Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Olympus C-370

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus C-370

Jestem posiadaczem tego aparatu od ponad roku. Temat założyłem dlatego żeby uzyskać zdjęcia najlepszej jakości. Często mi się zdarza, że moje zdjęcia wychodzą: za ciemne ( szczególnie w domu ), za jasne ( szczególnie na placu ), niezbyt ostre ( szczególnie gdy są robione w domu, zdjecia wtedy nie wychodzą za mgłą tylko mają pixele ).

Jak robie zdjęcia:
    - lampa ( w domu ), bez lampy ( na placu ),
    - tryb zdjęć: SHQ 2,048 x 1,536,
    - korekcja: 0,7 EV,
    - zoom: nie używam

Pytania:
    - czym różnią się nastepujące tryby zdjęc: SHQ 2,048 x 1,536, HQ 2,048 x 1,536, SQ1 1,600 x 1,200, SQ2 640 x 480 ? ( poza różnymi wielkościami ),
    - do czego służy korekcja i w jakim zakresie powinna być ustawiona ?
    - czy zdjęcia w domu lub na placu mam robić z lampą czy bez lampy a może z auto - lampą ?
    - czym różni się tryb makro od normalnego trybu podczas fotografowania przedmiotów ? ( ja różnicy nie zauwazyłem )
    - czy zdjęcia nocne krajobrazów robione tym aparatem zawsze wychodzą zamazane ? ( nawet na statywie wychodzą zamazane )

Mam nadzieje, że mi pomożecie

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: Olympus C-370

Cytat Zamieszczone przez mistrzu84
    Pytania:
    - czym różnią się nastepujące tryby zdjęc: SHQ 2,048 x 1,536, HQ 2,048 x 1,536, SQ1 1,600 x 1,200, SQ2 640 x 480 ? ( poza różnymi wielkościami ),
    - do czego służy korekcja i w jakim zakresie powinna być ustawiona ?
    - czy zdjęcia w domu lub na placu mam robić z lampą czy bez lampy a może z auto - lampą ?
    - czym różni się tryb makro od normalnego trybu podczas fotografowania przedmiotów ? ( ja różnicy nie zauwazyłem )
    - czy zdjęcia nocne krajobrazów robione tym aparatem zawsze wychodzą zamazane ? ( nawet na statywie wychodzą zamazane
    Zadałeś pytania, na które odpowiada instrukcja obsługi i kilka publikacji netowych na temat fotografii. O ile tego jeszcze nie zrobiłeś, zaktualizuj firmware w aparacie, powinna być dostępna co najmniej wersja 1.3
    W Olympusie SHQ = Super High Quality (w tym aparacie) jest to JPEG o małej kompresji (ok. 1:3), HQ = High Quality, czyli JPEG o wiekszej kompresji (ok. 1:, SQ = Standard Quality, ale sam wiesz, co to jest.
    Korekta pozwala na rozmyślne wykonanie zdjęć jasniejszych lub ciemniejszych, w stosunku do tego, co system pomiarowy aparatu uważa za poprawne. W twoim przypadku zastoswana korekta 0,7 EV oznacza zdjęcia prześwietlone (zbyt jasne) o 2/3 działki przysłony, ustawiaj zatem na 0 (zero!). Zdjęcia w domu mogą być robione z lampą, zdjęcia na zewnątrz - przy słabszych warunkach oświetleniowych - P-AUTO + lampa jest pomyłką pierwszy plan wyjdzie w miarę, a tył będzie czarny, dużo lepiej wyjdzie na ustawieniu NIGHT SCENE (+ lampa). Różnicę w trybie MAKRO zauważysz w sposób nastepujący: wyłącz makro, wyzoomuj na najdłuższą ogniskową i spróbuj coś sfotografować z odległości 50 cm, jak zdjęcie wyjdzie ostre - to chyba nie wiem co się dzieje Poruszone zdjęcia nocne, gdzie aparat był na statywie, wynikaja wyłącznie z kiepskiej jakości statywu i zbyt mocnego "przyduszania" guzika spustowego. Przyzwoite zdjęcia nocne na tym samym statywie zrobisz, jeżeli uzyjesz samowyzwalacza, czas jego trwania pozwoli na wygaszenie drgań aparatu, może być NIGHT SCENE bez lampy błyskowej.
    Jack

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak mam zaktualizować firmware w moim aparacie ?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    (jeżeli nie zrobiłeś tego wcześniej) zainstaluj Olympus Master na komputrze ze złączem internetowym. Podepnij aparat kablem, następnie uruchom menu Online Service -> Update Camera w oknie głównym programu Olympus Master. Całą resztę wykona program, zorientujesz się z komunikatów ekranowych.
    Jack

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a czym nowy firmware bedzie sie roznił od poprzedniego ?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mistrzu84
    a czym nowy firmware bedzie sie roznił od poprzedniego ?
    Oficjalnie - poprawnym rozpoznawaniem kart 128/256/512 MB http://www.olympus.co.jp/en/support/...are/firm/x450/
    Podobno (sam nie sprawdzałem) poprawiła się nieco precyzja pomiaru światła i nastawiania ostrości.
    Jack

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów