Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Pomysł na uruchomienie AUTO-ISO w E1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Pomysł na uruchomienie AUTO-ISO w E1

Witajcie

swojego czasu po zakupie ubolewalem, ze Auto-ISO dziala tylko i wylacznie z lampa blyskowa.
    dla mnie to nie problem, ale kiedy aparatem pstryka zona, wolalbym miec taka funkcjonalnosc.
    dziala toto (AutoISO) np. kiedy przypieta jest lampa, kiedy wybierze sie tryb lampy doswietlania.

korci mnie mianowicie pomysl "oszukania" aparatu, ze ma lampe poprzez modyfikacje
    stopki (np.: zepsutej metzowskiej dedykacji do olympusa). problem jest taki: jak musi odpowiadac
    stopka, zeby aparat dal sie nabrac na lampe?
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Pomysł na uruchomienie AUTO-ISO w E1

Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Witajcie

swojego czasu po zakupie ubolewalem, ze Auto-ISO dziala tylko i wylacznie z lampa blyskowa.
    dla mnie to nie problem, ale kiedy aparatem pstryka zona, wolalbym miec taka funkcjonalnosc.
    dziala toto (AutoISO) np. kiedy przypieta jest lampa, kiedy wybierze sie tryb lampy doswietlania.

korci mnie mianowicie pomysl "oszukania" aparatu, ze ma lampe poprzez modyfikacje
    stopki (np.: zepsutej metzowskiej dedykacji do olympusa). problem jest taki: jak musi odpowiadac
    stopka, zeby aparat dal sie nabrac na lampe?
    Po prostu lampa musi być przypięta i odpalona Kompakty błyskają podczas landszaftów to czemu nie można E1 ?Tryb FP i jazda......

jacek2004
    Gość
    Obawiam się, ze taki pomysl oszukuwania lampą spowoduje, że w AutoISO na stałe będzie ISO 400.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Kup żonce małpkę i po kłopocie .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Obawiam się, ze taki pomysl oszukuwania lampą spowoduje, że w AutoISO na stałe będzie ISO 400.
    mozna bardzo latwo sprawdzic, lampe w sufit i zalozyc 1 - 4 skarpety i "blysnac"

PS: test wieczorem, zobaczymy czy zawsze bedzie ISO400 , jak nie, to jest patencik
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    mozna bardzo latwo sprawdzic, lampe w sufit i zalozyc 1 - 4 skarpety i "blysnac"

PS: test wieczorem, zobaczymy czy zawsze bedzie ISO400 , jak nie, to jest patencik
    Ooooo!!! Tak!!! Lampa walnie pelnym blyskiem, potem bedzie sie ladowac z 8 sekund a my przez ten czas nie bedziemy mogli wyzwolic migawki. Wyladujemy wszystkie accu w torbie a wszystko dlatego, ze szanowna malzonka nie potrafi. Pomijam koszt skartet, ich won i wrazenie jakie wywolaja na zgromadzonych.
    Oczywiscie wiem, ze zartowales z tymi skarpetami.
    Moze jednak iso 200 malzonce za dnia wystarczy a na wieczor wstukac jej 400 i po sprawia.
    Ach, te zony.
    czesc.ch

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Ooooo!!! Tak!!! Lampa walnie pelnym blyskiem, potem bedzie sie ladowac z 8 sekund a my przez ten czas nie bedziemy mogli wyzwolic migawki. Wyladujemy wszystkie accu w torbie a wszystko dlatego, ze szanowna malzonka nie potrafi. Pomijam koszt skartet, ich won i wrazenie jakie wywolaja na zgromadzonych.
    Oczywiscie wiem, ze zartowales z tymi skarpetami.
    Moze jednak iso 200 malzonce za dnia wystarczy a na wieczor wstukac jej 400 i po sprawia.
    Ach, te zony.
    czesc.ch
    zle zrozumiales - chce w ten sposob sprawdzic tylko (poprzez zaslonienie calkowicie palnika
    lampy), czy aparat, mimo, ze lampa nic nie wskorala, bedzie dobierac sobie iso, czy w skutek
    braku swiatla, bedzie ustawiac non stop np. iso400)

jezeli bedzie dobierac do swiatla zastanego, ignorujac to co wyprawia lampa, to jestem w domu tzn. bede
    szukal sposobu, jak za pomoca samej stopki oglupic E1, zeby dzialalo w pelni AutoISO

noszenie skarpet na lampie i drenaz accu mija sie z celem
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Działanie AUTOISO z zakrytym palnikiem lampy.

dokonalem kilka testow, z zakrytym palnikiem lampy.

aparat w trybie priorytet przeslony (A) + Slow Sync + Autoiso stara sie uzyskac czas rzedu
    1/30 s, podnoszac autoiso rowniez do wartosci nieosiagalnych bezposrednio z menu
    (np iso125 a nie wyzej niz iso400), przy czym nie interesuje go, co wyprawia lampa
    (ta blyskala w szczelny kartonik)

teraz kombinuje, jak tu oszukac aparat, ze ma zapieta lampe
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

robin102
    Gość
    to kombinuj ostrożnie bo zwieranie styków na stopce niczemu doberemu nie posłuży