Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Prosze o ocene ostrosci tego zdjecia.

jacek2004
    Gość
    Radio obraz mówi za 1000 słów:

Fotka wyjściowa:

Po HDR:

RAW był wołany -1, 0, +1 EV, dokładnie dla tego ujęcia dorobiłem dwa oddzielne ujęcia z korektą -1, +1 i też skleiłem HDR i nie było żadnej różnicy, poza tym że pojawił się w zacienionych partiach niewieli szumek, co było do przewidzenia.

Na zamieszczonych przykładach jak na dłoni widać, że niedoświetlony zielony, staje się nieprzyjemnie szarobury. Podobnie jak dziub i nogi bociana.

Cytat Zamieszczone przez Radio
    Gdybym nie wiedział, że jesteś dorosłym facetem, dał bym sobie rękę uciąć że jesteś dzieckiem Neostrady, wychowanym na przesaturowanych kolorkach.
    No a gdybym ja na twoim avatarze nie widział usmiechniętego młodzieńca, to bym sobie pomyslał że jesteś, starym, zrzędzączym, stetryczałym, 70-letnim piernikiem uparcie i do śmierci broniącego swoich niekoniecznie słusznych poglądów.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Po HDR:
    Obrazek
    Nie wprowadzaj czytelników w błąd, bo nie jest to HDR. Potem ludzie powtarzają bzdury.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

jacek2004
    Gość
    Radio zadałem sobie trudu i zobaczyłem histogram twojej fotki z bocianem, niestety kończy się on przed osiągnięciem prawej strony, czyli fota ewidentnie niedoświetlona. Wystarczyło dać autopoziomy w PSie aby pojawił się o niebo lepszy zielony i czerwony.

I twierdzę, ze po trzykrotnym wywołaniu RAW -1, 0, +1 EV bocian i trawka będzie jak malowany.

PS
    Z kilku powodów, prosiłbym też abyś zapanował nad swoim językiem, więcej kultury, kolego, tym bardziej, że administratorowi to naprawdę nie przystaje.

dodano
    --------

Nawet bez obróbki RAW i HDR widać, ze lekka korekta krzywymi w PS i poprawienie kontrastu odkrywa w twoje fotce zieleń - i to jeszcze po zabiegach na mocno skompresowanym materiale wyjściowym (faktury piór bociana nie ma już na oryginale - została zabita kompresją - jakby się ktoś pytał)

Fotka oryginalna:

Po poprawkach w PS

Stosując wielokrotne wołanie RAW i HDR efekt byłby 1000 razy lepszy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1. czym przetwarzasz RAW? wg mnie najlepsze efekty uzyskuje się z Olympus Studio w opcji High Function, RSE czasami potrafi dać kaszankę.
    RAWy przetwarzam RSE Premium. Sprobuje wywolac dzisiaj ta fotke w Olympus Studio.

2. słonko miałeś z lewej strony, lekko z przodu więc fotka jest robiona lekko pod słońce, zwiększenie kontrastu w PSsie lub przy konwersji z RAW poprawi to ujęcie. Osłona przeciw słoneczna była założona?
    Robiona faktycznie w samo poludnie okolo 11.00. Oslona zalozona. Parametry ekspozycji:
    ISO100, 150mm, f5.6, 1/640

3. białe pióra bociana są chyba nieco przepalone, jakby była krótsza ekspozycja to byłoby lepiej
    Z tego co pokazywal mi RSE nic nie jest przepalone. Ekspozycja lekko podniesiona (chyba +0.2EV). Bez podbicia jego piora byly szare, wywolam wiec fotke bez zadnych nastaw i korekt zeby kazdy mogl ocenic ja bez zadnych "poprawek".

4. mi najbardziej ostre fotki wychodzą jak jest pochmurno lub słonko mam dokładnie za plecami, tu ostre południowe słońce spowodowało duze kontrasty, przepalone plecy bociana i ciemne podbrzusze. Naprawdę coraz częściej unikam robienia zdięć w południe, no chyba ze jest pochmurno.
    Akurat gostek kosil pole i bociek cwaniak sie zlecial na lowy. Co ciekawe nie bal sie traktora bo jak jechal trantor (kosil trawe w dookola pola) to sie przesuwal po to aby zaraz wrocic jak tylko traktor sie ciut oddali. Zas ja jak poszedlem na pole to bal sie mnie bo nie podchodzil. Jak odszedlem to zblizyl sie o tyle ile ja odszedlem

Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Obiektyw 40-150mm ma słabsze parametry na pełnych 150mm. Należy w przyszłości stosować trochę krótszą ogniskową, (do 140mm) i przesłonę ok. f:8 lub jeszcze mniejszy otwór, co zwiększy GO całego obrazka.
    Ale przyslona f5.6 jest na tyle duza ze bociek nie powinien wyjsc ostro ??? Musze do tego uzywac takich malych przyslon jak f8.0 ??? Czy jest sposob aby jakos przeliczyc w cm lub m jaka jest GO dla poszczegolnych wartosci przeslony?

Panowie ale prosze o wypowiedzi na temat bo nie chcialbym abysmy zaczeli pisac o HDR. Strasznie mnie wkurza ta kwestia ostrosci. Mowiac szczerze to jestem troszke zalamany. Jak odladam ta fotke w calosci to bociek jest ostry, jest ok, ale jak dam cropa to wisze ze jego dziób nie jest ostry - jest rozmyty.... buuu. WHY ? Tak ma byc ? Wy tez tak macie? Kurcze ogladalem tu takie foty robione obiektywem 40-150 i sa ZAJEBISTE. Ja nigdy takich nie bede robil... kurdeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

Dobrze ze mam choc Żubra pod reka...
    A tak powaznie jutro rano zamieszcze fotki tegoz bocka wywolane w OLYMPUS STUDIO - jedna bez zadnych korekt zas druga z moimi korektami.
    ...był Olek jest A6000

jacek2004
    Gość
    kisi napisz jeszcze z jakiej odległości robiłeś bociana i na co ostrzyłeś. Policzymy DOF i być może faktycznie dziub bociana zaczal się rozmywać

Generalnie fotka nie jest bardzo nieostra, zawsze możesz przy wyłoływaniu RAW dodać sharpness na +1 czy +2.

Z resztą jak już pisałem OS przy high function sporo potrafi wyostrzyć obraz.

PS
    Jak masz RAW, to go wystaw pod jakimś linkiem, pobiorę go i jutro pokombinuję z obróbką.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kisi napisz jeszcze z jakiej odległości robiłeś bociana i na co ostrzyłeś. Policzymy DOF i być może faktycznie dziub bociana zaczal się rozmywać

Generalnie fotka nie jest bardzo nieostra, zawsze możesz przy wyłoływaniu RAW dodać sharpness na +1 czy +2.

Z resztą jak już pisałem OS przy high function sporo potrafi wyostrzyć obraz.

PS
    Jak masz RAW, to go wystaw pod jakimś linkiem, pobiorę go i jutro pokombinuję z obróbką.
    Mam RAWa - podaj emaila. Po spakowaniu ma 5.96M to ci posle.
    Co do odleglosci to bylo po drugiej stronie drogi takiej jedno-pasmowej czyli liczac pobocza odelglosc odemnie okolo 7-8 metrow. Ostrzylem na nasade jego szyji w miejscu gdzie sie łączy z korpusem.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Prosze o ocene ostrosci tego zdjecia.

Ale numer !!! Zamiast pomóc "kisi" w ocenie ostrości Jego zdjęcia, kłócicie się jak dzieci o kolorki.
    Przy pełnym zbliżeniu (150mm) i niewielkiej odległości (6-7m) GO jest naprawdę minimalne, a zmniejszenie ogniskowej, zwiększenie odległości, lub przesłona do 8 spowodowała by rozszerzenie ostrej przestrzeni i byłaby jescze mała tolerancja na błędy AF.
    Na fotce "RadioErewan" doskonale widać tę niewielką GO i jest ona wystarczająca, ale to zupełnie inny obiektyw, a w przypadku "kisi" F:4,5 to pełny otwór obiektywu.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    z tą przygaszoną trawą, to przyznaję rację Jackowi: bocian by Radio (celowo lub nie) jest niedoświetlony i po podciągnięciu nabiera mocy. a teraz wracamy do tematu...

kisi:

1. ostrość małych detali jest zawsze niższa - na linie, które powinny być ostre składa się mniej pixeli. ten sam zwierzak na pełnym kadrze zawsze będzie ostrzejszy, niż kiedy jest dalej.

2. odkąd "dojrzałem" do formatu ORF, nie strzelam już w JPEG'ach - w ogóle szkoda roboty. zarówno wyostrzanie, jak i wyciąganie z cieni idzie z surowca jak masełko. czasem można też uratować lekkie przepały.

3. przykład tego, co już komuś napisałem (mam nadzieję że Radio wybaczy wysokość...): obróbka RAW daje pełną kontrolę nad ostrością. kadr 1:1 z niedoświetlonego ISO400. jak widać, szybko nie znaczy dobrze...

robiąc w JPEG otrzymujemy mniej więcej to, co na pierwszym kadrze... suxx. ORF daje wybór, zależnie od sytuacji.
    obala to chyba mit "miękkich fotek" z E-1, prawda? robiąc w JPEG kisisz E-jedynkę i tyle.

robin102
    Gość
    kisi bociek jest jak najbardziej wporzo , można by się spoierać ,że ten czy tamten fragment jest mniej ostry ale nie wszystkie bocka elementy byly w plaśzczyźnie zogniskowania i są w różnej tonacji , a to daje taki efekt. Mi odpowiada.

A na marginesie : hej dziewczyny (Radek i Jacek) nie bądźcie upierdliwcy, macie chłopaki spore doświadczenie- sam Was lubie "posłuchać" to idźcie lepiej na piwo żebyśmy mogli od Was się więcej nauczyć.

A ja tam lubię BIG , FULL kolor i co tam jeszcze , każdy sobie suwa jak lubi. Dla mnie foty Radka są rzeczywiscie prawie B&W ale jak tak lubi tak ma , prawie po audiofilsku. Ja bym boćka całego zrobił na czerowno bo tak lubie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    KaarooL tyle ze ta fotka byla robiona w RAW a nie jpg. Jpg jest koncowym formatem na pokazanie tego w necie.

dorjan w moim przypadku przyslona miala wartosc f5.6 a nie jak napisales f4.5. Jedynym mankamentem jest to ze robilem na pelnej ogniskowej dla ktorej ponoc 40-150 jest nieostra.

Wywowalem dzisiaj fotki w Olypus Studio - jutro zamieszcze to zainteresowani beda mogli porownac.
    ...był Olek jest A6000