Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: zapomniane misteczko

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

zapomniane misteczko

To jedna z najbardziej urokliwych miejscowości na Dolnym Śląsku - Chełmsko Śląskie. Wbrew tytułowi jest pozbawiona praw miejskich i funkcjonuje jako wieś. Bardzo zaniedbana, bardzo piękna.

Mieszka w
    Bogatynia
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    hmm.. rzeczywiście coś tam kiedyś musiało dziać się ciekawego..
    wiesz coś wiecej o tej miejscowości? jeśli to Dolny Śląsk, to może nie będzie ode mnie aż tak daleko..
    "grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne idą tam gdzie chcą.." - z olympusem c-770..

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Chełmsko Śląskie to osada na pograniczu z Czechami w Sudetach Środkowych (Góry Krucze) nad rzeką Zadrną, kilka km od Lubawki. Niegdyś pełniło rolę miejscowego ośrodka administracyjnego o znacznie większym znaczeniu. Znane było z produkcji lnu - eksportowego materiału Sudeckich miejscowości, a najbardziej popularne zdjęcie, jakie ilustruje Chełmsko to "12 Apostołów", czyli zachowane domy tkaczy. Możecie je zobaczyć w necie lub na pocztówkach, ja nie lubię takich popularnych kadrów, wiec nie pokusiłem się o sfotografowanie. Chełmsko leży poza głównymi szlakami komunikacyjnymi i popada w ruinę. Dzisiejszy stan zabytkowych domów woła o pomstę do nieba, uważać też trzeba na agresywną młodzież W rynku istnieje lokal z tabliczką o treści: "Policja. Punkt kontaktowy. Czynne w środy od 10.00 do 11.30" Pojedyncze słowa mogłem przekręcić, ale sens zachowałem. Miejscowość ma jednak wielki urok. Zajrzyjcie tam kiedyś. Pozdrawiam

Mieszka w
    Bogatynia
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    hmm.. trochę za daleko zeby jechać tylko do tej miejscowości, ale jeśli będę kiedyś w pobliżu to napewno zboczę z trasy..
    "grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne idą tam gdzie chcą.." - z olympusem c-770..

robin102
    Gość
    plan na zdjęciu nr2 stwarza możliwości do wielu kombinacji. Ciekawe miejsce.

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak , Robin ma rację z fotką nr 2 - poza tym dodam , że uciąłbym pręt poprzeczny na górze kadru. I ewentualnie wykadrował tak żeby pierwszy łuk był cały w kadrze. Ruina podoba mi się kolorytystycznie. Swoją drogą takie zniszczone kamienice mam przy samej Nysie - teraz je odbudowują na szczęście - bo to wizytówka Zgorzelca paskudna.

PS. Maro - jak to jest? Wytykasz niektórym błędy a sam piszesz "misteczko" - celowy to zabieg? Że niby miss?
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Niee, to literówka. Błąd, a nie celowy zabieg.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    fotka nr2 mi sie bardzo podoba... mozna duzo zdzialac z takimi lukami
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów