hmm.. rzeczywiście coś tam kiedyś musiało dziać się ciekawego..
wiesz coś wiecej o tej miejscowości? jeśli to Dolny Śląsk, to może nie będzie ode mnie aż tak daleko..![]()
"grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne idą tam gdzie chcą.." - z olympusem c-770..
Chełmsko Śląskie to osada na pograniczu z Czechami w Sudetach Środkowych (Góry Krucze) nad rzeką Zadrną, kilka km od Lubawki. Niegdyś pełniło rolę miejscowego ośrodka administracyjnego o znacznie większym znaczeniu. Znane było z produkcji lnu - eksportowego materiału Sudeckich miejscowości, a najbardziej popularne zdjęcie, jakie ilustruje Chełmsko to "12 Apostołów", czyli zachowane domy tkaczy. Możecie je zobaczyć w necie lub na pocztówkach, ja nie lubię takich popularnych kadrów, wiec nie pokusiłem się o sfotografowanie. Chełmsko leży poza głównymi szlakami komunikacyjnymi i popada w ruinę. Dzisiejszy stan zabytkowych domów woła o pomstę do nieba, uważać też trzeba na agresywną młodzieżW rynku istnieje lokal z tabliczką o treści: "Policja. Punkt kontaktowy. Czynne w środy od 10.00 do 11.30"
Pojedyncze słowa mogłem przekręcić, ale sens zachowałem. Miejscowość ma jednak wielki urok. Zajrzyjcie tam kiedyś. Pozdrawiam
hmm.. trochę za daleko zeby jechać tylko do tej miejscowości, ale jeśli będę kiedyś w pobliżu to napewno zboczę z trasy..![]()
"grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne idą tam gdzie chcą.." - z olympusem c-770..
plan na zdjęciu nr2 stwarza możliwości do wielu kombinacji. Ciekawe miejsce.
Tak , Robin ma rację z fotką nr 2 - poza tym dodam , że uciąłbym pręt poprzeczny na górze kadru. I ewentualnie wykadrował tak żeby pierwszy łuk był cały w kadrze. Ruina podoba mi się kolorytystycznie. Swoją drogą takie zniszczone kamienice mam przy samej Nysie - teraz je odbudowują na szczęście - bo to wizytówka Zgorzelca paskudna.
PS. Maro - jak to jest? Wytykasz niektórym błędy a sam piszesz "misteczko" - celowy to zabieg? Że niby miss?![]()
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35
Niee, to literówka. Błąd, a nie celowy zabieg.
fotka nr2 mi sie bardzo podoba... mozna duzo zdzialac z takimi lukami![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać