Willow nie potrafi porządnego zdjęcia zrobić, to musi potem poprawiać w PSie.Zamieszczone przez willow32
![]()
Eddie, podobają mi się ostatnie. Fajna modelka.
Willow nie potrafi porządnego zdjęcia zrobić, to musi potem poprawiać w PSie.Zamieszczone przez willow32
![]()
Eddie, podobają mi się ostatnie. Fajna modelka.
Rafał bo to łatwo porządne zdjęcie zrobić?? Nauczyłem sie kilku sztuczek w PSie i teraz szpanujęZamieszczone przez Rafał Czarny
![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Fajne fotki i pewnie jeszcze robione 50tką m42... Modelce cos z fotki na fotke obniza sie odzież, albo ty idziesz w gore![]()
...był Olek jest A6000
No niestety, ja nie umiem PS poprawiać za bardzo, z resztą nie mam PS'a.
Używam Corela, ale tylko do podstawowych korekt, kontrastu czy wyostrzenia.
Tak że niekoniecznie to jest wada![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
Jedyne co tutaj bylo robione, to wywolanie z rawa w beta-Lightroomie, nic wiecej. Ani jakos nie czuje sie mocny w zabiegach a la Willow, ani tez nie czuje potrzeby ich stosowania. Lubie ogladac obrobione zdjecia, sam jednak wole robic naturalne. Bardziej mi to lezy.Zamieszczone przez zibi1303
A o Visine nie moglem sobie przypomniec, bo to ta sama sesja
Kisi, tak, to bylo 50mm na m42. Po czym wnosisz?![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Aleś się zawziął na M42. Za co polubiłeś tak mocno to szkiełko i zabawę w manualne ostrzenie?Zamieszczone przez Eddie
Eddie wykapowalem po:
- strasznie mała GO
- ladnie rysuje ten obiektyw to mu trzeba oddac
- z twojej wczesniejszej wypowiedzi ze zakochales sie w tej 50tce
Przez en twoj upor i milosc do m42 zaczynam sie zastanawiac sam nad przejsciowka i takim obiektywem. Strasznie mi brakuje jasnego obiektywu (ktorego cena nie zrujnowala by mojego budzetu). Wczoraj nawet bawilem sie w manualne ostrzenie. Obiektem byla 6 mies. corka. Nie chce małej kurcze lampa pstrykac po oczach a widze ze ucieka mi mnostwo ciekawych momentow jak sie bawi. Swiatlo lampy odbite od sufitu tez nie jest idealne bo jak mala lezy to nie moge zrobic zdjecia nad nia tylko z boku. Zas jak ktos siedzi to odbicia swiatla od sufitu powoduje cienie pod oczami i tez niefajnie to wyglada.
Napisz jakie miales swiatlo ? Jaka moc zarowek i ile ich bylo - chce odniesc sie do tego co mam w domu.
...był Olek jest A6000
Załóż białą karteczkę na gumce recepturce (np. wizytówkę) do lekkiego doświetlenia twarzy. Większość światła idzie w sufit, część odbita od karteczki doświetli pierwszy plan. Stary niezawodny sposób.Zamieszczone przez kisi
W sumie to o takiej malej karteczce to nie pomyslalem. Mam kilka softboxow i nakladek na lampe ale one pelnia raczej role sztucznego sufitu a wiec sa duzo wieksze od wizytowki i jak sprawdzalem to potrafia mnie oslepic (jasne ze duzo mnie niz walenie lampa na wprost) ale jednak z tej racji odpadaja w przypadku dziecka. Ale kurcze racja z taka małą karteczką jak wizytowka
Dzisiaj bede probowal !! Jak cos wyplodze to sie podziele.
...był Olek jest A6000
Pentak na M42 razem z przejsciowka i pierscieniami makro (pewnie nie wykorzystam, ale skoro juz sa...) kosztowal mnie 160 zlotych. Zuiko z identycznymi parametrami kosztowaloby mnie w sumie ok 400-500 zlotych. Fakt, ostre od pelnej dziury, ale to akurat nie jest dla mnie problemem.Zamieszczone przez Rafał Czarny
ZD 50/2.0 makro kosztowaloby mnie blisko 2000 zlotych.
A zawzialem sie z kilku powodow. Raz, ze dobrze mi sie robi tym szkielkiem, a w domu, nawet przy domowym swietle, nie musze walic lampa, zeby dziecku zdjecia robic. Co ciekawe, daje rade ostrzyc rowniez, gdy mala jest w ruchu. Jest to duzo wygodniejsze niz AF, przy ktorym musze lapac ostrosc w okreslonym punkcie, a potem przekadrowywac - w tym czasie Ewka potrafi zniknac z pola widzenia. Zamiast tego od razu przystepuje do kadrowania a ostrosc ustawiam sobie w locie, obserwujac punkt, ktory chce miec wyostrzony. No i moge ostrzyc z krotkiego dystansu, daje mi to duzo wieksze mozliwosci, niz 40-150, przy ktorym trzeba zachowac odleglosc minimum 1,5 metra.
Ostatecznie, zdjecia robione tym Pentakiem wygladaja bardzo plastycznie, co mi sie okrutnie podoba. Mozna narzekac, ze najostrzejszy jest dopiero od f4, ale dla mnie to nie problem, bo lubie te plastyke. Dzieki temu fotki nie wygladaja tak okrutnie cyfrowo.
To tak chyba tyle, jesli chodzi o milosc do tego szkielka![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia