Strona 14 z 60 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 599

Wątek: Olympus Zuiko Digital 35mm 1:3.5 makro (subiektywnie)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus

Gratuluję !!!
    Dobra robota !!!
    Pozdrówka

Spoko wiem, że ładnie wkleiłem - przynajmniej Piotr Grześ miał powód do złożenia zamówienia

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Faktycznie - świetne fotki! Pozdrówka.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez witia1
    Faktycznie - świetne fotki! Pozdrówka.
    Witia,
    Oglądałem Twoje fotki w albumie i myślę, że Twoja rekomendacja ma swój ciężar gatunkowy.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Ostatnio też robiłem tym obiektywem "parę modelek", niebawem je pokażę.
    Jedno muszę powiedzieć - do makro - niezastąpiony jest jednak obiektyw w C-8080 - takie są moje "odczucia". Może to kwestia umiejętności?
    Życzę sukcesów, dzięki za opinie i pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zastanawiam sie nad tym obiektywem do portretow ale troszke martwi mnie ze nie jest jasniejszy. Dlatego zdecydowalem sie napisac do osob ktre go uzywaja: jak to jest z jego jasnoscia ? Czy jest wystarczajaca czy jednak ciut za ciemny ?

W tej chwili jak chce robic fotki córce to musze niezle oswietlic ja (najlepiej swiatlem odbitym a nie bezposrednim) a to juz troszke psuje robienie ujec z nienacka (naturalnych) i dlatego myslalem o tej 35 ale wydaje mi sie za ciemna. A moze lepiej by mi bylo zamienic 14-45 na 14-54 ?
    ...był Olek jest A6000

robin102
    Gość
    35 mm to naprawde wspaniałe szkło ale wymagające zaangażowania przy foceniu. Do łapania córki w kadr chyba lepszy raczej 14-54.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kisi:

jakby nie patrzeć, najlepiej puść 14-45 na allegro i kup 14-54. z grubsza biorąc, jest bardziej uniwersalny, szybszy i ... zawiera ogniskową 35mm a do tego jaśniejszą... czy ostrzejszą, tego nie wiem. Trollewna też radziła robinowi 14-54 i nie posłuchał a teraz nosi żółty pasek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tyle ze 35 jest tansza od 14-54 i na chwile obecna nie jestem w stanie udzwignac takiej kwoty. Jeszcze gdyby kosztowala 1500 zl to moze ale z wyjsciowa kwota pod 2000 nie dam rady i dlatego pomyslalem o 35mm sadzac ze moze konkurencja z obiektywami ze strony SIGMY spowoduje ze moze ZD OLKA potanieją trochu. Choc w zasadzie to ta SIGMA portretowa (chyba 25 albo 29) bardziej by mnie rajcowala ale jakos z dostepnoscia kiepskawo...

Sam juz nie wiem - mam mętlik. Gdyby ta 35 byla działeczke jasniejsza... ech.
    ...był Olek jest A6000

Awatar Michal_4
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Myślę, że trochę przesadziłeś z tym ponad 2000zł. Ja kupiłem tydzień temu nówka 14-54 za 1699zł w polskim sklepie internetowym z gwarancją na 2 lata, szczerze polecam ten obiektyw jest jasny i ostrzy z bardzo małej odległości. Długo się zastanawiałem nad ZD35, ale trafiła się okazja zakupu 14-54 więc z niej skorzystałem.

Mam jeszcze pytanko. Ten ZD 35 ostrzy jakoś od 1 cm, więc czy nie jest tak, że obudowa obiektywu rzuca cień na fotografowany obiekt?
    Pozdrawiam

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michal_4
    Myślę, że trochę przesadziłeś z tym ponad 2000zł. Ja kupiłem tydzień temu nówka 14-54 za 1699zł w polskim sklepie internetowym z gwarancją na 2 lata, szczerze polecam ten obiektyw jest jasny i ostrzy z bardzo małej odległości. Długo się zastanawiałem nad ZD35, ale trafiła się okazja zakupu 14-54 więc z niej skorzystałem.

Mam jeszcze pytanko. Ten ZD 35 ostrzy jakoś od 1 cm, więc czy nie jest tak, że obudowa obiektywu rzuca cień na fotografowany obiekt?
    Rzuca cień. Z lampą TF22 nie da się robić 1:1, bo punkt ostrości jest w środku tulejki. Oświetlenie przy skali odwzorowania 1:1 to poważny problem.

btw. Nie ostrzy od 1cm tylko ~7 (z czego ~2-3cm przypadają na tubus obiektywu przed przednią soczewką).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto