Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 128

Wątek: Problem z ostrością

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Ja nie wiem o co wam chodzi... Znowu dwa ostre zdjecia (szczegolnei pierwsze-deska ulozona wzdluz jest ostra ). Drugie moze mniej, ale to w koncu 14-45! Poza tym trzeba tez umiejetnie uzywac glebi ostrosci. Lustrzanka to nie komapkt i cieszcie sie z tego, bo nie macie plastikowych zdjec. A jesli chcecie miec, to prosze bardzo, Olympus Master/PS/czy inny program stoja otworem...
    Pzdr i bez paniki
    Nie no, wszystko ok w tym co mówisz, ale dla przykładu robiłem fotki tablicy reklamowej i fota z 2-3m była rzeczywiście ostra, ale 20 m od tablicy (zaznaczam, że litery były ogromne) fota była już bardzo nie ostra . GO oczywiście ma bardzo duże znaczenie, ale jeśli pstrykasz płaską tablicę, prostopadle do osi obiektywu, to raczej nie ma co zwalać na GO.

Zaznaczam, że problem występuje w obu obiektywach. Więc to chyba jednak body, a nie szkła. Zobaczymy co będzie po powrocie z serwisu, bo pewnie nawet nie zaglądną do aparatu.
    Pozdrawiam
    FragleS

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja mam takie pytanie do FragleSa: Fotografujesz formacie RAW czy JPG?

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez casper
    Ja mam takie pytanie do FragleSa: Fotografujesz formacie RAW czy JPG?
    To zależy co... u "cioci na imieninach" głównie JPG, bo i tak nie obrabiam tych fot, a i miejsca na karcie mam dość mało (karta 1GB), a jak uderzę w jakiś plener, albo coś bardziej atrakcyjnego, to wtedy głównie RAW.

A dlaczego pytasz??
    Pozdrawiam
    FragleS

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dlatego, że kiedy zacząłem pstrykać w RAW-ach, to miałem podobne do Twoich spostrzeżenia na temat braku ostrości w przypadku odległych motywów. Dopiero kiedy uświadomiłem sobie, że aparat robiąc RAW, nie wyostrza zdjęcia programowo i kiedy porównałem robione tuż po sobie jotpegi z rawami, doszedłem do wniosku, że bez obróbki na komputerze nie ma co się spodziewać ostrych jak żyleta zdjęć w rawach.

Nie twierdzę, że tak jest i w Twoim przypadku, ale być może powinieneś to wziąć pod uwagę, kiedy dostaniesz "nienaprawiony" aparat z serwisu?

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez casper
    Dlatego, że kiedy zacząłem pstrykać w RAW-ach, to miałem podobne do Twoich spostrzeżenia na temat braku ostrości w przypadku odległych motywów. Dopiero kiedy uświadomiłem sobie, że aparat robiąc RAW, nie wyostrza zdjęcia programowo i kiedy porównałem robione tuż po sobie jotpegi z rawami, doszedłem do wniosku, że bez obróbki na komputerze nie ma co się spodziewać ostrych jak żyleta zdjęć w rawach.

Nie twierdzę, że tak jest i w Twoim przypadku, ale być może powinieneś to wziąć pod uwagę, kiedy dostaniesz "nienaprawiony" aparat z serwisu?
    Napewno wezmę wszystkie Wasze sugestie pod uwagę zanim będę opietruszał serwis Olka.

Hehe, jak odrazu sobie założyłem, że nie wróci naprawiony. Dziś dostałem info że aparat wróci nie wcześniej niż za 2 tygodnie
    Pozdrawiam
    FragleS

Mieszka w
    Jelenia Gora / Gdansk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Ja nie wiem o co wam chodzi... Znowu dwa ostre zdjecia (szczegolnei pierwsze-deska ulozona wzdluz jest ostra ). Drugie moze mniej, ale to w koncu 14-45! Poza tym trzeba tez umiejetnie uzywac glebi ostrosci....
    oki, pierwsze bylo ostre za to drugie jest ostre tylko tam gdzie jest mocny kontrast tzn. konary i niebo a dol to tragedia...robilem po dwa zdjecia (jedno w raw a drugie w jpg - jpg jest w poscie) i rzeczywiscie po obrobce raw'y sa super...taka skucha zdaza sie dosc czesto i nauczylem sie ze 14-45=statyw+mF+trybB LV i wtedy zawsze jest si...
    Nie ma lepszego od Darka Dziekanowskiego

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No i aparat wrócił z serwisu, oczywiście rezultat spodziewany, czyli klapa

Teraz moje pytania:

1. Jak przeprowadzić testy, żeby być pewnym, że nie popełniam żadnego błędu?

2. Czy przy moich problemach warto zrobić testy FF i BF?? (testem z pliku PDF).

3. po naprawie na kartach zleceni mam podane kody: dla body B0002, dla obu szkieł B0083 - co one oznaczają.

4. [ciach] - zmieniam i przepraszam za obrazę

Jakieś pomysły??
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FragleS
    No i aparat wrócił z serwisu, oczywiście rezultat spodziewany, czyli klapa

Teraz moje pytania:

1. Jak przeprowadzić testy, żeby być pewnym, że nie popełniam żadnego błędu?

2. Czy przy moich problemach warto zrobić testy FF i BF?? (testem z pliku PDF).

3. po naprawie na kartach zleceni mam podane kody: dla body B0002, dla obu szkieł B0083 - co one oznaczają.

4. w jaki sposób walczyć ze skur****, żeby nie pozostawać jeszcze 5 razy bez aparatu??

Jakieś pomysły??
    Ad1.wizyta u okulisty moze by się przydała?
    Ad2.myślę że okulista będzie wiedział jakie testy trzeba zrobić
    Ad3.gdyby ktoś chciał żebyś wiedział to by opisał czytelniej
    Ad4.zastanów się człowieku nad tym co wypisujesz...
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Na jakiej podstawie sądzisz, że mam jakiś problem z oczami??
    Bo chyba nie na podstawie fotki 640x480 piks??

Chcesz fotki w pełnym wymiarze do zweryfikowania mojego wzroku??
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FragleS
    Na jakiej podstawie sądzisz, że mam jakiś problem z oczami??
    Bo chyba nie na podstawie fotki 640x480 piks??

Chcesz fotki w pełnym wymiarze do zweryfikowania mojego wzroku??
    A po co mi fotki zrobione przez ślepatego? Prosiłes o jakieś pomysły to Ci podsunąłem moje, jeżeli Ci się nie podobają to trudno.
    A co do serwisu Olympusa to jeżeli w ten sposób z nimi rozmawiałes jak tutaj ich opisujesz to ja się dziwię ze tak szybko ten aparat do ciebie wrócił. Dla mnie serwis Olympusa to najlepszy serwis z jakim się do tej pory spotkałem, więc kiedy czytam o nich takie opinie to nie potrafię być miły dla ich głosiciela...
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5