Strona 10 z 37 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 362

Wątek: RAW

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

ArcSoft RAW Thumbnail Viewer

Dla zainteresowanych
    Ze strony F-my ArcSoft
    http://www.arcsoft.com/products/rawviewer/
    mozna ściągnąć bezpłatny Raw Thumbneil Viever

ArcSoft RAW Thumbnail Viewer™ is a free plug-in for Windows that allows you to preview your RAW photos when browsing through your files.

In the “Thumbnails” view of Windows Explorer, RAW files appear as generic icons. With ArcSoft RAW Thumbnail Viewer™, you can now see a thumbnail version of your picture! No more endless searching, just easily locate the photo you want to edit or print. Double-click to launch your favorite photo editor!

Displays RAW formats by these manufacturers:
    * Adobe (DNG)
    * Canon
    * Hasselblad
    * Kodak
    * Leica
    * Mamiya
    * Nikon
    * Olympus
    * Pentax
    * Ricoh
    * Samsung
    * Sigma
    * Sony
    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	plugin_windows_679.jpg
Wyświetleń:	1024
Rozmiar:	25,0 KB
ID:	1760  
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    nie wiem czy to dokładnie to ale już była jakaś wtyczka pod wina (miniaturki raw) pokazywana.
    mente et malleo

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki
    nie wiem czy to dokładnie to ale już była jakaś wtyczka pod wina (miniaturki raw) pokazywana.
    no bylo...

[center:c58d727abb] dpMagic CE[/center:c58d727abb]
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    tytułem wstępu.
    Od początku używania lustrzanki "wywoływałem" RAWy w programie Olympus Viewer i wszystko mi pasowało. Poważnym minusem tego programu było to ze długo pracował (przywieszał mi kompa), JPGi były duże no i to ze trzeba było "pojedynczo" wywoływać podobne zdjęcia.
    Po zlocie Olympus'a i warsztatach prowadzonych przez naszego admina postanowiłem ze przeniosę się na Adobe Photoshop (Camera Raw). Zaletą tego programu jest to ze mogę przygotować np. 1000 zdjęć (ustawić poszczególne parametry dla danego zdjęcia) i dopiero na samym końcu zatwierdzić uruchamiając w ten sposób "wywoływanie" (czyt. na wolnym komputerze - zamulenie systemu). Wszystko byłoby super gdyby nie fakt ze zdjęcia z PSa są bardziej zaszumione niż z Olympus Viewer'a.

1)Czy oprogramowanie Olympusa -> Olympus Studio umożliwia ustawienie dla poszczególnych zdjęć parametrów "wywołania" i dopiero po ustawieniu dużej ilości zdjęć zatwierdzenia wszystkiego w celu "wywołania" na JPG'a (czyli to o czym pisałem powyżej, to co ma PS)

2) Domyślam się ze powyższe pytanie raczej bedzie miało odpowiedź negatywna.
    Bardzo proszę kogoś zeby mi przesłał (jeronimoMAŁPAolympusclub.pl) screenshoty z Camera Raw. Interesuje mnie przedewszystkim pierwsza strona (Show Workflow Options - Depth, Resolution).
    BTW.
    Z Olympus Viewer'a pokazuje mi JPGi 72dpi a te same zdjęcia z PhotoShopa pokazuje mi 240dpi - wiem ze mam cos nagrzebane w ustawieniach, dlatego chcialbym wiedzieć jak wygladają domyslne ustawienia w PSie).
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    2)
    thx

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    czy NOISE REDUCTION (redukcja szumów) działa w plikach RAW

czy może być tak ze RAW "wywołany" przez program Olympus'a uwzględnia włączoną opcje NR w apracie? (przy duzych ISO wlaczam zawsze NR - zauwazylem ze zdjecia z OlympusViewer'a sa mniej zaszumione niz Photoshopa)

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    1. czy NOISE REDUCTION (redukcja szumów) działa w plikach RAW

2. czy może być tak ze RAW "wywołany" przez program Olympus'a uwzględnia włączoną opcje NR w apracie? (przy duzych ISO wlaczam zawsze NR - zauwazylem ze zdjecia z OlympusViewer'a sa mniej zaszumione niz Photoshopa)
    1. mało prawdopodobne
    2. wygląda na to że tak

Tag (a raczej jego wartość) "Noise reduction" z sekcji CameraSettings w E-300 znajaduje się w bajcie 0x06B6.
    Jeśli masz jakiś "HEX edytor" to możesz się pobawić w przestawianie tej wartości z 0 na 1 i odwrotnie i sprawdzić co się stanie.

W orfie z E-300 są jeszcze tagi "RawDevNoiseReduction" oraz "NoiseFilter2" ale myślę, że ten pierwszy co podałem to będzie to.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rydułtowy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Działa u Was najnowszy Rawtherapee? Bo mi w momencie otwierania pliku wyskakuje błąd i program sie zamyka, poprzedni działał.
    Tak przy okazji to testowałem Olympus Studio, Capture One i Ufraw i z tych trzech programów ostatni daje mi najlepsze kolory, dzieje się to jednak kosztem jakości. Zdjęć jest jakby mniej szczegółowe niż w tych poprzednich. <a href="https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-6622"></a>
    To jest właśnie zdjęcie zrobione w Ufraw, i takich barw nie udało mi się uzyskać w innych programach.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Olympus Studio 2.01

Cytat Zamieszczone przez jeronimo
    [cut]
    1)Czy oprogramowanie Olympusa -> Olympus Studio umożliwia ustawienie dla poszczególnych zdjęć parametrów "wywołania" i dopiero po ustawieniu dużej ilości zdjęć zatwierdzenia wszystkiego w celu "wywołania" na JPG'a (czyli to o czym pisałem powyżej, to co ma PS)
    Testuje ten program od godziny tak wiec sam sobie odpowiem moze komus sie kiedys przyda :P

Tak w OS 2.01 jest taka możliwość.... wszystko sobie najpierw ustawiam dopiero pozniej "wywołuje".

Co do samego programu:
    - można wyłączyć/włączyć NR podczas wywoływania RAW'a (widać duże różnice - zaszumienie)
    - na plus jest tez to ze okienko do wywoływania RAWa podczas zwiększania rozdzielczości ekranu tez sie zwiększa (a w PSie jest ciagle takie samo :P)
    - na starym kompie strasznie się muli; sam program podczas używania potrafi się zawiesić na kilkanaście sekund, chociaż same wywołanie idzie normalnie jak to w oprogramowaniu Olympus'a (bardzo wolno). Żeby jakoś u mnie to działało musiałem w opcjach zaawansowanych dot. jakości zdjęcia RAW w podglądzie ustawić priorytet szybkości (nie jak domyślnie jakości)

pozdrawiam

/EDIT
    512MB RAMu to zdecydowanie za mało :/ właśnie ustawiałem fotki do wywołania i sie wysypał caly program

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Re: Olympus Studio 2.01

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    /EDIT
    512MB RAMu to zdecydowanie za mało :/ właśnie ustawiałem fotki do wywołania i sie wysypał caly program
    W pełni popieram - 1GB RAM to minimum. Poza tym im szybszy dysk tym lepiej. Stacjonarny mam wolniejszy od laptopa, a podgląd i operacja działa szybciej dzięki temu, że mam dyski w RAID 0 Co innego wywoływanie ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów