Niestety, system cały czas drepcze w miejscu - producenci wypuszczają klony istniejących szkieł....Wielka szkoda, że nikt nie wpadł jeszcze na to, aby za sensowne pieniądze (grubo pon. 2 tys.) wypuścić coś o max. "szerokości" ok. 10 mm...
![]()
Niestety, system cały czas drepcze w miejscu - producenci wypuszczają klony istniejących szkieł....Wielka szkoda, że nikt nie wpadł jeszcze na to, aby za sensowne pieniądze (grubo pon. 2 tys.) wypuścić coś o max. "szerokości" ok. 10 mm...
![]()
Zaryzukuję stwierdzenie, że są to inne obiektywy! Może FL pokrywa się, ale są to obiektywy ze stabilizacją, a to chyba inna para kaloszy. No i tytułowa stałka 25mm to zupełnie coś nowego.Zamieszczone przez mariush
Taaaa a w innych systemach szeroki kąt mają za 5zł (brutto). Za 750 zł to se możesz kupić Pelenga 8mm i rozkoszować się mega aberracjami. Doskonały pod każdym względem rybol Zuiko 8mm jest w cenie podobnych ryboli (tzn w cenie nikona czyli jedynego rybola pod cyfrę innego niż Olek). Chcesz poszaleć na szeroko zbieraj na 7-14 i tu też żadna inna systemowa konkurencja ci nie podskoczy.Zamieszczone przez mariush
Ludzie przestańcie biedolić na ceny ZD tylko weźcie się do pracy i zarabiajcie dudki na realizację swojego hobby (ekscytując się zapachem nowości przy okazji). Alternatywą jest zmiana systemu i poszukiwanie wyeksploatowanej strychniny na allegro, bo zapach nowości w innych systemach też swoje kosztuje.
Człowieku puknij się lepiej w swoją owłosioną inaczej łepetynę i przestań wypisywać takie brednie, chyba że to za przyczyną upału.Zamieszczone przez mariush
Ja w takim razie zaczynam już zbierać na 25 f 1,4 - potrzebuję takiego szkiełka![]()
Nie bluźnij .....Zamieszczone przez Rafał Czarny
a ktora 50/1,8 ma plastikowy bagnet? canona?
http://www.allegro.pl/item110131645_...slona_bcm.htmlZamieszczone przez gary
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
System Olympusa faktycznie stoi w miejscu (ma na myśli segment profi). Wypuścili kilka super szkieł (super drogich przy okazji) i do czego zawodowiec ma je przypiąć. Do staruszka E1?
A widzisz ja np. nie potrzebuję szerokiego zooma bo w 90% przypadków wystarcza mi standard 14-54...jednak od czasu do czasu trzeba zrobić jakieś bardziej szerokie ujęcie ...wtedy by się przydała właśnie taka 10tka. Fish Eye daje zbyt zniekształcone obrazy no i takie fotki szybko się nudzą...jeśli by mi wystarczył (i był przydatny)ten Zuiko 8mm to już bym go kupił bo te dwa koła to nie jest jakaś wygórowana cena. Szeroki zoom jest bardzo nieporęczny i zajmuje kopę miejsca w plecaku a taka stałka 10mm być może zajmowała by mało miejsca.Zamieszczone przez jacek2004
Ten staruszek to jakiś dziwny - odmłodzony, laski za nim szaleją - wszyscy chcą go mieć. A co najdziwniejsze po tylu latach wolą staruszka jak młodzika. Zastanawia mnie to ponieważ w ostatnim czasie więcej słyszę o kupnie "emeryta" E-1...... do czego zawodowiec ma je przypiąć. Do staruszka E1?
Wniosek nasuwa mi się jeden... E-1 mimo swych konkurentów "młodzików" jest bardziej atrakcyjnym pod każdym względem. I wierzcie mi - będzie długo poszukiwany, czego jeszcze dzisiaj wielu niezdaje sobie z tego sprawy.