ahutta napisz coś więcej o Picasa, jak oceniasz proram edycyjnie itp
Pytam bo zastanawiam się czy go sobie czasowo nie zainstalować, ale nie mam zbyt dobrej opini o nim z przeszłości
ahutta napisz coś więcej o Picasa, jak oceniasz proram edycyjnie itp
Pytam bo zastanawiam się czy go sobie czasowo nie zainstalować, ale nie mam zbyt dobrej opini o nim z przeszłości
Jak chcesz edytować tak naprawdę, to daruj sobie Picasę. Owszem jest wypełnienie światłem, zmiękczenie, wyostrzenie, kadrowanie itd. Jednak daleko im do zaawansowanej edycji. Ja Picasy używam na codzień, ale do katalogowania zdjęć i przeglądania. Pod tym względem jest niezastąpiony. Łatwość importu zdjęć bezpośrednio z aparatu z możliwością pomijania poprzednio importowanych lub katalogowanie zdjęć z funkcją rozpoznawania twarzy. Tego ostatniego nie znalazłem nigdzie. Dogrywasz kolejne, a Picasa sama przyporządkowuje twarze na zdjęciach do zdefiniowanych osób. Poza tym jest naprawdę szybka jako przeglądarka obrazów. Nie ważne jpg czy raw.
Sama edycja sprowadze się głównie do zdefiniowanych efektów i suwaka w ramach wybranego efektu. Pod tym względem o niebo lepszy jest Rawtherapee. Ja ostatnio do edycji kupiłem ACDSee Pro i go sobie chwalę. Jeśli chodzi o możliwości edycji bije Picasę na głowę.
The question is, who cares?
a podasz linka żeby pobrać Rawtherapee. Czy jest wersja np. na 30 dni i po polsku????
Rawtherapee jest po polsku i jest za darmo, bo to jest opensource
Tu masz pliki do pobrania http://rawtherapee.com/downloads
Tylko wybierz sobie wersję dla swojego systemu, np. 64bit jeśli masz.
The question is, who cares?
Mogę dodać od siebie, że długo obrabiałem jpg na picasa, nie bawiąc się w szczegóły (np podgląd 100%, wywoływanie raw). Od czasu gdy wywołałem rawa akurat w PS (ale to nie ma większego znaczenia) i obrobiłem to samo zdjęcie w Picasa, potem zobaczyłem efekt w widoku 100%, przestałem używać picasy do obróbki, ale do katalogowania stosuję cały czas (tak jak ahutta). Przy edycji picasa jednak dość kaleczy zdjęcie, jednak jest prosty i intuicyjny w obsłudze (coś za coś). Szybko przenosisz, usuwasz, podglądasz, jpg, raw-y, definiujesz które katalogi mają być "permamentnie inwigilowane", polecam.
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Do samego układania fotek to mi niepotrzebny. ja swoje galerie porządkuję co jakichś czas, a najlepsze foty zgrywam poza laptopa, gorsze usówam bez żalu.
Ciekawy byłem waszej opinii co do możliwości edycyjnych i dzięki że się doczekałem
Zostane przy OL wieverze....na razie.
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:29 ----------
Miałem na początku cyfrowej drogi, kiepskie efekty z Picasa, trochę mi namieszał w starym kompie, stąd pytania.
Mam nadzieję, że to nie będzie OT, ale coś stało się z OM w moim kompie. Otóż podczas wywoływania zdjęć, "giną" jego dane exif...Tzn., z JPEG-a nie można już ich odczytać...Automatycznie dopisuje się tylko data i godzina obróbki, a dane wykonania fotki przepadają. Co dziwne, do tej pory wszystko było w porządku, i nagle, bez żadnej mojej ingerencji się schrzaniło...Z góry dzięki za pomoc![]()
myslę, że do szybkiej edycji jpg-a, (typu kadrowanie, prostowanie, wyostrzenie, rozmycie) zdjęć z rodzinnych urodzin może być, bo jest bardzo przyjazny. Ale do obróbki zdjęć twoich ulubionych tematów raczej niebardzo.
Sam tak robię.
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Janusz, RawTherapee jest naprawdę fajny. Zainstaluj próbuj - zobaczysz. Bardzo długo używałem. Teraz na Darktable przeszedłem i jestem happy.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja też od kilku lat na RawTherapee, spoko jest.