Strona 21 z 60 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 599

Wątek: Olympus Zuiko Digital 35mm 1:3.5 makro (subiektywnie)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    olympusart kazdym szklem mozesz robic fotki o ktore pytasz. Ale oczywistym jest ze ogniskowa predysponuje uzycie jednego do krajobrazu, innego zas do portretu a jeszcze innego do makro. ZD35 jest szklem typowo do makro. Jest szlem stosunkowo ciemnym co dla makro nie ma zadnego znaczenia, zas moze miec znaczenie do portretów (nie uzyskasz takiej GO jak z ZD50) oraz krajobrazu gdzie rowniez jasnosc sie liczy no chyba ze bedziesz targal zawsze statyw. Oczywistym jest ze zrobisz dobry, ostry portret nim. Zreszta zrob sobie latwo symulacje jak sie operuje takim szklem jak ustawisz swoj 14-45 na zakres ogniskowej 35 to bedziesz wiedzial jaki kąt oferuje ta ogniskowa. Sproboj tak przez kilka dni sie bawic. Wewnatrz pomieszczen i na zewnatrz, krajobrazy itp. Powinienes poczuc o co chodzi.

Jesli chcesz alternatywe to moze warto byloby ci sie zainteresowac szklami m42, tanie, jasne i dobre. Wada to to ze pozostaje jedynie MF.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tak się składa, że focę zarówno 14-45 jak i 40-150. Pomimo że na początku ogniskowej mają F3.5, to jednak nie są tak ostre jak 35mmF3.5. Portrety może nie mają takiego GO jak 50mmF2, ale są ostre. Cena szkieł w porównaniu z 50mm jest nieporównywalna. 35mm bardzo przyjemnie rysuje. Może i szkiełko do Krajobrazów średnio się nadaje, ale gdy mnie opętało lenistwo i nie nosiłem ze sobą mojego szerokokątnego szkiełka sfociłem kilka widoczków. Z efektów byłem zadowolony. MACRO i Portret to główne zastosowanie szkła. Do ujęć całych postaci, trzeba zrobić kilka kroków. Generalnie z tym szkłem to trzeba biegać, aby kadrować to co się chce. Trzeba ponadto myśleć o świetle i innych ustawieniach. To szkło wymusiło na mnie częstsze bawienie się balansem bieli. Roboty z nim ... ale efekty, będą mówiły same za siebie. Napewno zobaczysz różnicę pomiędzy fotkami z tanich ZD zmiennogniskowych a tą stałką. Naprawdę warto pobawić się tym szkłem.
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    olympusart kazdym szklem mozesz robic fotki o ktore pytasz. Ale oczywistym jest ze ogniskowa predysponuje uzycie jednego do krajobrazu, innego zas do portretu a jeszcze innego do makro. ZD35 jest szklem typowo do makro. Jest szlem stosunkowo ciemnym co dla makro nie ma zadnego znaczenia, zas moze miec znaczenie do portretów (nie uzyskasz takiej GO jak z ZD50) oraz krajobrazu gdzie rowniez jasnosc sie liczy no chyba ze bedziesz targal zawsze statyw. Oczywistym jest ze zrobisz dobry, ostry portret nim. Zreszta zrob sobie latwo symulacje jak sie operuje takim szklem jak ustawisz swoj 14-45 na zakres ogniskowej 35 to bedziesz wiedzial jaki kąt oferuje ta ogniskowa. Sproboj tak przez kilka dni sie bawic. Wewnatrz pomieszczen i na zewnatrz, krajobrazy itp. Powinienes poczuc o co chodzi.

Jesli chcesz alternatywe to moze warto byloby ci sie zainteresowac szklami m42, tanie, jasne i dobre. Wada to to ze pozostaje jedynie MF.
    Właśnie przprowadziłem sobie symulację zgodnie z Twoją sugestią, ustawiłem standardowy obiektyw na ogniskową 35 mm i zacząłem oglądać co mógłbym sfotografować. Efekt nie jest dla mnie zadowalający, tzn ogniskowa 35 mm zupełnie nie nadaje się do wnętrz a do krajobrazów - ledwo co. Odpuszczę sobie to szkło, zbieram na ZD 14-54.
    Dziękuję Wszystkim za porady i pozdrawiam.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez studioart
    Tak się składa, że focę zarówno 14-45 jak i 40-150. Pomimo że na początku ogniskowej mają F3.5, to jednak nie są tak ostre jak 35mmF3.5.
    Hm nie będę polemizować, ale również mam te 3 obiektywy i zgadzam się w pełni z Kisi. Może faktycznie fajnie jest robić ZD 35 krajobrazy. Jak dla mnie jednak to on się w tym nie sprawdza.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olympusart
    Właśnie przprowadziłem sobie symulację zgodnie z Twoją sugestią, ustawiłem standardowy obiektyw na ogniskową 35 mm i zacząłem oglądać co mógłbym sfotografować. Efekt nie jest dla mnie zadowalający, tzn ogniskowa 35 mm zupełnie nie nadaje się do wnętrz a do krajobrazów - ledwo co. Odpuszczę sobie to szkło, zbieram na ZD 14-54.
    Dziękuję Wszystkim za porady i pozdrawiam.
    Zainteresuj sie tez szkielkiem SIGMY 24mm. Warto ze wzgledu na jasnosc f1.8. No chyba ze chcialbys jeszcze jasniej f1.4 to wtedy pozostaje SIGMA 30mm. Za uniwersalne szkiełko ze wzgledu na zakres patrzenia widzenia ludzkiego wzroku uchodzi 50mm dla pelnej klatki czyli najblizej byloby wlasnie szkło SIGMY 24mm.
    Od czasu jak uzytkuje swoja stałke na m42 o jasnosci f1.8 to powtorze to co mowia wszyscy. Liczy sie przede wszystkim SZKŁO, SZKŁO, SZKŁO, a pozniej body. Dzieki jasnosci f1.8 moge robic dziecku forki w pomieszczeniu z wlaczoną jedynie lampą pod sufitem niezaleznie od oswietlenia z zewnatrz bez lampy. Bajer! Zwlaszcza jak chcesz focic dzieciaki w ich naturalnych zabawach, odruchach. Lampa tego pozbawia bowiem niepotrzebnie absorbuje uwage dziecka. Szkło 14-54 jest swietnym i obowiązkowym szkłem, ale jasnosc to jest TO. Proponuje ci zakup jakiego szkla staloogniskowego na m42 z przelotką. Ostrzenie nie jest takie trudne, a to doswiadczenie pozwoli ci dokonac bardziej swiadomego wyboru. Kosztowo powinienes sie zmiescic w 130zl razem z przelotką.
    ...był Olek jest A6000

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    te sigmy padają jak muchy.
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Czytalem o tym... ale 2 przypadki to za malo zeby powiedziec ze wadliwa jest cala seria czy bledna konstrukcja. Sadze ze SIGMA nie dawalaby 3 letniej gwarancji jesli by nie byla pewna swego produktu. Te problemy okreslilbym raczej jako chorobę wieku dziecięcego, czyli przejsciową.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    [center:e3993cc42e]przypominam ze to watek o ZD 35mm [/center:e3993cc42e]
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Czytalem o tym... ale 2 przypadki to za malo zeby powiedziec ze wadliwa jest cala seria czy bledna konstrukcja. Sadze ze SIGMA nie dawalaby 3 letniej gwarancji jesli by nie byla pewna swego produktu.
    popatrz na dpreview i na innych forach, te dwa przypadki to narazie na OC(ja podejrzewam jeszcze jeden) i to by byli wszyscy posiadacze stałek sigmy .

przypominam ze to watek o ZD 35mm
    dokładnie, dlategp bez OT proszę.
    było sobie życie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie mam zaufania do Sigmy, zbyt dużo negatywnych informacji naczytałem się na temat tej marki. Za dużo wpadek z różnymi szkłami, natomiast szkła z gwintem M42 to ciekawa alternatywa ale chcąc uzyskać ogniskową ok. 50 mm muszę szukać szkła M42 z ogniskową 24. Przyznam szczerze, że takich szkieł na M42 to nie widziałem zbyt wiele ale nie rozglądałem się za tym zbyt intensywnie.
    Sorry za OT ale szukam optymalnego rozwiązania problemu