Mam problem. Używałem RSE w wersji 2005 i 2006 i RAWy na zmieniały mi kolor na fiolet.. Co z tym zrobić...
Mam problem. Używałem RSE w wersji 2005 i 2006 i RAWy na zmieniały mi kolor na fiolet.. Co z tym zrobić...
Z moim jest tak samo, nie rozpoznaje modelu aparatu. Niestety pozostaje ci albo grzebac w exif'ach i zmienic tam model na rozpoznawalny przez program, albo zmienic rawshootera na cos innego. Mozna jeszcze czekac na nowa edycje...Zamieszczone przez Lordnever
Nowych edycji rawshootera nie będzie bo jak ktoś wspomniał w jednym z tematów, program wykupiło Adobe.
A swoja droga miałem przedwczoraj stracha jak porównowałem zdjęcie wywołane zdjęcie z RS ze zdj. w samym programie. Jakoś wcześniej nie sprawdzałem tego, a powinnienem i tu się bije w głowę. Nagle patrzę, a zdjęcie po wywołaniu jest całkowicie z nieostrzone w porównaniu do tego co widzę w programie. Już spanikowałem, nie zachowałem zimnej krwizaczołem się szamotać. Aż wkońcu porównałem zdjęcie wywołane otwarte w PS lub ACDSee z windowsowskim podglądem obrazu i co się okazało, żeby nie oglądać zdjęć w tym podglądzie bo to jedna wielka porażka co ten program robi ze zdjęciami.
Kosztowało mnie to pół dnia nerwów, ale wszystko dobre co się dobrze kończy
![]()
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
Mam pytanko jak zapisać Jpeg z Orfa w programie SILKYPIX Developer Studio 3.0E Free? Da się to w ogóle zrobić?
na pasku na górze masz ikonkę z dyskietką i kółkiem zeębatym - po kliknięciu wybierasz opcję tif lub jpg
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Godnym uwagi programem do edycji foto i wywoływania plików RAW jest Ulead PhotoImpact 12. Program obsługuje Rawy i 16 bitową paletę kolorów. Ciekawostką jest automatyczna korekta tonalna zdjęć na podstawie charakterystyk aparatów wielu producentów. Informacja o producencie aparatu jest pobierana z exif_u, lub wybierana przez użytkownika. Praktycznie możemy dokonać wszystkich potrzebnych korekt fotki z odszumianiem i HDR_em włącznie.
Rozdzielczość fotki z E-1 wywołanej PhotoImpact_em, to 2622x1964, a programy Olympusa dają rozdzielczość 2560x1920. Brak tych ponad 230 tys. pikseli widać na całym obwodzie zdjęcia wywołanego programami Olympusa.
Zaletą pakietu PhotoImpact, jest łatwość obsługi i niska cena (poniżej 100$) programu.
Ze strony producenta http://www.ulead.com/pi/trial.htm można ściągnąć 30-dniową, darmową wersję PhotoImpact 12
Witam jeszcze raz. Ponawiam pytanie tylko że w innej formie.... Czy są jakieś programy do obróbki orfów (na jpegi, lub tify) pod LINUX-a??? Tzn Aurox 12. Dzięki z góry...
ufraw dziala pod linuxami, wejdz na jego strone i zobacz, moze ktoras wersja bedzie pasowac
Dzięki... Ale macie ze mną urwanie głowy....
Nie ma jakegoś innego programu niż ufraw??? tj pod Linuxa?