebys zobaczyl jak to wyglada

jeszcze kwestia najwazniejsza:
    ja uzywam softboxa 100x70 + wielgasna parasolke. moga byc dwie duze parasolki.
    ale dodatkowo mam wielki namiot bezcieniowy zrobiony z trzech takich z allegro... stad efekt. miekkie swiatlo to podstawa w takich zdjeciach. wczesniej robilem takie zdjecia e-10 przy tym samym swietle i tez bylo ok. wiec aparat to drugorzedna sprawa.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie robię takich zdjęć i nie posiadam odpowiedniego obiektywu. Jako wglądówkę zamieszczam fotę z obiektywu 40-150, bez żadnego dodatkowego oświetlenia. Namiary ustawień masz w exifie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    widocznie nie przeczytałeś jednak wszystkich postów odnośnie ostrości - przejedź w dół do fotki karty CF SanDisk. tyle tytułem "miękkich fotek" z E-1...

https://forum.olympusclub.pl/forum7/...-vt7033,12.htm

odnośnie megapixeli, to wolę E-1 z pięcioma, niż E-300 z ośmioma. z kolei E-330 całkiem nieźle sobie radzi z tą nową matrycą, w pomieszczeniach jakby jeszcze lepiej, niż E-1.

robin102
    Gość
    Chyba na zakup nowego E-1 za późno ??? . Do takich tematów lepsza będzie stałka 35mm bo duuuuużo tańsza i pewnie ostrzejsza , no i na inne graty zostanie do oświetlenia.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Serdeczne dzięki za taki odzew!
    Moje wszelkie obawy rozwialiście.
    Dzięki za zamieszcozne fotki, za zrobioną fotkę i za opinie.
    Faktycznie umknął mi gdzies wątek z fotkami karty CF.
    Co do jpg, to nie uzywam tego formatu jeśli coś chce mieć ze zdjęcia, tak więc jeśli miałbym E-1 to pracowałaby ona na RAWie, niska podobno jakość kompresji jpgów w tym momencie zupełnie mi nie przeszkadza.
    Co do oświetlenia mam i namiot bezcieniowy [tylko mniejszy, bo mniejsze przedmioty robię i softboxy typu home-made ale spisują się moim zdaniem całkiem, całkiem. Brakuje mi tylko DSLRa, na razie muszę sobie radzić Nikonem Coolpixem 4500, pomimo, że to kompakt, to jeszcze z tych starych Nikonów made in japan. Jednak to nie DSLR i braki ma znaczne, przede wszystkim jakościowe w fotkach w stosunku do luster.
    Jak już wspominałem jakoś wyjątkowo podpasowała mi E-1.
    Martwi mnie tlyko fakt realnej szansy dostania gdzieś jeszcze tego aparatu.
    Są co prawda jeszcze w necie jakieś oferty ale jak już przyjdzie co do czego pewnie okaże się, że "towar niedostępny".
    W takim wypadku przyjdzie mi zapewne z żalem zapomnieć o E-1, jako, że jednak dzięki E-1 spojrzałem w stronę olków, wtedy najwyżej skończy się na E-500.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    pomyśl o e-330 , jak nie dostaniesz e-1,, choć jeszcze według mnie są do dostania, tylko ciężko z obiektywem 14-54

do twoich zastosowań e-330 może być przydatny
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jesli bedziesz mial klopoty z dostaniem E-1 w Polsce, to bez problemu mozesz go kupic w Niemczech. Zerknij np. tutaj:

E-1

Sam tam kupilem nie tak dawno i jestem bardzo zadowolony.

Aha! I zeby nie bylo, ze robie jakas kryptoreklame - po prostu polecam dobry sklep.

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Airacobra

W takim wypadku przyjdzie mi zapewne z żalem zapomnieć o E-1, jako, że jednak dzięki E-1 spojrzałem w stronę olków, wtedy najwyżej skończy się na E-500.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
    Myślę że z lepszym obiektywem nowy jest w firmie Interfoto.Tylko znając tę firmę będzie drogo.Za drogo...