popatrzyłem i o mały włos nie uwierzyłem ,że ta sigma jest lepsza ???? dziwny test
popatrzyłem i o mały włos nie uwierzyłem ,że ta sigma jest lepsza ???? dziwny test
A coś mnie wczoraj podkusiło i mimo że chciałem tylko zrobić przegląd aktualnych cen i sprawdzić czy stać mnie na 14-54 albo 11-22 to "serfowanie" skończyło się zakupem Olympus ZD 40-150! Jak tylko dojdzie to strzelę kilka fotek Sigmą i ZD i wrzucę gdzies (pewnie pbase) do oglądnięcia i porównania.
to jak z ta sigma bo mam smaka na nią dzisiaja warto ja brac? czy lepiej zuiko 150mm kit,
jak z ta ostrościa jest w którym jest z tym lepiej. i powiedzcie mi jeszcze czy te 150mm a 200mm rózni sie tak bardzo?[/i]
Wierny Olkowi użytkownik Pentaxa
-A 50mm 1,7 , A-28mm 2.8 , 135mm 2,5
http://www.foto.com.pl/index.php?id=testy&test=16
chyba jednak ta sigma nie jest taka zła jak mówicie-poczytajcie
nauczony rada i przestroga uzytkowników nabyłem zuiko 150mm bardzo ładnie ostrzy, dokładnośc to jego wieksza zaleta-sam sprawdzałem !!! opłacało sie lecz pozostaje niedosyt tych jeszcze 100mm co dawała by sigma
Ja mam dokladnie takie samo odczucie no i najgorszy ten niedosyt...Zamieszczone przez Davnes
...był Olek jest A6000
swoja drogą nikt nam tu na tym forum jeszcze nie napisał nic konkretnie jak to z ta sigma w końcu jest...ale raz nie sposłuchałem forumowiczów i kupiłem s20pro i co? i żałowałem
![]()
Ze szkłami SIGMA jest jeden znaczący problem... brak powtarzalności jakości. W każdym systemie tak jest dlaczego w naszym miałoby być inaczej? Na 10 sztuk czasami tylko 2-3 ostrzą prawidłowo. To czysta loteria. Czasami ostrzy przed, czasami za. To strasznie niepewny sprzęt. Jak ktoś ma możliwość wyselekcjonowania sobie egzemplarza to jestem przekonany, że znalezienie odpowiednika równie dobrze rysującego co 40-150 jest jak najbardziej możliwe. Nie porównujcie jednak SIGMA 55-200 do ZD 50-200. Jak ktoś ma kasę na 50-200 nie powinien się zastanawiać. Klasowe szkło.
Ilu jest takich, którzy mogą przetestować kilkanaście sztuk obiektywów w celu nabycia tego jedynego najlepszego?
Jak tak bardzo wam zależy ma tych 200mm to sobie do ZD-40-150mm dokupcie Olympusowski TCON-14 (na allegro 350zł) i będziecie mieli 210mm o nie gorszej jakości niż z Sigmą.