jps:
ciekawe dojście masz, gratuluję. jak będę kupował kiedyś kolejnego E, to właśnie z 11-22 i wtedy rzucę Ci prośbę na PW...
jps:
ciekawe dojście masz, gratuluję. jak będę kupował kiedyś kolejnego E, to właśnie z 11-22 i wtedy rzucę Ci prośbę na PW...
Zamieszczone przez mariush
Taaaa śladów biadolenia brak ....Zamieszczone przez mariush
![]()
Można marzyć, można również kupić i robić fotki, a że zabawa nie jest tania to inna sprawa. Niemniej jednak zabawa jest warta tych pieniędzy.Zamieszczone przez mariush
Ceny nowych szkiełek, które są porównywalne, w każdym systemie kosztują podobnie, co było wielokrotnie udowadniane. 4/3 ma zbyt mało latek aby rynek wtórny był zarzucony sprzętem z drugiej reki. Tak się składa że na rynku wtórnym najwięcej jest najsłabszych (najtańszych) szkiełek w danym systemie. Perełki się pojawiają, ale znikają jeszcze szybciej.
Co do cen słynnych kultowych 50mm to są one produkowane od kilkudziesięciu lat i siłą rzeczy ich cena z wielu powodów jest taka a nie inna. 4/3 jest systemem młodym, projektowanym pod specyfikę fotografii cyfrowej i dlatego mamy kilka ciekawych rzeczy o których inne systemy mogą pomarzyć.
Hal jak chcesz naprawdę szeroki kąt to kupuj ZD 7-14. Ja od momentu zakupu 7-14 i 35-100 przestałem używać innych obiektywów - może jak się pojawi 14-35mmf2.0 to wrócę do tego zakresu ogniskowychZazwyczaj na robótki idę z dwoma korpusami i tymi właśnie dwoma obiektywami. W ZD 7-14 praktycznie używam tylko i wyłącznie 7mm lub 14mm. ZD 35-100mm jes duży ale oferowana jakość i zakres ogniskowych jest mioduśny. Mając te dwa szkiełka pod ręką i możliwość użycia ich natychmiast, naprawdę daje poczucie wielkiej swobody.
Co do 7-14 i krajobrazów to brak możliwości zastosowania filtrów to niewątpliwy minus, jednak z drugiej strony bez kombinowania z szybkami szybciej można zrobić zdięcie i mniej się zastanawiasz jaką szybkę użyć. Bez filtrów można żyć, trzeba jedynie polubić obróbkę zrobionych fotek.
Ja mogę kupić 11-22 poniżej 2000zł (nówka z 2 gwar.) i uważam ,że to za drogo !!! wszystko jest względne.Zamieszczone przez jps
robin102:
widzę że polski rynek masz już obryty...
Robin, napiszę tylko że dobrze wiedzieć że wiesz, mam nadzieję że i inne akcesoria masz już rozpracowane
![]()
było sobie życie
dla mnie to i tak ceny z kosmosu.
robin102 na pocieszenieZamieszczone przez robin102
EF 14mm f/2.8 L USM 8350.00 zł a jest to 22mm ze światłem 2.8 czyli jak w ZD 11-22( taki sam nikor 6100zł)
EF 16-35mm f/2.8L 6464.00 zł tu masz od 25mm
EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM 3591.00 zł od 16mm ale cena i tak niczego sobie
Nikkor AF-S DX 12-24 f/4G IF-ED 4412.00 zł
Można jeszcze próbować szczęścia z tańszymi Tamronami i Sigmami, ale chyba lepiej oszczędzić sobie rosyjskiej ruletki![]()
jacku, są też Tokiny 12-24 f4 po ok. 2 tysie nówka... podobnego szkła mi trzeba... może być ciemnejsze - byle było szeroko i nie kosmicznie drogo...
Jacku no fakt drożej u Camuniarzy , ale rynek wtórny to dobra sprawa..Tokiny przecież NIET pod 4/3 chyba, że coś przespałem ???
Za cenę jednego 14-54 mam 3 obiektyyw wszak najtańsze ,ale 3 sztuki załatwiające moje potrzeby. Jak narazie .
a ja zamiast dwóch, trzech sztuk badziewia mam jeden porządny 14-54... nie w ilości siła...