Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: zdjecia nocne

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

zdjecia nocne

JAko nowy uzytkownik najpierw chialbym wszystkich goraco powitac . Jestem zupelnym zoltodziobem jezeli chodzi o fotografie no ale przeciez kazdy kiedys zaczyna no a ja wlasnie teraz wiec prosilbym o naprawde zetelne i szczegolowe odpowiedzi a zarazam takie zeby mogl zrozumiec o co w nich chodzi . W ostatnich dniach zakupilem sobie aparat E-500 . Musze sie w dosc szybkim czasie zaledwie trzech tygodni nauczyc robienia zdjec w nocy . Wiem ze to malo czasu ale moze jakies podstawy zalapie . Ponizej zamieszczam kilka fotek i chcialbym zebyscie powiedzieli co z nimi jest nie tak dlaczego wychodza takie dziwne kolory i dlaczego to swiato lamp tak sie naswietla no i ogolnie co robie zle pewnie wszystko heh . JEszcze jakie ustawienia preferujecie ????? PLEASE pomuzcie w tym temacie za bo niedlugo wybieram sie na wycieczke na ktorej zdjecia nocne sa niezbedne. Takze piszcie co wiecie na ten temat i co mam robic zeby to zaczelo wychodzic jak nalezy. Z gory wielki DZ za wszystkie pozytywne odpowiedzi .Pozdro 4ALL
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4_133.jpg
Wyświetleń:	98
Rozmiar:	63,9 KB
ID:	32   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3_114.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	69,5 KB
ID:	33   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2_106.jpg
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	57,0 KB
ID:	34   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1_115.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	64,2 KB
ID:	35  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jesli masz sporych rozmiarow karte pamieci to zalecam robic zdjecia w trybie RAW, a po drugie: tylko na manualnych ustawieniach, nie jakies auto. Manual, patrzysz jak wyszlo, jak zle to kasujesz i robisz nowe. Po zapisie w RAW mozesz potem ustawiac dowolny balans bieli i podciagac, obnizac EV, ostrosc, kontrastowosc i kolor.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kazdy rodzaj swiatla (dzienne, nocne, swietlowki itp) maja swoja barwe (temperature) swiatla. Skoto masz tak malo czasu to zanim opacujesz ta sztuke na wyczucie polecam robienie zdjec w RAWie. Pozniej w domowym zaciszu przy komputerze jestes w stanie "wywolac" ta fotke tak jak tylko chcesz - ciemniej/jasniej w odcieniach czerwinie/blekitu/zieleni. Poczytaj o tym a poznasz sile RAWów.
    ...był Olek jest A6000

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Uzywam tylko trybu Manual , ale jak widac na zalaczonych fotach nie bardzo mi to wychodzi dlatego prosze o jakiess podpowiedzi co i jak ustawiac, wiem ze zeby to opanowac potrzeba sporo czasu, ale jezeli mi pomozecie to chyba bedzie mi latwiej to wszystko pojac takze piszcie prosze co mozecie

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bluesking
    Uzywam tylko trybu Manual , ale jak widac na zalaczonych fotach nie bardzo mi to wychodzi dlatego prosze o jakiess podpowiedzi co i jak ustawiac, wiem ze zeby to opanowac potrzeba sporo czasu, ale jezeli mi pomozecie to chyba bedzie mi latwiej to wszystko pojac takze piszcie prosze co mozecie
    Fotografuj w RAW, balans bieli przestanie być problemem.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    CZy fotografujac w RAW-ie o ktorym piszecie nie bedzie tak ze tak naprawde nie bede umial robic dobrych fotek a calosc zrobi za mnie komputer????

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    CZy fotografujac w RAW-ie o ktorym piszecie nie bedzie tak ze tak naprawde nie bede umial robic dobrych fotek a calosc zrobi za mnie komputer????
    ???????

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    nie bedzie tak. Wiesz zeby zrobic dobrego RAWa tez trzeba umiec, ale masz potem spore mozliwosci skorygowania bledow, w JPG juz takich mozliwosci prawie nie ma. Wiesz, nikt Ci nie powie, wez aparat, wlacz ISO100, do tego przyslone 5.6 i czas 4 sekundy, bo to zalezy od warunkow w jakich robisz zdjecie. Balans bieli zazwyczaj dobrze sie sprawdza automatycznie (przynajmniej w moim e300 jest idealny, na nocnym foto jeszcze ani razu mi sie nie pomylil). Wszystko zalezy od Ciebie, jakie ma byc to foto, czy mocno naswietlone, czy tez nie i nie ma jednoznacznej recepty na ustawienia w czasie nocy. Jesli obiekty ktore bedziesz focil sa statyczne, to zalecalbym robienie serii zdjec z odstepem EV, zdjecia takie mozesz pozniej sklejac w tzw HDR, dzieki czemu pozbedziesz sie nieprzyjemnych przepalen w swiatlach, a niedoswietlenia zostana powyciagane.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No ok przestawilem aparat ta format RAW i tu wielkie zdiwienie na 1GB karcie pamieci moge zrobic tylko 50 kilka zdjec czy jest jakas opcja zeby to zwiekszyc????

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    No ok przestawilem aparat ta format RAW i tu wielkie zdiwienie na 1GB karcie pamieci moge zrobic tylko 50 kilka zdjec czy jest jakas opcja zeby to zwiekszyc????
    Kupić większą kartę.