Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: rodzaj obiektywu ZUIKO , a oddanie kolorów

robin102
    Gość

rodzaj obiektywu ZUIKO , a oddanie kolorów

Jak macie jakieś doświadczenia w tym temacie i swoje obserwacje to podzielcie się nimi.
    Jeśli ktoś ma powiedzmy więcej niż jeden obiektyw ZUIKO to czy zauważa ewidentne różnice w oddawaniu barw ??? Bo że jakieś tam są to oczywista sprawa. Jakie one są ??? A może ktoś porównywał 2 takie same szkła i też coś wyszło ??

jacek2004
    Gość
    Z posiadanych przeze mnie obiektywów ZD 35-100 zdecydowanie się odcina od innych w oddawaniu kolorów, jak będę miał chwilę czasu to zrobię jakieś porównanie na ogniskowej 40mm dla 14-45, 14-54, 40-150.
    Gdybym miał to opisać słownie, to barwy z 35-100 są takie bardziej czyste, krystaliczne, bardziej nasycone.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    za takie pieniadze to nawet mat powinien sie blyszczec
    pzdr.

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pol7
    za takie pieniadze to nawet mat powinien sie blyszczec
    pzdr.
    Powiedziałbym raczej że powinien być bardziej matowy.Błyszczeć powinien z tych najtańszych...

robin102
    Gość
    mam 3 najtańsze szkiełka i tak 14-45 zdjęcia ocieplone na max (marchwekowo), 40-150 trochę ocieplone z minimalną dominatą pomaranczowo -żółtą , stałka 35mm jakby bez żadnej dominaty ale takie jakieś chłodne po wnikliwym obejżeniu.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    no to pokaz cos w koncu z tego 35
    moze byc nawet porownanie oddawania kolorow i bokehu, niech strace

Awatar pleg
    Mieszka w
    Legionowo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    no to pokaz cos w koncu z tego 35
    moze byc nawet porownanie oddawania kolorow i bokehu, niech strace
    jestem za (zdecydowanie)
    E - 300 Dual KIT + SIGMA 30 F1.4 EX + Fl-36 + CF 1 GB plus przystawki

| OlyJedi
    Mieszka w
    3city
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ZD 40-150 niestety lekko splaszcza obraz wg mnie i daje delikatniejsze barwy
    ZD 14-45 to bardzo dobry obiektyw ktory wymaga wiekszej znajomosci techniki fotografii! jest jakby bardziej "czuly". komplet tych 2 szkiel jest to zanadto dla amatora a za malo jak dla profesjonalisty pozdrawiam

robin102
    Gość
    gary taaaa , a potem będziesz mówił , że ze mnie bezwstydnik straszny. Na razie mam same "kupy bobra" robione tym szkłem.

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja miałem 14-45 i 40 - 150 teraz mam tylko 14-54 . wnioski : 40-150 wpadał w ciepłopomarańczowe barwy czasem "przyciemniał czerwień - ogolnie bardzo dobre szklo (w tej cenie, jakby lepszy klasa od 14-45 moze fakt ze m. in japan) , 14-45 wpadal w brunatno szare (szczegolnie przy zlych warunkach) - nie oddawal szczegolow w tych pratiach moim zdaniem lipa , dobrze oddawal kolory i kontrast z lampa w pomieszczenich, 14-54 - i tu mam problem bo ogolnie jest ok, czasem w niebieski ale najgorsze jest jak czasem we wentrzach bez lampy wpadnie w żółty, tak niekontrolowanie 1-2 fotki nie wiem jak to sie dzieje , czasem tez wpada w rożowy we wnetrzach. Ocena na podstwie fotografii w trybie ABW.