Przy okazji linuxa: czy z crossover office da sie odpalic windowsowe narzedzia do obrobki rawow?
Przy okazji linuxa: czy z crossover office da sie odpalic windowsowe narzedzia do obrobki rawow?
Część zapewnie tak
Pod wine chodzi OlympusViewer i Photo Raw essentials - czy jakoś tak...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
ja brykam caly czas na OVZamieszczone przez krzysiekz
było sobie życie
ja teshZamieszczone przez fotomic
![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Czy ktoś próbował tej sztuczki z grzebaniem w exifie? Przy konwersji do B&W fiolety nie przeszkadzają ale z kolorem to jużchyba nie da radyZamieszczone przez krzysiekz
Fajny ten RSE a ze zmianą aparatu musze jeszcze poczekać. Macie jakąś radę?
Ja ostatnio orfy na dng konwertuje, mniej zajmuja i wiecej programow jest w stanie sie z nimi dogadac. Poza tym moj ulubiony ufraw jest w stanie zapisac poprawnie exifa do wynikowego pliku, a z orfa nie mogl i w bliskiej przyszlosci to sie nie zmieniRSE niestety nie widzi dng, wiec nadal nie mozna sie nim bawic
![]()
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Pokazała się nowa wersja programu RawTherapee 2.0.
O tyle ciekawa, że :
- występuje w wersji dla Linuksa i Windowsa ( testowałem tylko pod Linuksem )
- od wersji 1.1 różni się szybkością działania i większą oszczędnością pamięci
- ma MNÓSTWO opcji - odszumianie, wyostrzanie, kontrola cieni i przejaśnień, kadrowanie, itp itd.
Jakość z jaką wywołuje .orf - dla mnie FANTASTYCZNA.
Szczególnie przy uwzględnieniu, że to darmowy program.
Link :
http://www.rawtherapee.com
O! Obsługuje mego aparataSuper.
porównywałeś do ufrawa?Zamieszczone przez salvadhor
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Nie, zrobił to za mnie autor programu - na stronie jest dział porównań nie tylko z Ufraw'em, ale i innymi, komercyjnymi, programami :
http://www.rawtherapee.com/comparde.html