Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
ładne zdjecia , tylko nr2 bym przekadrował inaczej, tak żeby z prawej strony kadru było więcej miejsca , a z lewej mniej
ale to już dla Rafała zostawię
Coż można innego powiedzieć kolego Luc4s???
Kawał dobrej roboty i tyle
Pewnie 2 można przekadrować ale cóż to za feler?![]()
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35
Yello_35,
mowisz o przekadrowaniu zdjecia nr 2. Czy, aby dopelnic swoja wypowiedz, moglbys pokazac co bys w tej fotce zmienil? Pokaz kadr, ktory byl by tym, czego Ci w tym zdjeciu brakuje.
Pozdrawiam,
excel
Excel - obcięty mikrofon lekko razi. Nie wykluczam , że gdyby Robin o tym nie wspomniał to nawet bym nie dostrzegł. Bo mi te fotki się bardzo podobają![]()
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35
Yello_35,
Przepraszam, zbyt powolnie przypomnialem sobie, ze juz ktos - Robin102, wczesniej zauwazyl to samo.Spoznilem sie nieco z umieszczeniem nicka Robina102 przy Twoim, pytajac o zmiane kadru, wyprzedziles mnie przez udzielenie blyskawicznej odpowiedzi, za co dziekuje.
Pozdrawiam,
excel
w nr 2 chodzi mi o to ,że jeśli czlowiek jest zwrocóny licem w którąś stronę to przed sobą powinien mieć wiecej przestrzeni niż za sobą , tak podobno się przyjmuje , mi tam oczywiscie też to nie wychodzi przy kadrowaniu , ale komuś łatwiej zwrócić uwagę niż samemu dostrzec swój błąd..
luc4s,
zaciekawil mnie kadr na zdjeciu nr 2, a to poprzez uwagi robin102 i Yello_35. Czy kadrujac w ten sposob, a nie tak, jak radza wyzej wymienieni, kierowales sie koniecznoscia niecentralnego kadrowania, czy tez jakies inne powody wplynely na efekt koncowy?
Pozdrawiam,
excel
Dziękuję za taką treściwą dyskusję. Co do kadrów, są to kadry z aparatu, kadrowane w momencie robirnia fotki, bo ja z natury leniwy jestem i nie chce mi się kadrowac w komputerzeCo do zdjęcia nr 2, kadr był również myślę celowy, (z tego co pamiętam), ponieważ staram się unikać centralnych kadrów. Wybrałem prawy róg zamiast lewego może z tego powodu, że osoba jest własnie przechylona na prawo, przez co całość "łukowato" zamyka się. (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi, ciężko mi pisac o tym co robię podświadomie juz prawie). Co do mikrofonu, dla mnie jest to coś co tylko przeszkadza fotografowi i w tym momencie nawet się na nim nie skupiałem. Gość gra na tym zdjęciu na harmonijce ustnej i to chciałem oddac... czy można było to zrobić lepiej? Na pewno tak, jednak osobiscie centralny kadr by mi w tym wypadku się nie podobał.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska