Strona 8 z 37 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 362

Wątek: RAW

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Rafrog , Zbyma działa!!! Dzieki
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    you welcome

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    [center:e7eeb9f4ce]Linux RAW - dcraw, rawphoto, ufraw[/center:e7eeb9f4ce]

Jako zagorzaly i wieloletni uzytkownik systemow z rodziny *nix, postanowilem napisac co nieco o obrobce rawow pod Linuxem. Zaprezentuje tutaj narzedzia, ktore moga sie przydac oraz sposob ich kompilacji. Bede to na razie zwiezle opisiki wraz z mozliwosciami programu, krotkim podsumowaniem z uzywania ich przeze mnie oraz zrzutem ekranu z mojego pulpitu. Chce nadmienic iz nadal ucze sie i poznaje te programy. W przyszlosci mam zamiar poszerzyc opis o kolejne programy do edycji - mam nadzieje, ze juz nie tylko rawow oraz byc moze napisac jakies howto.

dcraw + rawphoto (plugin do GIMPa)

Dcraw to prosty, darmowy program do wsadowej zmiany formatu zdjęc RAW na 8 albo 16 bitowy format PPM. (Wikipedia).

Moze pracowac zarowno w trybie tekstowym (bezposrednio z konsoli) lub tez po nalozeniu odpowiedniej graficznej nakladki w trybie graficznym. Program jest napisany w jezyku C, takze trzeba samemu przeprowadzic kompilacje. Program obsluguje bardzo wiele formatow RAW, takze z kompatybilnoscia nie powinno byc problemu. Prezentowany program jest na licencji GNU GPL, co w lakonicznym przekladzie oznacza, ze jest darmowy.

1) Sciagamy kod - http://cybercom.net/~dcoffin/dcraw/dcraw.c
    2) Wchodzimy do katalogu do ktorego sciagnelismy kod
    Kod:
    cd /nazwa/katalogu/
    3) Wydajemy kompilatorowi (standardowo GCC) polecenie kompilacji
    Kod:
    gcc -o dcraw -O4 dcraw.c -lm -ljpeg -llcms
    lub tez z pelnymi nazwami flag
    Kod:
    gcc -o dcraw -O4 dcraw.c -lm -DNO_JPEG -DNO_LCMS
    W tej chwili mamy juz program dcraw. Czas brac sie za nakladke graficzna.
    1) Sciagamy kod nakladki - http://cybercom.net/~dcoffin/dcraw/rawphoto.c
    2) Wchodzimy do katalogu do ktorego sciagnelismy kod
    Kod:
    cd /nazwa/katalogu/
    3) Wydajemy polecenie
    Kod:
    gimptool --install rawphoto.c
    Jezeli obylo sie bez bledow, mozemy cieszyc sie programem do obrobki rawow. Niestety moim zdaniem posiada on dosc skromne funkcje, dlatego tez polecam zainstalowac ufraw. Posiada on o wiele wieksze mozliwosci niz wspomniany rawphoto. Na poczatek powinien wystarczyc.
    1) Sciagamy odpowiednia paczke lub kod - http://ufraw.sourceforge.net/Install.html - ja osobiscie sciagnalem kod.
    2) Rozpakowujemy poleceniem
    Kod:
    tar xzf ufraw-0.11.tar.gz
    3) Wchodzimy do katalogu
    Kod:
    cd ufraw-0.11
    4) Kompilujemy!
    Kod:
    ./configure && make
    5) Logujemy sie na konto superuzytkownika
    su -
    6) Wykonujemy w katalogu z kodem polecenie
    Kod:
    make install
    I cieszymy sie programem do obrobki rawow. Screen ponizej.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dcraw_180.jpeg
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	66,5 KB
ID:	1411  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    @rap1d
    Oj, z tą kompilacją to dopiero początek góry - a gdzie *-dev'y, gdzie kompilatory i linkery, nie mówiąc o magii flag przy gcc. Nie w każdej dystrybucji to wszystko znajduje się od razu w systemie, itp.

Osoby 'po prostu' używające komputer, po takim opisie zwątpią w sens istnienia na ich dysku systemu Linux

Owszem, temat jak najbardziej na miejscu, dla osób bardziej łapiących i lubiących dłubać w systemie. Innym wystarczy świadomość istnienia gotowych narzędzi jak Ufraw, ufraw'owska wtyczka do Gimp'a, Lightzone, Rawtherapee, RawStudio, itp. Do ściągnięcia w wersji binarnej z oficjalnych stron, lub do wyszukania w repozytoriach.

Nie wdrażajmy obrazu Linuksa jako systemu dla ludzi lubiących i muszących tkwić w przedziwnych komendach

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @salvadhor: spokojnie, dopiero sie rozkrecam - na devy, flagi kompilatora, dlubanie w kernelu i inne "dziwactwa" przyjdzie czas . Staralem sie napisac to jezykiem w miare przystepnym i krok po kroku wtajemniczac o co chodzi - tak aby ktos nie wklepywal tylko komend, lecz takze je rozumial. Reszcie programow poswiece troche mniej miejsca, ale takze mam w planach je tutaj przedstawic. Oczywiscie jak tylko odpowiednio sie z nimi zapoznam. Co do tych wszystkich strasznych komend to polemizowalbym - moim zdaniem tu sa same podstawy do uzywania linuxa spod konsoli, chociaz wiem z doswiadczenia, ze samo uzywane konsoli potrafi byc juz duzym wyzwaniem.

BTW: Lekarstwem na wszelkie watpliwosci 'man man'

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Tylko, że te programy są w każdej dystrybucji chyba... zamiast kilkunastu twoich komend w w zupełności wystarczy:

(PLD)poldek -i gimp-plugin-ufraw

(Arch) pacman -Sy ufraw

i już. bez cudowania.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Tylko, że te programy są w każdej dystrybucji chyba... zamiast kilkunastu twoich komend w w zupełności wystarczy:

(PLD)poldek -i gimp-plugin-ufraw

(Arch) pacman -Sy ufraw

i już. bez cudowania.
    Tia, paczki sa do wiekszosci distro. Jednak ja nie uznaje paczek - nie lubie gdy ktos decyduje za mnie jak cos skompilowac (mowie to ogolnie), wiec przedstawilem sposob w jaki ja to zawsze robie. Mozna zdac sie na automatyke - prawie jak w windowsie - ale to moim zdaniem zabija cale piekno systemu, widac naleze do starej szkoly.

| OlyJedi Awatar Elilama
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam. Po bolesnym "przejściu" z KM-Z10 na E-500 przestały mi JPGi wystarczać więc zacząłem "popełniać" pierwsze ORF-y. Przeczytałem sporo na forum (i nie tylko) w temacie RAW i mam dylemat jaki program do konwersji Raw-a używać. Każdy z wymienionych przez Was programów ma swoje wady i zalety (testowałem Stepok"s Raw, RAWshooter, RAW therapy) efekty działania w/w nie bardzo mnie zadowalają Na najlepszy chyba chyba w rankingu ARC w tej chwili mnie nie stać . Czy warto zainstalować i używać dołączanego i przeważnie krytykowanego OLYMPUS MASTER do konwersji plików RAW Może są jacyś zadowoleni użytkownicy tego programu? Pozdrawiam- wierny Wasz uczeń

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Mnie dopiero niedawno olśniło, że mozna korzystać ze zwykłego Olympusmastera Na codzień korzystałam z Raw Tehrapee. Ale... właściwie nie potrzebuję zbyt wielu bajerów bo i tak większość obróbki robię na tiffie.
    Koledzy, jakie operacje przeprowadzacie na orfach a jakie na tiffach?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Hm, jak dla mnie OlyMaster jest do kitu... Po zmolestowaniu SuSE i Cedegi odpaliłem ten program i szczerze mówiąc - obstaję przy linuksowym UFRaw.

Operacje? W zasadzie wszystkie, w zależnosci od fotki Najczęściej ślęczenie nad histogramem i poprawianie foty
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów