czy ktoś z Was znalazłby minutkę żeby podesłać mi ten tekst na PW? coś mi to kamuniowskie forum nie działa, pewnie serwer widoczny jest wybiórczo - coś skopali.
czy ktoś z Was znalazłby minutkę żeby podesłać mi ten tekst na PW? coś mi to kamuniowskie forum nie działa, pewnie serwer widoczny jest wybiórczo - coś skopali.
Rany, jakie te dyskusje na temat AF/FF/BF stały się modne na
forum ostatnioZnaczy się coś jest na rzeczy. Nie ma co. Aż
tylu hipochondryków to chyba nie ma
Ale do rzeczy. Odebrałem mojego Olka z serwisu wczoraj. Słowo
odebrałem jest jak najbardziej właściwe, bo UPS trzy dni moją
paczkę trzymał i dopiero jak się sam zgłosiłem do nich osobiście
na ul. 17-go Stycznia/47 do magazynu, to po mniej więcej 30
minutach się zanalazła. Przeprosili, że miałem dostać 14-go, a
to dzisiaj 17-ty, a paczka w magazynie i jeszcze sam
przyszedłem i się nie awanturuję. Coi mi tam. Byle naprawili
mojego Olka, bo wakacje za pasem.
Przyniosłem do domu. Drżącymi rękami rozpakowałem.
Porobiłem testy, wychodzi na to, że chyba naprawili. Testuje raz,
drugi, trzeci. dalej nie wierzę. No działa. Ostrzy tam gdzie
trzeba. Ufff... Siadłem, oglądam ze wszystkich stron.
Wyjmuję baterię, zmieniam obiektywy, resetuję, ostrzę przy
słabszym i mocniejszym świetle. No kurde, działa. Tak sobie myślę, że ci Czesi może nie tylko piwo piją? Może w końcu wzięli się za uczciwą robotę :->
Postawiłem wodę mineralną na stole w kuchni i z przedpokoju
ostrzę. Zuiko Digital 40-150mm w akcji. Cyknąłem fotę z chyba 6 metrów tej butelce. Robię podgląd na domowym pececie.
Matko Boska Częstochowska! Widać te małe literki. Szok!
Patrzę na butelkę gołym okem z tych sześciu metrów i ledwie
widzę czy nakrętka jest biała czy zielona. A tu na komputerze
te małe literki ze składem wody widaćBiegam po domu,
wymachuję rekami. Żona się patrzy z taką dziwną miną :-/ A ja
dalej biegam. W końcu się zmęczyłem, dla pewności kilka fotek
jeszcze zrobiłem. Działa! Działa! Działa! Wakacje przejdą do
historii...
No teraz to ja rozumiem co to jest to cztery/trzecie. No teraz to ja "WSZYSTKO" rozumiem
...tym optymistycznym akcentem, pozdrawiam nocnych marków i
wszystkich forumowiczów
P.S. Tylko jak ja dziadkowi wytłumaczę, co to jest to
cztery/trzecie?
E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25
to gratulujeZamieszczone przez Aureus
widocznie od tych pierwszych bojow z czechami cos sie zmienilo i naprawiaja
ta przypadlosc bez szemrania![]()
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
[q
to gratulujewidocznie od tych pierwszych bojow z czechami cos sie zmienilo i naprawiaja
ta przypadlosc bez szemrania[/quote]
- Wykazujecie się jednak anielską cierpliwością!
Ja mojego Z14-45 odstawiłem definitywnie na półkę po trzykrotnych wysyłaniach aparatu z obiektywem za południową granicę, które pozatym że trwały po miesiącu nie dały nawet cienia poprawy, kupiłem w wysyłkowym sklepie sigmę 18-125 z bagnetem 4/3, po długich tarapatach, także na tym forum gdzie dosięgała mnie już karząca ręka moderatora o dwóch radiowych imionach, najmądrzejszego z mądrych, znalazłem nowe firmware do E500 o oznaczeniu 1.2, i od tego czasu nareszcie mam dobry aparat!
Zdjęcia są ostre tam gdzie trzeba, wysycone, kontrastowe, sama przyjemność!
Polecam takie, choć kosztowne rozwiązanie!
I wreszcie rozumiem, dlaczego na allegro najpopularniejszym obiektywem jest ZUIKO 14-45.!
z tym, ze ja mam 14-54 2.8-3.5 i problem naprawili - wiec dalo sie zrobic, ale najpierwZamieszczone przez adams
musialem czechow do pionu ustawic
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
No niestety taki lekceważący stosunek serwisu Olympusa to smutna norma, jak wynika z lektury forum i z moich własnych doświadczeń. Krew mnie zalewa, na takie praktyki, na zasadzie "zapłać, a potem się bujaj...". Pomyśleć, że to tylko aparat fotograficzny. A przecież jeżdzimy jeszcze samochodami, mamy telefony komórkowe, telewizory, sprzęt audio-video. Wszystko to lubi się psuć i trzeba do serwisu... Aż strach pomysleć![]()
E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25
w zasadzie i tak klienci serwisu Olympusa maja najlepiej w porownaniu do tego co dzieje sie na zytniej i postepu (Canon, Nikon) - po poczytaniu kilku watkow na canon board wlos na glowie staje ....Zamieszczone przez Aureus
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Coś mnie pokusiło, żeby poczytać wątki na tym forum związane z ostrością. Zrobiłem kilkadziesiąt testów i niestety mój aparat (E-500) z obiektywem 14-45 wykazuje objawy "back focus". Najpierw próbowałem sobie wmówić, że ulegam zbiorowej histerii focusowej, ale powoli dojrzewam do decyzji o wysłaniu sprzętu do serwisu. I teraz pytanie: słać tam body + obiektyw czy sam obiektyw? Dodam, że to samo body z drugim obiektywem (40-150) ostrzy idealnie.
Witam wszystkich.
Ma ktos moze jeszcze ten objaw co Autor postu z rozpoznawaniem obiektywu?
Po podpieciu 1445 Upgrade firmware nie pokazuje ani modelu ani wersji softu obiektywu.
Z reszta obiektywow i lampka nie ma problemu.
Pozdrawiam
Lukasz
E-500,E1, ZD 14-54, ZD 50-200, ZD 14-45, ZD 40-150, ZD 35, FL36, SLIK PRO 700 DX
U mnie przy obiektywie nie pokazuje nazwy modelu, pokazuje za to wersję softu.