Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Pierwsze podwodne z C5050

Awatar Arecki
    Mieszka w
    Lucaya
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Pierwsze podwodne z C5050

zdjecia zostaly wykonane aparatem C5050 z obudowa PT-015
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p1010123p_tn_660.jpg
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	148,1 KB
ID:	36   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p1010103p_tn_213.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	136,7 KB
ID:	37   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p1010088p_tn_773.jpg
Wyświetleń:	138
Rozmiar:	145,6 KB
ID:	38   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p1010039p_tn_169.jpg
Wyświetleń:	151
Rozmiar:	178,4 KB
ID:	39  

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witam

Zdjęcia może nie są super porywające, ale przyjmne i ciekawe w odbiorze - technicznie też ok!
    Wiele bym dał, żeby tam być
    Jak się sprawuje obudowa ? są jakieś trudności z obsługą?

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Awatar Arecki
    Mieszka w
    Lucaya
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez john100
    Witam

Zdjęcia może nie są super porywające, ale przyjmne i ciekawe w odbiorze - technicznie też ok!
    Wiele bym dał, żeby tam być

Pzdr
    Dzieki

Obudowa generalnie bez uwag, solidna, dopasowana i wszystko pracuje jak powinno
    Jedynie nie moge wyczuc przycisku spustu migawki w polowie (ustawienie ostrosci)
    Wyglada to tak, ze powolutku wciskam ten czarodziejski czerwony wichajster az zobacze na ekranie, ze AF lapie ostrosc... wtedy oczywiscie wszystko zdazy mi juz odplunac z kadru
    Ale pewnie wprawie sie z czasem

Pozdrawiam
    A

PS jak moja zona (body) wroci to tytulem nastepnej sesji beda wraki Gibraltaru

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ładne i fajne to zajęcie Kiedyś kolega Nurek nam pokazał całą masę podwodnych kadrów - tyle , że z naszych zamulonych wód. Ty miałeś większe pole manewru
    Dla mnie ostatnie jest najlepsze
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    A jak się oświetla tego typu zdjęcia? używa się normalnie lampy błyskowej? Jeżeli tak to jak rozchodzi się światło?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar Arecki
    Mieszka w
    Lucaya
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    A jak się oświetla tego typu zdjęcia? używa się normalnie lampy błyskowej? Jeżeli tak to jak rozchodzi się światło?
    No wlasnie z tym swiatlem jest najwiekszy problem, poniewaz zalamuje sie przechodzac z wody do powietrza redukujac kat widzenia aparatu o ok 30%. Wymusza to stosowanie obiektywow/konwerterow szerokokatnych umozliwiajacych podplyniecie w miare blisko do fotografowanego obiektu przez co zawiesiny jest mniej i kolory lepsze
    Druga paskuda cecha wody jest filtrowanie kolorow, w zasadzie czerwony zanika juz na 10m.
    Zeby na wiekszych glebokosciach wydobyc naturalne kolory niezbedna jest zewnetrzna lampa
    Wbudowanej sie nie uzywa poniewaz mala odleglosc od osi obiektywu powoduje luminescecje zawiesiny dlatego lampy montowane sa na dlugich ramieniach
    Nieraz zabawnie to wyglada jak w zasiegu lampy sa piekne kolory a poza nim panuja szarosci i blekit
    Niestety moj obiektyw jeszcze nie dolecial, co do lampy (lamp) nie moge sie zdecydowac stad wszystkie fotki to makra (no prawie) robione na 8 m z filtrem czerwonym w samo poludnie przy pieknym sloncu

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jesli chodzi o obudowe to - solidna jest ale na ok 32metrach zalala sie wodą ... i aparat mam jako egzemplaz do wbijania gwożdzi... a teraz kupilem drugi taki sam... powodem zalania byl sznureczek ktory przytrzymuje oslonę wizjera - wlazl przy zamykaniu pod oring... troche konstrukcyjnie to nieprzemyślane... trzeba uwazac..

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam kolejnego divera na naszym forum .
    Oj dałoby się tak nura na rafie. Dałoby się.... Fajnie popatrzeć, powspominać

Jak na pierwsze próby zdjęcia udane chociaż jest jeszcze dużo do zrobienia. Fotografia podwodna to nietaka prosta sprawa jak mogłoby się wydawać. Pamiętajcie że nurek "wisi" w toni tak jak byłby w stanie nieważkości (wspaniałe uczucie). Musi panować nad pływalnością, oddechem i kontrolować różne inne żeczy. Do tego podwodne objekty (a w szczególności te najciekawsze) potrafią się szybko przemieścić . Dlatego nie można mocno krytykować.

Czekam z zaciekawieniem na kolejne fotki z wiadomych względów .

ps. postaw nurka przy wraku żeby pokazać jego wielkość. Wraku ma się rozumieć
    Ja zawsze pod wodą używam tylko i wyłącznie RAWów.

Pozdrawiam i życzę powodzenie w kolejnych próbach. Też fajnych i bezpiecznych nurkowań oczywiście
    nurek
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez john100
    Witam

Pzdr

Pozwól john100 że wtrące swoje 3 grosze . Generalna trudność przy pracy z takim sprzętem jest taka, że z reguły obudowę obsługujesz w grubych (standard w polskiej, zimnej wodzie to 7mm) neoprenowych rękawiczkach i trudno jest wyczuć np moment kiedy AF łapie ostrość. Myślisz że jeszcze masz "zapas" a tu już nieostra fotka cyknięta i to nawet nie wiadomo kiedy . To tak jak byś dusił mały guziczek przez gąbkę . Co innego w ciepłej wodzie, tak jak na przedstawionych fotografiach. Tam ten problem odpada. Tam generalnie sporo poblemów odpada. Ale za to przybywa innych .
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Awatar Arecki
    Mieszka w
    Lucaya
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hmmm... z tymi cieplymi wodami to troche przesadziles... ja nurkuje na Gibraltarze a nie w M.Czerwonym, wczoraj temp wody miala zaledwie 17 st. brrrrrrrrrrrrrrrrr
    Wszystko zalezy od pradow, jak dmucha ze srodziemnego to jest w miare OK ale jak z atlantyko to brrrrrrrrrrrr...
    Rekawice mam z bardzo miekkiego neopranu 7mm, wiec wyczucie przycisku migawki to jak zlapanie komara za jajka w rekawicach bokserskich.
    Co do wrakow to niestety nie kupilem jeszcze obiektybu szerokokatnego wiec nie ma sensu nawet probowac, ale jak bede mial troche czasu podwoda na zrobienie kilku fot to podrzuce pare makr, jest tu jedno takie tajemnicze miejsce o ktorym dowiedzialem sie niedawno, gdzie wystepuje niesamowite bogactwo zycia, niespotykane tak masowo w morzu srodziemnym, nawet w egiptowie nie widzialem tak fajowych slimaczkow, osmiornic, homarow, roznegorodzaju krabow, jest tego od zatrzesienia, mureny w kazdej dziorze, delfinow cala masa (ale tego jest tu pelno w calej okolicy) szkoda tylko, ze kompletnie dzikie, nieprzyzwyczajone do obecnosci nurka... nie ma nawet szans na sensowne ujecie
    ... moj budy tylko sie wkurza jak biore aparat bo potrafie wisiec 10 minut nad jednym stworkiem nie zwracajac na nic innego uwagi

Co do obudowy
    Bylem z nia na 45 metrach, nie ciekla, cisnienie wody zablokowalo tylko jeden przycisk - trybu lampy blyskowej.