dla mnie galeriowa wersja lepsza, na tej chyba trochę się rzuca w oczy obróbka, przynajmniej na moim lcd. Czy to dobrze czy nie? Nie wiem, galeriowa kobieta wygląda naturalniej a do takich portretów mnie chyba trochę przyzwyczaiłeś
dla mnie galeriowa wersja lepsza, na tej chyba trochę się rzuca w oczy obróbka, przynajmniej na moim lcd. Czy to dobrze czy nie? Nie wiem, galeriowa kobieta wygląda naturalniej a do takich portretów mnie chyba trochę przyzwyczaiłeś
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Sam sie tezZamieszczone przez lessie
Na te obrobiona wedle recepty patrze chetnie, ale bardziej naturalna jakos mi tak milej
![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
panowie nie popadajcie w histerię, zdjęcia trzeba obrabiać, z głową ale jednak :P
pozdrawiam
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Wszystko dobrze, ale tez zalezy od tego, czemu maja sluzyc. Jesli robisz zdjecie do katalogu, pewnie - musi byc wyglaskane. Tak samo, gdy tworzysz - na przyklad - portfolio, chociaz tutaj preferowalbym maksimum pracy wizazystki i fotografa, zeby jak najmniej ingerowac programowo.Zamieszczone przez willow32
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Ja mam taką obserwację: Ile razy próbuję czegoś nowego w obróbce, początkowo jestem zachłyśnięty efektem i robię sporo tego typu fotek. Po paru miesiącach, kiedy oglądam stare fotki ( czasem mija dłuższy okres czasu ) to wracam do najstarszych, najmniej "głaskanych fotek". Co więcej nieświadomie często tu na forum uświadamiacie mi opiniami i ocenami że najlepsze wersje to te, gdzie fotka była zrobiona w warunkach bliskich ideału i jak najmniej PSuta. Wiem willow, że rynek rządzi się swoimi prawami i nieobrobione fotki się teraz "nie sprzedaszą" tak dobrze jak te naturszczaki - norma postępu. Mimo wszystko im bliżej naturalności tym lepiej dla mnie. Ale doceniam kunszt warsztatu, bo samemu mi daleko do mistrzów PSa.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
podoba mi się Jola w kolorze ładny nie sztampowy kadr i wraz z modelką bardzo miłe dla oka, Zeszłoroczne lato bardziej mi leży w kolorze jest jakby pełniejsze a dodatkowo posągowo piękna modelka nadaje szczególny klimat. Pozdrawiam.
Lessie, zupelnie jakbym siebie samego slyszal!
Wiejo, wielkie dzieki za komentarz. Ciesze sie, ze doceniles nietypowe kadrowanie w zdjeciu Joli, malo komu sie ono podoba![]()
BernArt - Moje zdjęcia
"zeszloroczne lato"-poza mi sie podoba, kadr rowniez, ale mam pewien dylemat, rozterke, gdy patrze na to zdjecie. Otoz tlo i cala reszta zdjecia jest naturalna, a modleka... zePSuta. Jakis konflikt w tym miejscu nastepuje moim zdaniem. Ja rowniez moglbym napisac to samo co lessie. Oczywiscie dobra obrobka nie jest zla, ale ja wole jak najwiecej naturalnosci. Aha, wersja w kolorze bardziej mi podchodzi.
Pzdr
Eddie,
Ostatni portret bardzo mi się podoba.
Modelka jest wyodrebniona od tła niezauważalnie, kolorki świetliste.
Portret jest bardzo romantyczny poprzez pozę i tło leśne. Gdyby modelka spoczywała bezpośrednio na murawie, to byłby piekny portret arkadyjski (bosa pasterka).
Jeden z lepszych portretów "całościowych". Moim zdaniem oczywiście. Troszkę przeszkadzają mi uwypuklenia w obojczyku, ale to troszkę tylko.
Pzdr, TJ
Suchar, to prawda, postac jest zePSuta. Postanowilem troche poeksperymentowac. Raz na jakis czas dopada mnie chec zrobienia czegos "inaczej", wtedy dopadam PSa i rzezbie. Ogolnie jednak, tak samo jak Lessie, wole zdjecie naturalne, bez zbednego prasowania.
Tadeusz, dzieki serdeczne za komentarz i sugestie - pomysl z "bosa pasterka" postaram sie wykorzystac w najblizszym czasie![]()
BernArt - Moje zdjęcia