Strona 51 z 60 PierwszyPierwszy ... 414950515253 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 599

Wątek: Olympus Zuiko Digital 35mm 1:3.5 makro (subiektywnie)

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    DObry kadr oj dobry
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    To i ja swoje pierwsze kroki z ZD35 przedstawie
    Pierwszy wykadrowany
    drugi to orginal.

pozdro
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8150735_mode1-Resizer-800Q100M.jpg
Wyświetleń:	738
Rozmiar:	284,7 KB
ID:	22067   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8150735-Resizer-800Q100M.jpg
Wyświetleń:	707
Rozmiar:	43,1 KB
ID:	22068  
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    A czy w Waszych ZD35 tubus ma wyczuwalny luz (tzn leciutko lata)? Tak pytam bo kupiłem używany obiektyw.

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    nic takiego u siebie nie zaobserwałem
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BAQ Zobacz posta
    nic takiego u siebie nie zaobserwałem
    ja rowniez
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    A ja powiem tak.
    Mój zd35 ma na tubusie lekki luz, aczkolwiek wyczuwany tylko gdy go dotykam, sam nie lata. Zresztą jest to dla mnie wadą każdego zd z jakim miałem doczynienia.
    14-54 - już uzyskał u mnie przydomek "kolebot" lata okropnie, czuć luz gdy trzymam tylko za korpus.
    50-200swd lata na 200mm poniżej jest ok i ma luźny pierścień (część obudowy ze skalą odległości)
    Najlepiej pod tym względem wypada UWAGA 14-42, ale przy nim mozna za to zmieniać ogniskową trzymając za tubus jak w pompkach

Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    W sumie, po serii prób, obiektyw ostrzy bez zarzutu. Mój luz jest właśnie taki jak arhtus pisze, więc się uspokoiłem.
    A czym (jak) doświetlacie obiekty przy dużych powiększeniach (tzn. wtedy kiedy trze się prawie obiektywem po podłożu -1:1)? Bo ja na razie przykręcam do czoła obiektywu kawałek prostokątnego papieru za pomocą filtra. Papierek pochylony jest ok 45 stopni do przodu -służy mi to jako dyfuzor do wbudowanej lampy.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    A ja mam pytanie dotyczące sensu zakupu ZD35.
    Potrzebuję dość pilnie kupić obiektyw makro do fotografowania biżuterii a w szczególności pierścionków, absolutnie wymagane jest aby przedmiot zajmując prawie cały kadr (w najgorszym przypadku 50%) w całości znalazł sie w głębi ostrości będąc fotografowany pod kątem około 60 stopni - przedmioty mają (jak się wszyscy doskonale orientują) około kilkunastu milimetrów średnicy.
    Po przeczytaniu kilkudziesięciu stron w tym temacie mam poważne wątpliwości czy ZD35 się sprawdzi, może lepiej będzie zastosować ZD50? chociaż cena zwłaszcza obecnie jest mocno wygórowana. Odstrasza mnie też to, że bardzo blisko trzeba zbliżyć obiektyw do przedmiotu co przy zastosowaniu namiotu bezcieniowego dla odbijającego przedmiotu trochę niweczy sens takiego przedsięwzięcia.
    Proszę o poradę który obiektyw będzie lepszy? A może jakiś inny typu sigma 105?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Miałem w sumie dość niedawno krótką przygodę właśnie z biżuterią i z obiektywów jakie posiadam najlepsze efekty jak dla mnie dawał 14-54.
    Zaznaczam tylko, że był to któtki i "nieprofesjonalny" epizod, a modelami były także większe precjoza typu naszyjniki itp.

Dodam tylko, że największym problemem jest właśnie odpowiednia GO i oświetlenie. Jeśli mają to być zdjęcia biżuterii np. na potrzeby stron internetowych czy coś w tym rodzaju, to wg mnie nie jest to wcale taka prosta sprawa jak się wydaje (kupić namiot bezcieniowy, postawić statyw i pstrykać)
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Przy założeniach

"absolutnie wymagane jest aby przedmiot zajmując prawie cały kadr (w najgorszym przypadku 50%) w całości znalazł sie w głębi ostrości będąc fotografowany pod kątem około 60 stopni"

będzie bardzo ciężko uzyskac zakładane efekty , myślę że od razu można się nastawić na focenie z dalszej odległości i przycinanie. Obiektywy olka z tego co zauważyłem już w okolicach f10 znacząco tracą (jak dla mnie) na ostrości z powodu dyfrakcji.

Wydaje mi się że taki zd50 powinien się w tej roli spisywać całkiem nieźle. Tylko teraz jest juz trochę przydrogi, ach jak żałuję
    że go nie kupiłem wcześniej gdy nowy można było kupić juz od 1300zł, czy te czasy jeszcze powrócą
    Ostatnio edytowane przez arhtus ; 22.08.09 o 16:00 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Pochwalę się swoją muchą strzeloną 35-ką. Zdjecie tylko pomniejszone. Jeszcze raz zapytam: czym i jak doświetlacie obiekty przy takich zbliżeniach?