Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Portret

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    No to kolejny portret z tej sesji (która nie była sesją, nie było pozowania itp. wiec to chyba widac

Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar rabi
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mi to ostatn i enajbardziej się podoba bo zaciekawiło mnie na co One patrzyły, a coś tam było.
    Bardzo fajne.
    E-500 DZK +35 +FL-36 +70-300 E-30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Pierwsze i drugie oraz ostatnie. W pierwszym i drugim przede wszystkim kadry. Poza tym, na wszystkich pieknie oddane kolory, az chce sie ogladac.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Portret

Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Taki tam niedzielny portrecik.
    Obrazek
    Jeśli mogę sie wypowiedzieć, bo nie uważam się za specjalistę, ale zajmuje się troche grafika i kolory mają dla mnie znaczenie, wiec...
    Z tego co mi się wydaje było to zdjęcie wywoływanie z RAW w CS2. Tak mi się wydaje, bo usta tej dziewczynki (uroczej) sa brzebarwione - za duzo czerwonego koloru - wygladaja jak pomalowane (a na pewno nie byly). Pisze o tym, bo mam ten samproblem u siebie, tylko ze ja fotografuje mojego syna i taki kolor ust chlopakowi nie przystoi. Jest to troche irytujace, bo reszta zdjeca ma dobra kolorystyke i jak zaczniemy odejmowac kolor czerwony w Adobe Camera RAW abu osiagnac naturalna barwe ust, to niestety twarz dziecka bedzie wygladala jak (za przeproszeniem) umarlaka.
    Czy macie jakis sposob na obejscie tego. Dodam ze zmniejszenie Red w aparacie nie za wiele pomaga.
    Pozdrawiam
    P.S. jesli sie myle ze to byl RAW, to przepraszam.
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Portret

Cytat Zamieszczone przez herman
    Taki tam niedzielny portrecik.
    Obrazek
    Jeśli mogę sie wypowiedzieć, bo nie uważam się za specjalistę, ale zajmuje się troche grafika i kolory mają dla mnie znaczenie, wiec...
    Z tego co mi się wydaje było to zdjęcie wywoływanie z RAW w CS2. Tak mi się wydaje, bo usta tej dziewczynki (uroczej) sa brzebarwione - za duzo czerwonego koloru - wygladaja jak pomalowane (a na pewno nie byly). Pisze o tym, bo mam ten samproblem u siebie, tylko ze ja fotografuje mojego syna i taki kolor ust chlopakowi nie przystoi. Jest to troche irytujace, bo reszta zdjeca ma dobra kolorystyke i jak zaczniemy odejmowac kolor czerwony w Adobe Camera RAW abu osiagnac naturalna barwe ust, to niestety twarz dziecka bedzie wygladala jak (za przeproszeniem) umarlaka.
    Czy macie jakis sposob na obejscie tego. Dodam ze zmniejszenie Red w aparacie nie za wiele pomaga.
    Pozdrawiam
    P.S. jesli sie myle ze to byl RAW, to przepraszam.
    Myslalem, że moze ktos podyskutuje ze mna na ten temat, ale chyba wydaje sie on byc malo istotny. Szkoda, bo mnie osobiscie meczy to do tego stopnia, ze zaprzestalem robic fotki w RAW.
    Pozdrawiam
    herman

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Nie mylisz się, to był RAW, ale ten typ chyba tak ma Sam jestem ciekaw opinii jakiś guru bo to dopiero moje początki jeżeli chodzi o ten format...
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie mylisz się, to był RAW, ale ten typ chyba tak ma Sam jestem ciekaw opinii jakiś guru bo to dopiero moje początki jeżeli chodzi o ten format...
    Witaj
    szczerze mowiac wydaje mi sie ze jest to wina Adobe Camera RAW
    Zauważ ze w Olympus Master nie ma tego problemu
    pozdrawiam
    herman

gokun
    Gość
    Żeby ściągnąć trochę czerwony z ust, obrysuj w photoshopie usta maską (tak około 10-20 px wtapiania [opcja feather na pasku]) na dużym powiększeniu (dokładnie). Potem (piszę z pamięci) Image>Adjustments>Selective Color. Upewnij się że w liście wybrane jest Reds i ustaw po kolei wartości suwaków:
    -20
    -20
    -20
    0

Mam nadzieję że pomoże . Pozdrawiam.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gokun
    Żeby ściągnąć trochę czerwony z ust, obrysuj w photoshopie usta maską (tak około 10-20 px wtapiania [opcja feather na pasku]) na dużym powiększeniu (dokładnie). Potem (piszę z pamięci) Image>Adjustments>Selective Color. Upewnij się że w liście wybrane jest Reds i ustaw po kolei wartości suwaków:
    -20
    -20
    -20
    0

Mam nadzieję że pomoże . Pozdrawiam.
    Nie no jasne ze tak mozne, to oczywiste, ale przeciez tak poprostu nie powinno byc. Moim skromnym zdaniem cos jest nie tak. Poprostu takich przebarwien nie powinno byc i tyle. Nie wiem jak bylo w poprzednich wersjach AC RAW, ale tu chyba cos jest zwalone z zarzadzaniem kolorami. Pozdrawiam
    herman

gokun
    Gość
    Jaki masz profil kolorów ustawiony?
    Ja miałem podobny problem - buraczane twarze, za dużo czerwonego na ustach i przedwczoraj niechcąco zmieniłem profil z sRGB na Adobe RGB... Wyglądają lepiej (tak na pierwszy rzut oka), ale muszę to jeszcze potestować i poczytać o tym .

(btw. niedługo fotografuję, więc jeśli palnąłem jakąś gafę to proszę mi wybaczyć )