Strona 7 z 60 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 599

Wątek: Olympus Zuiko Digital 35mm 1:3.5 makro (subiektywnie)

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: maga amatorskie fotki zrobione z reki (na szybcika)

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Motylek mi do mieszkania wlecial wiec nie moglem sie powstrzymac zeby zrobic mu fotke.

019.
    Obrazek

020.
    Obrazek
    ISO400 wiec dlatego takie szumy! bardzo trudno zrobic z reki fotke 1:1
    Po wyostrzeniu i obrobieniu ta fotka nawet moze fajnie wygaldac

021.
    Obrazek
    nie ma to jak zrobic fotke z reki przy f/3.5 hiihi ostrosc na girke :> (duze szumy bo ISO400)

ehhhh
    fajoski ten obiektywik, chyba zaczne na niego zbierac.
    czy wiesz moze jak wyglada kwestia EX-25 + ten oniektyw? Chodzi mi o ostrzenie - czy tylko manual jak z obiektywami kitowymi czy dziala AF?
    pozdrawiam
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50

Awatar Moog
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    EX-25mm + 35mm macro - tylko manual

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moog
    ten pierscien EX-25 to chyba jakis zart za przeproszeniem?
    Tyle kasy sie placi za kawalek rurki i w dodatku nie ma jeszcze AF. Skoro nie ma AF to moze jest jakis tego zamiennik za rynku? Slyszal ktos moze?
    pozdrawiam
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    http://www2.olympus.pl/consumer/dslr...tibilities.htm
    Kod:
    ZUIKO DIGITAL 35mm 1:3.5 Makro
    Ustawianie ostrości                             - manualne ustawianie ostrości
    Powiększenie / Zakres ustawiania ostrości       - 0.7 - 1.68x / 14.6 - 15.6 cm

Cytat Zamieszczone przez herman
    Skoro nie ma AF to moze jest jakis tego zamiennik za rynku? Slyszal ktos moze?
    no to pewnie lepsze efekty da jakis obiektyw na M42 + pierscienie itp... no ale nie o tym ten watek
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

robin102
    Gość
    herman ale bedziesz miał pomiar swiatła i w tym obiektywie da się ostrzyć manualnie jak w żadnym innym tanim zuiko , a w ogóle to po licho ten pierscień ??? . Pożyczę od Moog-a ten pierścien i przetestuje.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez herman
    Cytat Zamieszczone przez Moog
    ten pierscien EX-25 to chyba jakis zart za przeproszeniem?
    Tyle kasy sie placi za kawalek rurki i w dodatku nie ma jeszcze AF. Skoro nie ma AF to moze jest jakis tego zamiennik za rynku? Slyszal ktos moze?
    pozdrawiam
    Jak znajdziesz zamiennik, poinformuj nas koniecznie! Przy skali odwzorowania 2:1 (wyciąg na maks + 25 mm pierścienia) ZD 35 ma światło ~f/8. Sensory AF w Olkach nie działają przy tak marnym świetle. Podobnie zachowają się sensory w Nikonie czy Canonie. Jedyny obiektyw AF ze światłem f/8 jaki znam, to lustrzana 500 Minolty (Minolta miała naprawdę wyżyłowany zestaw sensorów AF - ponoć działający do ~f/9).
    Nie ma się co zżymać - pierścień pośredni z 35 to średni pomysł, zapewni jedynie automatyczne przymykanie przysłony i zasilanie dla silników do obsługi ostrzenia. Pytanie, czy wogóle potrzebny jest Ci zestaw pozwalający na fotografowanie paprochów na obiektywie? Skalę 2:1 uzyskasz kilka milimetrów przed przednią soczewką!
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Pytanie, czy wogóle potrzebny jest Ci zestaw pozwalający na fotografowanie paprochów na obiektywie?
    dobre , podoba mi się

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez krishu
    tak tylko robin102 wspominal o oszczednosciach
    a jesli brac pod uwage oszczednosc i jakosc to nie wiem czy mozna zbagatelizowac temat M42
    a i zwykłym 14-45 i soczewką makro mozna zrobić w Powisinie takie sympatyczne fotki
    (również mam mocną samokrytkę więc dodam, że niespecejalne) Ten jeden ciekawy kwiat - biały pąk i kaktus zrobione 40-150 z soczewą.
    Fotki nie obrabiane (co widać tylko pomniejszone)
    Szkła manualne do Macro to nieporozumienie. Statyczne ujęcia jeszcze idzie robić lecz macro kupuje się by focić min. ruchliwe robale. Oczywiście lepiej mieć niż nie mieć niczego, ale AF przy robalach musi być obowiązkowo. Te zdjątka przedstawione przez Ciebie są statyczne. Wyjdź na łąkę i "złap" ruchliwego robala na pełnej dziurce. Zobaczysz ile zdjęć będzie ostrych tak jak było Twoim zamierzeniem.

Propagatorem oraz handlarzem oszklenia M42 jest eKrowa Jest "mistrzem" we wciskaniu ludziom szrotów za całkiem spora kasę.

Zuiko 35/3,5 fajnie się prezentuje. Miło, że Olympus uzupełnia luki w oszkleniu standard. Małymi kroczkami, ale do przodu. Kiedy wyjdzie dłuższe macro (jest w planach) oraz przede wszystkim tele 300/4,0(?) za około 8000 zł? Ech rozmarzyłem się...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    The Zoom- nie ma ruchliwych robali, najwyzej brakuje butaprenu, lub szpilek. Taki motylek, na ten przyklad, ktory wlecial koledze do pokoju, dyskretnie przyszpilony, staje sie niezwykle spokojny i skrzydelka ustawia wedle zyczenia.
    Robale mozna potraktowac butaprenem, a jak kto niecierpliwy to i kropelka. Tylko przy kropelce trzeba szybko robala ustawiac bo stygnie raz, dwa. Jest jeszcze wiele sposobow na porzadne zdjecia macro. Rybki warto wpuscic do malego akwarium i zalac galaretka zelowa. Juz sie nie ruszaja i mozna focic na dlugich czasach i niskim ISO ze statywu, a i maja swietnie rozdziawione za zdumienia dziubki- pyszczki. Wazne by galaretka byla bezbarwna albo turkusowo- zielona.
    Sami wpadniecie na wiele ciekawych pomyslow unieruchomianie wszelakiego robactwa, warto by takie kompendium wiedzy na forum stworzyc.
    czesc.Ch.

jacek2004
    Gość
    Sadysta