Apz, ostrość jest dokładnie na rzęsach, ale przy tym rozmiarze obrazka tego nie zobaczysz.
Apz, ostrość jest dokładnie na rzęsach, ale przy tym rozmiarze obrazka tego nie zobaczysz.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
OK - widzę, że cała twarz jest ostra i włosy od strony fotografa, nawet grzywka, dla tych drugich włosów widocznie było za daleko, ale fajniej by było, gdyby też byly symetrycznie ostre,
lub chociaż ich bliższa cześć - domknęło by to cały obrazek. Ale jak piszesz - to zdjęcia próbne.
Pewnie gdyby modelka miała włosy krótkie lub jakoś upięte, nie było by tego widać -twarz jest cała ostra. Niezależnie od mojego marudzenia , podobami się fotka.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Apz, bardzo mi miło, nie mniej sprostujęDrugie oko i tamta część twarzy już poszły w nieostrość, to widać jednak dopiero przy powiększeniu. Mi osobiście takie malowanie odpowiada, ale ja zawsze byłem wykręcony w stronę małej głębi ostrości.
Tak w ogóle, podczas tej sesyjki eksperymentowałem z manualnym Pentaconem 135/2,8 podpiętym do 5D2. Gdyby nie aberracja i brak AF to nawet podobało mi się.
A swoją drogą, fajnie, że wyrażasz swoje zdanie mimo mojego zarozumialstwa![]()
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Osobiście przeszkadza mi to połowicznie zasłonięte oko, (jakoś tak wygląda niekorzystnie) wolałabym albo tak albo siak, a w zasadzie siak jeszcze bardziej![]()
Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/
BernArt - Moje zdjęcia
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Tak jak pisałem, tego zdjęcia miało nie być, zrobiłem jako testowe, stąd też nieuniknione mankamenty. Zazwyczaj jednak jest tak, przynajmniej u mnie, że pewnych ujęć później już nie udaje się powtórzyć.
BernArt - Moje zdjęcia
Zdjęcie jest bardzo fajnie świecone i ma to coś, ale w pełni się zgadzam z APZ co do zbyt płytkiej GO, pierwsze pytanie jakie mi się nasunęło gdy zobaczyłem tę fotę w galerii to - gdzie jest ostrość? Dla mnie ta fota mogłaby być nawet tak ostra jest zdjęcie legitymacyjne, w tle i tak nie ma nic co by uzasadniało tak płytkę GO.
Karol, zawsze byłem skrzywiony w tę stronę![]()
Dzięki za słowo komentarza.
BernArt - Moje zdjęcia
Piszesz, ze użyłeś Pentacona 135/2.8. A ile listków ma przesłona Twojego, bo sa różne wersje i ponoć ma to znaczenie ?