Zamieszczone przez m_o_b_y
Spoko wiem, że ładnie wkleiłem - przynajmniej Piotr Grześ miał powód do złożenia zamówienia![]()
Zamieszczone przez m_o_b_y
Spoko wiem, że ładnie wkleiłem - przynajmniej Piotr Grześ miał powód do złożenia zamówienia![]()
Faktycznie - świetne fotki! Pozdrówka.![]()
Witia,Zamieszczone przez witia1
Oglądałem Twoje fotki w albumie i myślę, że Twoja rekomendacja ma swój ciężar gatunkowy.
Pozdrówka
Ostatnio też robiłem tym obiektywem "parę modelek", niebawem je pokażę.
Jedno muszę powiedzieć - do makro - niezastąpiony jest jednak obiektyw w C-8080 - takie są moje "odczucia". Może to kwestia umiejętności?
Życzę sukcesów, dzięki za opinie i pozdrawiam.![]()
Zastanawiam sie nad tym obiektywem do portretow ale troszke martwi mnie ze nie jest jasniejszy. Dlatego zdecydowalem sie napisac do osob ktre go uzywaja: jak to jest z jego jasnoscia ? Czy jest wystarczajaca czy jednak ciut za ciemny ?
W tej chwili jak chce robic fotki córce to musze niezle oswietlic ja (najlepiej swiatlem odbitym a nie bezposrednim) a to juz troszke psuje robienie ujec z nienacka (naturalnych) i dlatego myslalem o tej 35 ale wydaje mi sie za ciemna. A moze lepiej by mi bylo zamienic 14-45 na 14-54 ?
...był Olek jest A6000
35 mm to naprawde wspaniałe szkło ale wymagające zaangażowania przy foceniu. Do łapania córki w kadr chyba lepszy raczej 14-54.
kisi:
jakby nie patrzeć, najlepiej puść 14-45 na allegro i kup 14-54. z grubsza biorąc, jest bardziej uniwersalny, szybszy i ... zawiera ogniskową 35mm a do tego jaśniejszą... czy ostrzejszą, tego nie wiem. Trollewna też radziła robinowi 14-54 i nie posłuchał a teraz nosi żółty pasek.
Tyle ze 35 jest tansza od 14-54 i na chwile obecna nie jestem w stanie udzwignac takiej kwoty. Jeszcze gdyby kosztowala 1500 zl to moze ale z wyjsciowa kwota pod 2000 nie dam rady i dlatego pomyslalem o 35mm sadzac ze moze konkurencja z obiektywami ze strony SIGMY spowoduje ze moze ZD OLKA potanieją trochu. Choc w zasadzie to ta SIGMA portretowa (chyba 25 albo 29) bardziej by mnie rajcowala ale jakos z dostepnoscia kiepskawo...
Sam juz nie wiem - mam mętlik. Gdyby ta 35 byla działeczke jasniejsza... ech.![]()
...był Olek jest A6000
Myślę, że trochę przesadziłeś z tym ponad 2000zł. Ja kupiłem tydzień temu nówka 14-54 za 1699zł w polskim sklepie internetowym z gwarancją na 2 lata, szczerze polecam ten obiektyw jest jasny i ostrzy z bardzo małej odległości. Długo się zastanawiałem nad ZD35, ale trafiła się okazja zakupu 14-54 więc z niej skorzystałem.
Mam jeszcze pytanko. Ten ZD 35 ostrzy jakoś od 1 cm, więc czy nie jest tak, że obudowa obiektywu rzuca cień na fotografowany obiekt?
Pozdrawiam
Rzuca cień. Z lampą TF22 nie da się robić 1:1, bo punkt ostrości jest w środku tulejki. Oświetlenie przy skali odwzorowania 1:1 to poważny problem.Zamieszczone przez Michal_4
btw. Nie ostrzy od 1cm tylko ~7 (z czego ~2-3cm przypadają na tubus obiektywu przed przednią soczewką).
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto