Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: jeszcze raz pytanie o 14-54 [szybkosc AF]

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

jeszcze raz pytanie o 14-54 [szybkosc AF]

Witam, jako początkujący fotograf muszę zadać banalne dla niektórych pytanie. Otóż od roku fotografuję E 300 z obiektywem 14-45. Do niedawna interesował mnie głównie krajobraz i przyroda (używam też parę M42). Od pewnego czasu mam zamówienia na różne zdjęcia okolicznościowe, gdzie ważna jest dla mnie szybkość pracy sprzętu. Wydaje mi się, że AF jest w moim zestawie w niektórych sytuacjach dość wolny. Przeglądałem tutejsze forum i raz po raz padają stwierdzenia, że niektóre szkła są szybsze od innych. Pytałem też w sklepie foto., ale powiedzieli mi, że AF zależy od body, z którego jest przenoszone na szkło, a nie od obiektywu. Czy ktoś może rozstrzygnąć mój problem: co musiałbym wymienić w moim zestawie (może wszystko?), żeby dysponować szybszym AF i nie tracić cennych ujęć? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie!

robin102
    Gość
    hmmm . Jak przyczepiłem pożyczony od kolegi 14-54 do swego E300 (na codzień używam 14-45) to ostrzył znacznie szybciej, to w głównej mierze zasługa konstrukcji obiektywu , a nie body.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    AF zalezy od ilosci swiatla padajacego na czujnik AF
    jak jest jasno to szybciej ostrzy, a jak ciemno to wolniej i z trudem
    przeslona jest przymykana tuz przed zrobieniem zdjecia, jak sie kadruje to na pelnej dziurze

jaki z tego moral?

im jasniejszy obiektyw tym szybciej ostrzy. rozne silniki w obiektywach tez sa lepsze i gorsze.

przeslona 2.8 to 2 razy MNIEJ swiatla (dwukrotny czas) niz przeslona 2.0.

tak wiec szybkosc zalezy od obiektywu.
    pzdr
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Miałem oba. Rzeczywiście 14-54 ostrzy szybciej i pewniej. Najprawdopodobniej dzięki lepszej jasności, bo rozwiązanie napędu jest chyba takie same?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    ostatnio miałem dwie serie zdjeć w ciężkich warunkach oświetleniowych. Pierwsza na działce o zmroku a druga w restauracji gdzie światło padało przez jedno małe okno z żaluzjami pionowymi. Jedno jak i drugie fociłem lampą FL-36, obiektyw 14-54 który mam do swojego E 300. Reasumując na ponad 300 zdjęć żadnego zgrzytu z ustawieniem ostrości. Zdjęcia robiłem z odległości max 10 m. Obiektyw 14-45 jest dobry tylko w dobrych warunkach świetlnych. Pozdrawiam.
    pozdrawiam Wiejo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bardzo wszystkim dziękuję za rzeczowe odpowiedzi! A jak to jest z body E1? Czy to, że w jego specyfikacji podają, że jest szybki, znaczy, że AF będzie szybciej pracował niż E300 z takimi samymi obiektywami? Jeśli tak, to jest jeszcze jeden argument za wymianą puszek: ostatnio na jednym z forów przeczytałem, że jak się robi zdjęcia na zamówienie, to trochę jest nietaktem pracować na sprzęcie typowo amatorskim... Co o tym sądzicie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    nietatkem jest jak klient przychodzi i pyta a ile pan ma megapixeli.. a on ma małpkę z 7 mega pix... i oczekuje 10 - 15,, i trzeba go wysłać na drzewo
    Nie raz tak miałem
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nie jest istotne, czy sprzęt jest semi-pro czy masowy...

E-1 w kilku punktach przebija E-300 i E-500:
    - budowa
    - dwie rolki nastawcze umożliwiają błyskawiczną pracę na manualu
    - duży i jasny wyświetlacz
    - szumi ciut mniej, ale kosztem mniejszej rozdzielczości

p.s. idealną konstrukcją do pomieszczeń byłby E-330+14-54, gdyby miał dwie rolki i ekranik mono LCD... to bydle naprawdę mniej szumi, wydaje się że znacznie mniej niż E-1.

andytown:

mnie też gość ostatnio pytał o MEGAPIXELE, to w trzech zdaniach nakreśliłem że to nie jest najważniejsze. uspokoił się jak powiedziałem, że jakby co 45x30 spokojnie można robić.