skrót myślowy ;p
Brak subtelności światełka - jakoś tak niemiło ;p hmm pewnie zasługa parasolek zamiast softboxa :/
skrót myślowy ;p
Brak subtelności światełka - jakoś tak niemiło ;p hmm pewnie zasługa parasolek zamiast softboxa :/
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
też mam parasolki i chyba je wywale, wczoraj troszkę fociłem i wysżło podobie, czyli sterylnie biało jak u chirurga...
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
To zdjęcie na poprzedniej stronie jest idealnie wyważone![]()
pierwsze extra...
drugie fajne ale tło pojechane..u mnie na obu monitorach (różnie skalibrowanych) ma jakieś nieregularne plamy
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Potwierdzam, u mnie też są plamy w tle.
Pierwsze bardziej mi się podoba chociaż oba wolałbym bardziej miękko oświetlone, zwłasza to pierwsze, klimat tej fotki aż prosi się o miękkie światełko
Druga zimniejsza, bardziej jakby drapieżna w wyrazie, ostrzejsze światło mi pasuje (chociaż moze ciut mniej) ale tło mi nie pasuje wcale.
PS
Portretów nie robię więc nie chcę się wymądrzać.
Takie tam spostrzeżenia![]()
Co do tła na drugim zdjęciu to i ja co nieco tam widzę. I wiem też skąd się to wzięło. Wygląda na to, że trzeba zmienić sposób mocowania tła
Odnośnie światła z tych lampek z parasolkami, one strasznie mocno walą i faktycznie niezbyt fajny jest z nich efekt, dlatego używam ich raczej tylko do tła.
Do oświetlenia postaci używam lampy z "miską", ale nad nią też jeszcze muszę popracować.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
a jakie masz te lampki do parasolek?
W ogóle pochwal się czym świecisz bo ja powoli się wdrażam w tematykę![]()
Póki co świecę w namiocie więc mam 2 x 68Ws...do namiotu wystarczy, do portreciku z bliska świeconego też...jak ktoś lubi palnik prosto w gały![]()
Tą miskę kupiłeś gotową czy robiłeś manufakturę?
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Lessie, sprawa wyglada tak:
Z parasolkami mam dwie sztuki takich pierdkow: http://www.funsports.pl/product_info...products_id=97
Z 'miska' jest Sun-Box, tez jakis Chinczyk pewnie. Plus taki, ze calkiem ladnie swieci i ma regulowana sile blysku.
Tylko nie rozgryzlem jeszcze wszystkich guziczkow![]()
Calosc pozyczylem od kumpla, ktory z tego nie korzysta i jeszcze dlugo korzystal nie bedzie.
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Eddie powiedział: "Co do tła na drugim zdjęciu to i ja co nieco tam widzę. I wiem też skąd się to wzięło..."
Pomijając w/w mankamenty tła, owa czysta biel (nawet przepalona) - dla mnie osobiście, jest świetnym tłem dla modelki - na tych zdjęciach. Pozdrawiam
Fotografia to list - czeka na serdeczne przyjęcie i odczytanie
Tak, jesli jest to czysta biel, rowniez lubie i mi pasuje.Zamieszczone przez nikto
Na drugim zdjeciu mi osobiscie tlo mniej pasuje, poniewaz jest to oswietlone (pewnie nieumiejetnie, ale to szczegol) tlo "fotograficzne" i cos tam zza niego przeswituje.
BernArt - Moje zdjęcia