Strona 4 z 37 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 362

Wątek: RAW

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ufraw czyta rawy z e-500, trzeba miec tylko gimpa zainstalowanego. Jest darmowy, ale nie bardzo podobny, ale cos za cos.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    Ufraw czyta rawy z e-500, trzeba miec tylko gimpa zainstalowanego. Jest darmowy, ale nie bardzo podobny, ale cos za cos.
    RAW Therapee jest za free, folny ale free. Cos za cos
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    RAW Therapee jest za free, folny ale free. Cos za cos
    Oba na dcraw Mozna jeszcze bezposrednio dcraw'em z linii polecen, tylko trzeba miec wyobraznie albo cierpliwosc zeby dobrac parametry... Niestety na razie autor nie wprowadzil obslugi sp510

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Poczytałem i się zasmuciłem...
    Skoro Raw Shooter nie obsługuje E-330, wynika, że nie obsluguje tez e-500, bo objawy na moich ORFach sa identyczne jak opisane na poprzedniej stronie...
    A szkoda, bo wyglada na bardzo fajny programik...
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Nie no obsługuje jak najbardziej, jedynym problemem, którego jeszcze nie rozwiazałem jest to, że są resetowane ustawienia, ale jak wiesz jak wyglądało zdjęcie, to nie ma największego problemu wrócić do porządku dziennego szybko i przyjemnie. A to o czym pisałeś, może być jedynie przyczyną zbyt dużego pośpiechu. Z tego co pamiętam takie numery z czarnym ekranem zdażają się tylko i wyłącznie jak nie dasz programowi do końca załadować wszystkich zdjęć.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Kali, wnioskuje na temat tego co napisali Dog Master i RE:

dog_master napisał/a:
    Witajcie! Moj pierwszy post i od razu problem Jestem początkującą posiadaczką Olympusa E330 i ostatnio bawiłam się z plikami RAW. Tzn nic z tego nie wyszło i to mój problem: otwieram RawShooter Essential 2005, wybieram z drzewa folderów ten katalog, gdzie jest plik RAW, pojawia się u góry jego miniaturka. Ale.. jeżeli na niego kliknę, to wiadomo, powiększa się do edycji etc etc, ale jest cały czarny! Co ja źle robię? Mam tak z każdym RAWem... Proszę o pomoc Szukałam różnych instrukcji, ale nie mogę znaleźć żadnego tutoriala do RSE...

RE:
    RSE niestety nie obsługuje E-330. Adobe wykupiło Pixmanteca i to koniec historii programu.
    Możesz spróbować dpMagic Minilab (czyta DNG zrobione z rawów z Oly E330) Olympus Studio, Photoshopa lub Photoshopa Elements (z pluginem Adobe Camera RAW w wersji 3.4). Może też najnowsza wersja Bibble lub najnowsza wersja Capture One obsługują ORFy z E330 (tych dwóch nie sprawdzałem) albo SilkyPix (ten działa, ale dosyć wydumany interfejs może Cię zniechęcić). Nie eksperymentowałem też z UFRAW i innymi klonami DCRaw, pewnie obsłużą E-330.

Skoro jednak tak piszesz, sprawdze to jeszcze raz. Podejmowalem kilka prob i dawalem programowi do kilku minut, czekajac az w koncu cos sie ruszy. I sie nie ruszalo :/

P.S.: Zerknalem jeszcze raz na Twoj post... Ty uzywasz wersji z roku 2006, ja z 2005...

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    używałem również wersji tej co ty wcześniej i było wszystko ok, także niestety ale więcej pomóc nie będę wstanie

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999
    używałem również wersji tej co ty wcześniej i było wszystko ok, także niestety ale więcej pomóc nie będę wstanie
    Chyba że tak. W takim razie będę kombinował dalej, dzięki

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    No i guzik z tym RAW Shooterem. Laduje mi wszystkie miniaturki, a gdy zaladuje juz ostatnia zaczyna sie proces odwrotny - wszystkie od ostatniej do pierwszej robia sie czarne...

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    http://www.optyczne.pl/index.php?art=35&roz=5

Tu jeszcze mini-przeglad najpopularniejszych programów.

a w ogóle to dośc ładnie wytłumaczone z czym tego RAWa jeść:

http://www.optyczne.pl/index.php?art=35&roz=1
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów