Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 128

Wątek: Problem z ostrością

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Wrzuc w takim razie jakas przykladowa fotke, na ktorej jest owy feler (najlepiej ze dwie-trzy, bedzie czytelniej) i podaj jaka byla przyslona.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Heh, jeszcze nie doszedłem do tego jak na tym forum się wrzuca fotki . Poza tym po zmniejszeniu rozdzielczości foty i tak się robią nieco bardziej mydlane

Moge posłać przykładowe foty via mail, jeśli reflektujesz.
    Pozdrawiam
    FragleS

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FragleS
    Heh, jeszcze nie doszedłem do tego jak na tym forum się wrzuca fotki . Poza tym po zmniejszeniu rozdzielczości foty i tak się robią nieco bardziej mydlane

Moge posłać przykładowe foty via mail, jeśli reflektujesz.
    https://forum.olympusclub.pl/topics1...-vt7203,14.htm
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ok, spróbuję...

Odrazu powiem, że większość to foty przykładowe, żeby sprawdzić jak działa (a w zasadzie nie działa) ostrzenie w aparacie.

Zdjęcie rodzinne robione na statywie z samowyzwalaczem.

Nie wiem czy jakość po zmniejszeniu pozwoli zobaczyć co się dzieje na fotach. Zmniejszałem Adobe Photoshop CS1

Fota 6 (nie wiem czemu na samej górze ) - ostrzenie na samotne drzewo, później blokada AF+AE, przekadrowanie i fota

Fota 4 - sprostowanie (bo nie wiem jak zarządzać załącznikami), to było chyba robione ZD4015, więc może być poruszone
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6_531.jpg
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	239,3 KB
ID:	1079   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5_805.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	228,7 KB
ID:	1080   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4_180.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	203,9 KB
ID:	1081   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2_154.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	214,4 KB
ID:	1082  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1_191.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	132,1 KB
ID:	1083  
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    4 wyglada na poruszona, 5 i 1 sa idelanie ostre. Czego od nich chciec wiecej? Na 2 troche trudno ocenic, bo male, ale mysle, ze z ostroscia tez jest ok. Focisz 14-45, ktory bardzo ostry nie jest, to fakt. Takie rzeczy, jesli chciec ostrzej, trzeba podciagac na kompie. Zapewne przesiadales sie na lustrzanke z komapkta. Byl taki watek "ZD 14-45 vs ZD 14-54", w ktorym byla mowa wlasnie na interesujacy cie temat. Lustrzanki nie maja mocnego wyostrzania firmware'owego, w przeciwienstwie do komapktow. Zdjecia z koampktow wygladaja na bardzo ostre (i sa), ale czesto przez to wygladaja plastikowo. Popatrz sobie w tamtym watku, na trawe na przykladowym zdjeciu z komapkta. Wyglada jak sztuczna, plastikowa. Lustrzanki daja wybor. Oczywiscie z ostroscia lepiej jest w lepszych szklach. Kitowce (w tym 14-45, ktorego sam mam, wiec moge potwierdzic), sa deczko mydlane i nie do konca ostre. Taka prawda. Nie ma co dramatyzowac. Ciesz sie, ze twoje zdjecia sa naturalne, a nie plastikowe
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A jakie czasy naświetlania mają te zdjęcia? Pewnie po prostu poruszone...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja również na większości twoich zdjęć widzę dobrą ostrość. Także się zastanawiam czego oczekujesz

Awatar buszm
    Mieszka w
    Wieliczka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Poruszenie główną przyczyną nieostrości - nic innego w tych zdjęciach nie widać. Jak znam E-500 prawie rok i to szkiełko - ten typ tak ma. Na początku też mi to przeszkadzło po przesiadce z Canona G5 który robił same Gillet'ki. Z czasem mi przeszło i po miesiącu wszystko było już jakby ostrzejsze.
    A może okulista nie mówi Ci całej prawdy
    E-3 E-510 FL50 FL-50R 7-14 14-54 40-150 OM50/1.8 .... http://MBphoto.pl

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Mi takie zdjęcia wychodziły pierwszego dnia i byłam... przerażona oczywiście na początku -> e 500 nie ma stabilizacji i panika, że teraz z moimi łapami bez statywu ani rusz a potem się okazało, że było za ciemno na zdjęcia "z ręki" i w domu z lampą, a potem następnego dnia wychodziły całkiem ostre... na pewno jest tak, jak już tutaj pisano - to nie kompakt i wiem, że np w H1 te same zdjęcia byłyby "żyleta", ale co mi po "żylecie", jak jakości nie da się nawet porównać
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    no wszystko OK, ale... Pstrykam tym aparatem około miesiąca, wcześniej głównie robiłem Minoltą Z10 (wiem, że to żadna rewela) i Fuji S7000 (to już troszki lepsiejsze było). Te aparaty nie mają stabilizacji. Robiłem również sporo fotek pożyczonym Olkiem E-10, wiec conieco pojęcia o foceniu lustrem mam .

Fotki które wstawiłem to na szybciora gdzieś na dysku w firmie znalazłem (w domu nie mam neta, żeby grzebać po forach ).

Ujmę to tak... foty robione z dość bliska (więc również te, które robię z lampą) są niezłe. Problem zaczyna się nasilać jak rośnie odległość od foconego obiektu.
    Wykonałem dość dużo fotek na statywie i również jak odległość była większa, to foty były tragicznie nieostre.

Jeszcze mam pytanie, jakie są bezpieczne czasy (w których można zrobić nieporuszone foto) dla skrajnych ogniskowych dla obu kitowych szkieł??

Bo mi się wydaje, ale może źle to liczę, że dla ZD1445 to 1/90, a dla ZD4015 1/300.
    Pozdrawiam
    FragleS