Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 128

Wątek: Problem z ostrością

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Problem polega na tym, że pomimo dania fotek testowych (notabene fotki sprawdziło kilka osóbi stwierdzili, że są nieostre - więc wykluczam moją ślepotę ) usterka nie została usunięta, wiec Twoim zdaniem powinienem ich nosić na rękach??

Może Ty pracujesz w tym serwisie i Cię w jakiś sposób uraziłem, to przepraszam, ale ręce mi opadają na coś takiego.

Nie wiem, czy to jest ignorowanie klienta, czy może niedostateczne wyjaśnienie problemu z mojej strony, ale po powrocie z serwisu nic się nie zmieniło, więc chyba mam prawo się irytować??

Dla Twojej wiadomości, zrobiłem ze znajomym podobny kadr, on robił Canon EOS 400D z kitem (specjalnie, bo ponoć kity canona są bardzo słabe) i o dziwo jego fota jest poprawna, a moja nie, nawet zamieniliśmy się aparatami i znów moim wyszła zła a jego poprawna.

Nie mniej jednak nie widzę powodów dla których musisz zgryźliwie odpowiadać na mojego posta, bo w zasadzie Twoje gadanie nic nie wniosło do tematu.

Aha - ja z serwisem olka grzecznie załatwiłem sprawę, więc może dlatego mi szybko odesłali.
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FragleS

Nie mniej jednak nie widzę powodów dla których musisz zgryźliwie odpowiadać na mojego posta, bo w zasadzie Twoje gadanie nic nie wniosło do tematu.
    Nie widzisz powodu? Widocznie obrażanie ludzi to u Ciebie normalka, tylko nie najlepiej to świadczy o Twoim wychowaniu...
    Z mojej strony to wszystko
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32

Nie widzisz powodu? Widocznie obrażanie ludzi to u Ciebie normalka, tylko nie najlepiej to świadczy o Twoim wychowaniu...
    Z mojej strony to wszystko
    Masz rację, poniosło mnie... przepraszam jeśli kogoś uraziłem.

Wracając do tematu, w weekend spróbuje jeszcze porobić kilka fotek testowych i zobaczymy.
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    FragleS musisz sie zdecydowac czy na czas testu ostrosci zanim niedojdziesz do czegos albo robisz w RAW (i ostrzysz foty na kompie) albo walisz w jpg (a wtedy odpowiednio ustaw sobie ostrosc w menu).
    Skoro piszesz ze na obu obiektywach masz nieostro a podejrzewasz body to zeby jeszcze wyeliminowac wadliwego fotografujacego proponuje porob fotki ze statywu. Wal w jpg, ostrosc ustaw na normal (po czym kazda fotke nastepna zwiekszaj ostrosc co 1 punt ale kadru nie zmieniaj). pozniej ocenisz w domu co sie zmienia na fotkach i ktora cie ze wzgledu na ostrosc cie satysfakcjonuje. Wyniki mozesz wrzucic na forum.
    ...był Olek jest A6000

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    FragleS musisz sie zdecydowac czy na czas testu ostrosci zanim niedojdziesz do czegos albo robisz w RAW (i ostrzysz foty na kompie) albo walisz w jpg (a wtedy odpowiednio ustaw sobie ostrosc w menu).
    Skoro piszesz ze na obu obiektywach masz nieostro a podejrzewasz body to zeby jeszcze wyeliminowac wadliwego fotografujacego proponuje porob fotki ze statywu. Wal w jpg, ostrosc ustaw na normal (po czym kazda fotke nastepna zwiekszaj ostrosc co 1 punt ale kadru nie zmieniaj). pozniej ocenisz w domu co sie zmienia na fotkach i ktora cie ze wzgledu na ostrosc cie satysfakcjonuje. Wyniki mozesz wrzucic na forum.
    Dzięki za sugestie, oczywiście spróbuję. Narazie robiłem fotki w JPG i kombinowałem z ostrzeniem z menu aparatu (tam jest skala od -2 do 2 - oczywiście domyślnie to 0). Robiłem też na statywie, ale jeszcze będę kombinował.

Najchętniej to umówiłbym się z kimś na focenie, żeby pozamieniać szkła i definitywnie ustalić w czym problem, ale nie wiedziałem nikogo z okolicy na forum (może ktoś jest, to proszę o info - Żyrardów).
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar gama
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Na jakiej podstawie sądzisz, że mam jakiś problem z oczami??
    Bo chyba nie na podstawie fotki 640x480 piks??

Chcesz fotki w pełnym wymiarze do zweryfikowania mojego wzroku??
    A po co mi fotki zrobione przez ślepatego? Prosiłes o jakieś pomysły to Ci podsunąłem moje, jeżeli Ci się nie podobają to trudno.
    A co do serwisu Olympusa to jeżeli w ten sposób z nimi rozmawiałes jak tutaj ich opisujesz to ja się dziwię ze tak szybko ten aparat do ciebie wrócił. Dla mnie serwis Olympusa to najlepszy serwis z jakim się do tej pory spotkałem, więc kiedy czytam o nich takie opinie to nie potrafię być miły dla ich głosiciela...
    Czemu tak cynicznie odpowiadasz? jeżeli czujesz się mocny w temacie to pomóż. Wydaje mi sie, że to forum jest po to byśmy się wspierali a nie krytykowali, Twoje epitety pod adresem Fraglesa są mało sympatyczne. Widać, że chłop jest załamany a Ty go jeszcze bardziej próbujesz pogrążyć nie wiem czemu. Być może jesteś pracownikiem serwisu i bronisz swego. A jeżeli nie to spójrz na to bardziej obiektywnie. Poczytałem tu trochę i na temat serwisu OLKA są różne opinie. Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gama
    Czemu tak cynicznie odpowiadasz? jeżeli czujesz się mocny w temacie to pomóż. Wydaje mi sie, że to forum jest po to byśmy się wspierali a nie krytykowali, Twoje epitety pod adresem Fraglesa są mało sympatyczne. Widać, że chłop jest załamany a Ty go jeszcze bardziej próbujesz pogrążyć nie wiem czemu. Być może jesteś pracownikiem serwisu i bronisz swego. A jeżeli nie to spójrz na to bardziej obiektywnie. Poczytałem tu trochę i na temat serwisu OLKA są różne opinie. Pozdrawiam.
    Jakbys przeczytal jeszcze raz caly watek ze zrozumieniem to moze dojdzesz do mniosku iz zawiera porady co i jak spawdzic a na co zwrocic uwage, a Fragles jak biadolil tak biadoli. Trzeba sobie zdac sprawe z tego ze przesiadka z hybrydy na lustro nie zawsze jest latwa i przyjemna bo o ile hybryda(malpka) wiele robi za fotografujacego zeby ten byl szczesliwy to jednak lustro pozostawia pelna swobode. Tyle ze trzeba sie nauczyc jak z niej korzystać. W przypadku Fraglesa takiej pewnosci nie ma sadzac po sposobie jego wypowiedzi.
    ...był Olek jest A6000

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    willow32 zakończmy temat związany z moim zachowaniem, poniosło mnie... jeśli Ci to sprawi przyjemność to przepraszam jeszcze raz

Co do moich umiejętności focenia... wątpie, żebym był tak dobry jak Ty, ale oprócz kompaktów (pojęcie względne - jeśli chodzi o fuji S7000 ) miałem przyjemność pracować na Olku E-10 i to z dobrymi rezultatami, więc temat focenia lustrem nie jest mi obcy i wiem czego się można spodziewać .

Wracając do tematu, oczywiście przejrzałem cały ten temat bardzo dokładnie i drugi który odnosi się do podobnego problemu, niestety większość wypowiedzi jest dość stara, więc chciałem się upewnić czy może wyniknęły w międzyczasie jakieś nowsze rozwiązania, albo sposoby ich sprawdzenia.

Jak to się mówi, kto pyta, nie błądzi.

Wczoraj na szybko zrobiłem na obu szkłach test na FF i BF, (poniżej fotki). Moim zdaniem, po przejrzeniu kilkudziesięciu fotek na różnych ogniskowych w 99,9% wszystkie pomiary ostrości są przesunięte o około 5-8mm w stronę aparatu. Czyli jesli dobrze rozumiem jest to FrontFocus, ale poprawcie mnie jeśli się mylę.

Proszę obejrzeć i powiedzieć, czy takie odchylenie kwalifikuje się do naprawy.

Fotki tylko skadrowane do interesującego mnie fragmentu.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	150mm_f45_143.jpg
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	211,6 KB
ID:	1145   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	45mm_f56_100.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	228,6 KB
ID:	1146  
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    O ile na pierwszej fotce rzeczywiscie jest male przesuniecie (przypuszczam, ze po prostu nie trafiles z ustawieniem ostrosci dokladnie w dobrym miejsci), to na drugim jest juz praktycznie idealnie. Nie dramatyzuj.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    O ile na pierwszej fotce rzeczywiscie jest male przesuniecie (przypuszczam, ze po prostu nie trafiles z ustawieniem ostrosci dokladnie w dobrym miejsci), to na drugim jest juz praktycznie idealnie. Nie dramatyzuj.

To nie tak różowo, jak Ci się wydaje, takie fotki tylko wrzuciłem, ob nie miałem czasu już ich kadrować. Zdecydowanie na każdej fotce jest problem, dokładniej byłoby widać na mniejszej przysłonie, niestety nie mam żadnego jasego szkiełka (tak 1,7-2,0), bo wtedy GO jest mniejsza.

Jeszcze dziś spróbuję z innymi ustawieniami ogniskowej.

Dodam jeszcze, że oczywiście problem występuje nawet jeśli wyostrze sobie ręcznie z potwierdzeniem ostrości. Obraz przez wizjer wydaje się ostry właśnie w punkcie na który jest skierowany środkowy punkt pomiaru ostrości.
    Pozdrawiam
    FragleS