A dlaczego nie?Zamieszczone przez RadioErewan
Co z tego że w 4/3 są dwa dobre szerokie kąt skoro mało nie moge sobie na nie pozwolić (ja i większość z nas)? Mam się podniecać systemem bo ma fajne szkła? Systemem przecież nie zrobię zdjęcia![]()
A dlaczego nie?Zamieszczone przez RadioErewan
Co z tego że w 4/3 są dwa dobre szerokie kąt skoro mało nie moge sobie na nie pozwolić (ja i większość z nas)? Mam się podniecać systemem bo ma fajne szkła? Systemem przecież nie zrobię zdjęcia![]()
I znów byłoby, że za ciemny, że za wolny! Sytuacja adekwatna do 14-45 vs. 14-54! Kiedy pojmiecie, że lepiej trochę dołożyć i być zadowolonym, niż kupić coś tańszego, narzekać i dalej biadolić o przesiadce na lepsze! No chyba, że ktoś chce mieć argument o mnogości szkieł w systemie.Zamieszczone przez robin102
Dobry obiektyw poza tym, że jest drogi to ma też kilka zalet: nie traci dużo na wartości, jest dobry optycznie/mechanicznie, nie powoduje chęci wymiany na coś lepszego.
Tak samo jak twierdzenie, że AS zastąpi jasne obiektywy.![]()
biadolimy , biadolimy bo pasjonatami fotografi są ludzie zarabijący 1000zł miesiecznie 2000zl miesiecznie 3 , 4 , 5 .
A czy wyobrażacie sobie ile to jest w USA dla Amerykańca 500 dolców wydać za obiektyw . To są cieżkie pieniadze , niesamowicie duże.
Moją pasją jest audiofilski sprzęt muzyczny i oczywiscie muzyka . W Stanach to co kosztuje 500 dolarków to już kosmos nawet dla hobbystów , a my Polacy szastamy tysiacami za obiektywy które tak naprawdę nic nie kosztują , bo koszty produkcji stanowią 5-10 % ich ceny rynkowej. A wiem co pisze. Po prostu placimy , a Oni sprzedają nam bo my płacimy.
Co w tym szkle jest ??? piasek kwarcowy , tlenki metali ,plastik , stopy metali na obudowę, śladowe ilosci złota , miedź.Wszystko tak łatwe i opanowane w przetwórstwie jak produkcja butelek PET do napojów.
Ale też placę bo domowym sposobem nie moge wystrugać obiektywu . Samochód , telewizory skladałem , tunery satelitarne , ale szkiełka nie da rady jak do tej pory.
i dlatego Cie lubieZamieszczone przez mariush
mozesz jeszcze żyć zdjeciami z 7-14 Jackaforum jak rodzina - wszystkie zdjecia sa wspolne
![]()
Tak samo jak można podniecać się odgłosem pracy silnika Ferarri 575M. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Zamiast na ceny ponarzekajmy na niskie zarobki, bo to główny powód!Zamieszczone przez gary
Eeee, nie ma na co narzekać... 14 mm na szerokim końcu kita do e-1 wystarcza mi w większości przypadków - ale czasem (gł. przy zdjęciach krajobrazowych, gdzie nie potrzebuje jasnego szkła czy szybkiego AF) chciałbym cos taniego... No ale mówi się baZamieszczone przez jps
![]()
Tak tylko potem okaże się, że ten szeroki jest za ciemny podczas wieczornego koncertu kiedy chcesz objąć całą scenę, za ciemny kiedy robisz fotki w domu czy musisz coś pstryknąć na szybkiego z ręki i te 1/30 jest nie do utrzymania.Zamieszczone przez mariush
To oczywiście teoria, którą można poprzeć przykładami z praktyki. Ale po to jest forum, żeby pogadać.
Dla mnie dla mnie poproszę tylko ,żeby nie drożej niż tysiączek i metalowy bagnet i f 3,5-4,5A szerokiej stałki np. 10 nadal nikt nie robiMam pomysł, napiszcie do Irka50, zdolny jest - wizjery fajne robi. Poprosicie go to wam jakieś niskobudżetowe ultra wide zrobi, tak np 10mm za mniej niż 2000złWielka szkoda, że nikt nie wpadł jeszcze na to, aby za sensowne pieniądze (grubo pon. 2 tys.) wypuścić coś o max. "szerokości" ok. 10 mm...![]()
![]()
![]()
hehe najlepiej zeby dal za darmo dla klubowiczow ROTFL![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Starożytna maksyma mówi: Czas to pieniądzeZamieszczone przez mariush
Więc jak nie masz pieniędzy na ZD 7-14, to zapewne masz dużo czasu, czyli jak chcesz mieć krajobraz na szeroko, to statywik, cztery fotki z 14-54, trochę klejenia w PS i masz już to co miałbyś z ZD 7-14
![]()
![]()