Widziałem, chodziłom mi o porównanie na żywym zdjeciu, a nie tablicach
porównam więc sobie sam, ale tro dopiero po swiętach.
Widziałem, chodziłom mi o porównanie na żywym zdjeciu, a nie tablicach
porównam więc sobie sam, ale tro dopiero po swiętach.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
faktycznie wygląda ok ale u mnie strasznie zamula - chyba mam za słabą maszynę. zostaję przy c1
.
[center:c5d60dc4d5]Nowy Konwerter RAW - STEPOK RAW Importer v1.0.[/center:c5d60dc4d5]
http://www.stepok.net/eng/raw_importer.htm
Program współpracuje z dużą ilością formatów aparatów cyfrowych, włączając takie marki jak:
Canon RAW CR2,CRW;Kodak RAW DCR; Adobe Digital Negative DNG; Konica Minolta MRW; Nikon NEF; Olympus ORF; Fujifilm RAF; Leica RAW, Contax RAW, Casio RAW; Sony SRF …i inne.
Konwersja prowadzona jest do formatów JPEG lub TIFF z najlepszą jakością [in 16bit channel space (48bit color)]. Dobrą jakość konwersji zawdzięczamy zastosowaniu algorytmu AHD. Przed zapisem użytkownik może przeprowadzić na obrazie regulacje ekspozycji, dynamiki, dobrać temperaturę kolorów, podregulować balans bieli i ostrość.
STEPOK RAW Importer może pracować z pojedynczymi plikami jak i przetwarzać wsadowo, w tym ostatnim przypadku wybiera się tylko format a z dodatkowych regulacji tylko jest ostrość i BB. Podkreślenia wymaga fakt że oprogramowanie jest objętościowo bardzo małe 880K i freeware!, oraz bardzo przyjazne i proste w obsłudze.
System operacyjny: Windows 2000/XP/2003/Vista | interfejs anglojęzyczny.
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"
a co tam, od razu tu http://www.stepok.net/eng/dl/SRAWISetup.exeZamieszczone przez zbyma72age
Ciekway programik. Szkoda ze najwyzsza jakos interpolacji nie dziala z sp-510 - daje wzorek widoczny na gladkich powierzchniach. Po przejsciu na jakosc normalna jest ok.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Dzięki za link, program mały, prosty, lubię takie interfejsy. Co do sposobu wołania rawów z E-500 - jestem w fazie testów więc nie pisze nic...
[center:898ef42726]Able RAWer 1.2[/center:898ef42726]
http://www.graphicregion.com/ablerawer.htm
Able RAWer jest programem łatwym w stosowaniu, umożliwia przegląd i poprawianie obrazów (zdjęć) RAW z aparatów cyfrowych, pozwala m.in. ustawić ekspozycję i BB podczas konwersji RAW.
Program współpracuje z dużą ilością formatów aparatów cyfrowych, takich jak:
raw, crw, cr2, nef, pef, raf, x3f, bay, orf, srf, mrw, dcr.
Użytkownik może przeprowadzić na obrazie regulacje:
Image processing (Color Adjust, Effects, Crop);
Auto Adjust Colors;
Blue and Red scales;
Brightness value;
Interpolating RGBG as four colors;
Gamma;
High-quality or low-quality color interpolation;
Automatic white balance;
Camera white balance;
Instalka oprogramowania jest objętościowo bardzo mała 1,5M.
Program jest bardzo prosty w obsłudze i freeware!.
System operacyjny: Windows 95/98/NT/2000/Me/XP/ | interfejs anglojęzyczny.
zainstalowałem Raw Therapee 2,0 i nie widzi orf z e-330? Czy ktoś posiadający 330 ma podobny problem i jak sobie poradził? M
sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce
www.k2-stal.pl
1. wejdź w PREFERENCES.
2. w trzeciej zakładce w "Image directory at startup" ustaw na other i podaj ścieżkę z katalogiem gdzie masz swoje RAWy
3. OK i zrestartuj program.
Powinno zadziałać
Zgodnie z dokumentacjąZamieszczone przez kowal73
The raw loading engine of RawTherapee is based on dcraw. This means that we support all cameras supported by dcraw, that use a classical RGB Bayer pattern sensor.
Supported Cameras:
Olympus C3030Z, C5050Z, C5060WZ, C7070WZ, C70Z, C7000Z, C740UZ, C770UZ, C8080WZ, E-1, E-10, E-20, E-300, E-330, E-500, SP310, SP320, SP350, SP500UZ
Proponuję próbnie zastosować do pliku konwerter Adobe dng i sprawdzić czy otwiera!