ok, umieszczone.
ok, umieszczone.
C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz
ja miałem ten sam dylemat 4000 czy 740 i wybrałem ten 2 ,ale teraz zdecydowalbym sie na 750 (goraca stopka).
A mógłbyś Max uzasadnić jakoś swój wybór?
Dlaczego własnie zdecydowałeś się na C740?
I może napisz kilka słów o tym aparacie, coś odnośnie zalet i wad które ty dostrzegłeś.
Dopiero teraz odkryłem tego posta...
Szczerze nie wiem co napisać... bo:
1. Nie miałem nigdy w ręce modelu 7x0
2. C4000 to mój pierwszy aparat po Zenicie ET i kilkuletniej przerwie w przygodzie z fotkami więc moje zdanie nosi znamiona wybitnego amatorskiego subiektywzmu
Najbardziej w C4000Z wkurza mnie brak stopki i czas robienia fotek - nie wiem jak wygląda porównanie z 7x0...
Poza tym mam kilka uwag co do mojego modelu ale nie jestem pewny czy to tylko moje "widzimisię" czy tak mają inne cyfry - okaże się chyba za tydzień jak odzyskam aparat który jest w serwisie (konczyła się gwarancja więc wysłałem do kontroli sygnalizując moje wątpliowści).
Ja osobiście nie potrzebuję zooma x8, x10 itd. i z tego powodu a także mojej przypadłości pt. drżenie rąk (a domyślam się że przy takim zoomie jest ona uciązliwa - zaś nie zawsze taszczę ze sobą statyw a oparcie o coś niekonicznie załatwiłoby sprawę). Podoba mi się to macro od 2 cm.
Kiedyś robiłęm na imprezie zdjęcia razem z kimś posiadającym 720. Moje foty robione na automatycznym ustawieniu wyszły o wiele ostrzejsze - ale to nie dowód w sprawie aparatu... może to tamten fotograf nie umiał pionu utrzymać...![]()
Nie jestem przekonany co do wyższości któregoś modelu ale zakładam że 7x0 i tak ma więcej fanów więc żeby w punktacji mój model nie doznał niesprawiedliwego nokautu głosuję za nim
Pozdr.
Coz Krupek skoro prosiles to napisze czym sie kierowalem przy kupnie aparaciku. Ja z gory zalozylem ze bede potrzebowal aparaciku z duzym zoomem, z takiej racji ze chcialem robic zdjecia deskarzom na polwyspie helskim. Kiedy go kupowalem nie bylo wielkiego wyboru w tej kategorii. Teraz bym wybieral miedzy 740, 750, a moze Minolta Z1. Ale musze powiedziec ze zoom nie tylko w takich warunkach sie sprawdza i jestem mile zaskoczony efektami. A takie rzeczy jak przyciski to kwestia przyzwyczajenia, zawsze przeciez mozesz te programy i ustawienia, z ktorych najczesciej korzystasz, zapamietac.
Pozdrawiam
C-740
mam c740, bawilem sie tez c720.
Nie mozna obu tych aparatow bo to porowywanie dnia do nocy. roznica sa na tyle duze ze Olympus najpierw wprowadzil c730 a potem zmieniajac jeszcze sporo rzeczy wreszcie c740.
od kad mam c740 i zoom 10 x opt nie wyobrazam sobie teraz zakupa aparatu z mniejszym zoomem....
kto chodzil po gorach, robil zdjecia sportowe ten wie o co chodzi...
i nie trzeba statywu aby robic zdjecia z duzym zoomem
nawet 1/1000 wystarczy odpowiednie swiatlo ktorego na otwartej przestrzeni zwykle nie brakuje.
Co do jakosci samych zdjec c740 nie mam im wiele do zarzucenia...
kolory sa bardzo ładne, kontrast ok.
Czas robienia zdjecia o momentu złapania ostrosci (spust do polowy) jest bardzo krotki. Nie bede sie wypowiadal o szybkosci AF bo nie bawilem sie c4000.
Jako zalete nalezy uznac to ze w c740 na LCD lub wizjerze widzi sie przez obiektyw (jak w lustrzance) dzieki mamy mozliwosc precyzyjnego kadrowania...
Moim zdaniem autor pytania sam powinien wybrac aparat dla siebie a nie prosic o to innych... w koncu sam wie najlepiej co dla niego jest najwazniejsze...
a zdjecia zrobione tymi aparatami + param. techniczne znajdzie na www...
No i ja jak najbardziej posiadam swoje zdanie. Już w pierwszym poście napisałem, że skłaniam się do C740 chociażby ze względu na dużego zooma, na to że nie potrzebuję dużych formatów i na to że makro w obu aparatach jest podobne.Zamieszczone przez miro
Stronek o tych aparatach obejżałem wiele, parametry znam no i zdjęć też wiele widziałem.
Cały temat napisałem natomiast po to żeby dowiedzieć się coś właśnie od urzytkowników tych aparatów a nie korzystać z suchych specyfikacji.
Jeśli ktoś ma jescze jakieś uwagi to postujcie.
szczerze mówiąc nie znam C4000, i jako swoja pierwsza cyfrowke wybralem 740, skusil mnie- nie ukrywam zoom!- kazdy kto sie nauczy obslugiwac takie wartosci zoomu nie wyobraza chyba juz sobie aparatu bez takiej mozliwosci, makro itd. to to tez niezle zabawki, mysle ze i tak sie przekonasz dopiero po zakupie na ile nowy nabytek spelnia twoje oczekiwania, mimo wad opisywanych co do 720 i podobieństw wizualnych z 740 myśle ze nie można porównywać obu modeli, gdybym drugio raz wybieral tez bym sie kierowal zoomem, cala reszta to juz kwestia umiejętności robienia zdjęć, ale to już inny temat. pozdrawiam
adorator Olka 740 UZ- to brzmi dumnie!!!
witamz przyczyn technicznych nie mialem mozliwosci wpisac sie wczesniej no ale czas najwyzszy to nadrobic
osobiscie wybral bym chyba (na dzien dzisiejszy) c-740. Obecnie robie fotki c-4000 i jestem i niego bardzo zadowolony ale czasami jak pstrykam cos na wycieczkach etc to tego zooma mi brakuje. Jakos zdjec jest w sumie porownywalna bo nawet 2 megowa matryca mozna zrobic ladna fotke a 3-4 to juz wogole spoko
Jak zawsze trzeba sobie uswiadomic co nam jest potrzebne ale gdybym mial wybierac mysle ze sklonilbym sie ku 740
Dla Krupka . może na początek wady .
1. brak podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej ( mogła by być chociaż możliwość wyłączenia przedblysku pomiarowego wtedy można by było zastosować zwykła(tanią) lampe o dużym zasięgu(oczywiście z fotocela)
2. dość długi czas włączania aparatu.
3. i strach przed robieniem fotek zima (w instrukcji napisali ze od zero wzwyż)
A zalety to jak dla mnie, to manual i ten zoom piękna sprawa to zdecydowało ze wybrałem mniejsza matryce. A i makro jest nie najgorsze jak dobrze pamiętam to od 3 cm i czasami przydaje się ręczne ustawienie ostrości. A tak naprawdę to jestem kompletnym amatorem który jest ogólnie zadowolony z tego aparaciku, teraz potrzeba tylko jeszcze trochę talentu i będą piękne fotki.