Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Stałka 25mm F 1.4 dla 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jps:

ciekawe dojście masz, gratuluję. jak będę kupował kiedyś kolejnego E, to właśnie z 11-22 i wtedy rzucę Ci prośbę na PW...

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Jeśli ze 30 razy przeczytasz mojego posta to może złapiesz, że nie biadolę na ceny szkiełek do 4/3
    Co z tego że można kupić 11-22 czy 7-14 skoro to nie są szkła na moją kieszeń (i nie na kieszeń 90% użytkowników 4/3 w tym kraju)
    Taaaa śladów biadolenia brak ....

To samo można powiedzieć o tych nowych wynalazkach z OIS - niestety, dla przeważającej większości z nas pozostaną jedynie wdzięcznym tematem do gadulstwa i obiektem westchnień.
    Pomarzyc zawsze można... ale marzeniem na dzień dzisiejszy trudno jest robic zdjęcia
    Można marzyć, można również kupić i robić fotki, a że zabawa nie jest tania to inna sprawa. Niemniej jednak zabawa jest warta tych pieniędzy.

Ceny nowych szkiełek, które są porównywalne, w każdym systemie kosztują podobnie, co było wielokrotnie udowadniane. 4/3 ma zbyt mało latek aby rynek wtórny był zarzucony sprzętem z drugiej reki. Tak się składa że na rynku wtórnym najwięcej jest najsłabszych (najtańszych) szkiełek w danym systemie. Perełki się pojawiają, ale znikają jeszcze szybciej.
    Co do cen słynnych kultowych 50mm to są one produkowane od kilkudziesięciu lat i siłą rzeczy ich cena z wielu powodów jest taka a nie inna. 4/3 jest systemem młodym, projektowanym pod specyfikę fotografii cyfrowej i dlatego mamy kilka ciekawych rzeczy o których inne systemy mogą pomarzyć.

Hal jak chcesz naprawdę szeroki kąt to kupuj ZD 7-14. Ja od momentu zakupu 7-14 i 35-100 przestałem używać innych obiektywów - może jak się pojawi 14-35mmf2.0 to wrócę do tego zakresu ogniskowych Zazwyczaj na robótki idę z dwoma korpusami i tymi właśnie dwoma obiektywami. W ZD 7-14 praktycznie używam tylko i wyłącznie 7mm lub 14mm. ZD 35-100mm jes duży ale oferowana jakość i zakres ogniskowych jest mioduśny. Mając te dwa szkiełka pod ręką i możliwość użycia ich natychmiast, naprawdę daje poczucie wielkiej swobody.
    Co do 7-14 i krajobrazów to brak możliwości zastosowania filtrów to niewątpliwy minus, jednak z drugiej strony bez kombinowania z szybkami szybciej można zrobić zdięcie i mniej się zastanawiasz jaką szybkę użyć. Bez filtrów można żyć, trzeba jedynie polubić obróbkę zrobionych fotek.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jps
    jacusiu kochany, wieczorowy kurs czytania ze zrozumieniem przydałby ci się bardziej niż 7-14... Jeśli ze 30 razy przeczytasz mojego posta to może złapiesz, że nie biadolę na ceny szkiełek do 4/3 - ale biadolę na to, że nie ma szkiełka które spełniałoby MOJE (a nie TWOJE) oczekiwania - a więc "krajobrazowego" szerokiego kąta o ekw. ok 20 mm w cenie max. 2000 zł. I biadole na to, że producenci szkieł próbują różnicowac ofertę w praktyce jej nie różnicując. Zaczyna się pojedynek na marki, powłoki, stabilizacje, pierdoły - a konkretnego kroku w kierunku szerokiego kąta dla niedzielnego pstrykacza (takiego jak ja) nie widać. Co z tego że można kupić 11-22 czy 7-14 skoro to nie są szkła na moją kieszeń (i nie na kieszeń 90% użytkowników 4/3 w tym kraju) - mam podniecać się tym, że fajnie wyglądają w ofercie Olympusa i oglądać sample? To samo można powiedzieć o tych nowych wynalazkach z OIS - niestety, dla przeważającej większości z nas pozostaną jedynie wdzięcznym tematem do gadulstwa i obiektem westchnień.
    Pomarzyc zawsze można... ale marzeniem na dzień dzisiejszy trudno jest robic zdjęcia
    Jak pomyślisz to kupisz 11-22 w Polsce nowe w sklepie za 2300 zł bez problemu, więc po co to oburzanie się na ceny.
    Ja mogę kupić 11-22 poniżej 2000zł (nówka z 2 gwar.) i uważam ,że to za drogo !!! wszystko jest względne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    robin102:

widzę że polski rynek masz już obryty...

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Robin, napiszę tylko że dobrze wiedzieć że wiesz , mam nadzieję że i inne akcesoria masz już rozpracowane
    było sobie życie

robin102
    Gość
    dla mnie to i tak ceny z kosmosu.

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Ja mogę kupić 11-22 poniżej 2000zł (nówka z 2 gwar.) i uważam ,że to za drogo !!! wszystko jest względne.
    robin102 na pocieszenie

EF 14mm f/2.8 L USM 8350.00 zł a jest to 22mm ze światłem 2.8 czyli jak w ZD 11-22 ( taki sam nikor 6100zł)

EF 16-35mm f/2.8L 6464.00 zł tu masz od 25mm

EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM 3591.00 zł od 16mm ale cena i tak niczego sobie

Nikkor AF-S DX 12-24 f/4G IF-ED 4412.00 zł

Można jeszcze próbować szczęścia z tańszymi Tamronami i Sigmami, ale chyba lepiej oszczędzić sobie rosyjskiej ruletki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    jacku, są też Tokiny 12-24 f4 po ok. 2 tysie nówka... podobnego szkła mi trzeba... może być ciemnejsze - byle było szeroko i nie kosmicznie drogo...

robin102
    Gość
    Jacku no fakt drożej u Camuniarzy , ale rynek wtórny to dobra sprawa..Tokiny przecież NIET pod 4/3 chyba, że coś przespałem ???

Za cenę jednego 14-54 mam 3 obiektyyw wszak najtańsze ,ale 3 sztuki załatwiające moje potrzeby. Jak narazie .

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a ja zamiast dwóch, trzech sztuk badziewia mam jeden porządny 14-54... nie w ilości siła...