Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Most staromiejski w dwóch odsłonach ;)

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Most staromiejski w dwóch odsłonach ;)

Pomóżcie mi wybrać , który kadr jest ciekawszy i lepszy. Wskazówki i porady jak najbardziej wskazane. Rzadko robię fotki nocne na tym etapie zapadania zmierzchu , bo najczęsciej marnie to wygląda wg mnie. Tu mam wrażenie , że źle nie wyszło. Tylko kwestia czy z obramowaniem z drzewa czy bez?

Jeśli mógłbyś [you:51913da00b] to napisz co o tym sądzisz

IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

| OlyJedi Awatar rabi
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ooo!
    Wypowiem sie jako pierwszy.

Zdecydowanie bez tych gałązek, jakoś mi przeszkadzają, a bez nich jest to zdjęcie takie "czyste" - ładne lustro.
    Trawki w lewym dolnym nie przeszkadzają.
    E-500 DZK +35 +FL-36 +70-300 E-30

Awatar Moog
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gałązki nadają trójwymiarowości zdjęciu, przestrzenności. Bez nich zdjęcie jest "płaskie". Inna kwestia, że gałązki są źle rozmieszczone w planie. Przytłaczają resztę obrazu.

excel
    Gość
    Yello_35,

Po czesci zgadzam sie z Moogiem, ze galazki ladnie dopelniaja zdjecie,nadajac trojwymiarowosci. Nie zgadzam sie natomiast ze zlym rozmieszczeniem galazek. Popatrz na galazke z prawej strony ladnie oswietlonego budynku, przeciez to wyglada tak, jakbys ja odchylil, aby mozna w pelni pokazac budowle. Moim zdaniem jest ich ciut za duzo, a reszta jest dobra.
    Odbicie nieba doskonale zamyka zdjecie u dolu, a ciemnoniebiekie chmury w polaczeniu z zachodzacym w dali sloncem i linia swiatel nadaja zdjeciu tajemniczosci, oddajac jednoczesnie atmosfere miejsca. Na tym zdjeciu jest bardzo cichutko.

W jakim swiecie bywales? Bardzo ladnie tam, przynajmniej takie odnosze wrazenie patrzac na Twoja fotke.

Pozdrawiam,
    excel

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Powiem tak - bardzo mnie cieszą różnice zdań

Rabi - podobnie kombinuję - jednak bez gałązek wydaje mi się mniej ciekawe Jakby mniej oryginalne. A trawkę na dole zobaczyłem dopiero po fakcie

Moog - może i za dużo ich - oberwałbym pewnie gdyby to było w Polsce U Niemców nie odważyłbym się. Ale zauważ , że budowla z płaskorzeźbą jest celowo umieszczona w luce pomiędzy gałęziami

Excel - co do ciszy na fotce to fakt - stojąca woda chyba nadaje taki spokój. Ale cisza była złudna - teren był wyludniony ponieważ akurat Polacy grali z Niemcami. W dole budowli widocznej na zdjęciu jest lokal w którym stał telebim. Ja akurat pierwszą połowę oglądałem u Niemców (fotografując "zjawisko") a drugą zdecydowałem zobaczyć właśnie w tym lokalu - notabene Cage Nicolas był tu w styczniu A gdzie to? U mnie - czyli w Zgorzelcu - tym razem jest to widok ze strony Niemiec na Polskę. Zazwyczaj pokazywałem kadr z katedrą i mostem - czyli widok niemiecki

Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Tak na moje niewprawne oko pierwsze jest czyściusieńkie i bardzo przyjemnie się ogląda. Gałązki trochę burzą ten spokój, zasłaniają niebo, które w pierwszym pięknie się eksponuje.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    yello_35,
    Po wstępnym obejrzeniu (nie wiem, czy nie zmienię zdania) przychylam się postawienia na fotkę bez gałązek. Uzasadniam:

1) Zdjęcie jest spokojniejsze, jest lepsza symetria pozioma patrząc z lekkiego oddalenia.

2) Gałazki trochę zaburzają równowagę pomiędzy górą zdjęcia, a dołem, poniewaz są rozmieszczone w ciągłym pasie poziomym zajmującym całą górną połowę zdjęcia i mój wzrok w związku z tym, musi się przeciskać między nimi, aby zobaczyć czy zanimi jest jakiś czysty, rozlany blask, połysk, czerwień.

3) Zdjęcie zyskuje na czystości, ma więcej poloru, który tutaj gra moim zdaniem dość istotną rolę, a tym samym staje się spójne, kompozycja jest adekwatna do tematu.

4) Może gdyby gałązki były z boku, to by jakoś ramowały kadr i ich obecność byłaby pożądana bardziej.

5) Oczywiście, że rola takich elementów w budowaniu głębi ostrości jest nieoceniona, ale tutaj jednak, moim zdaniem, wazniejsza jest "czystość" kadru.

Pzdr, TJ

Mieszka w
    Bogatynia
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    jedno spojrzenie, wybór - fotka nr 1.. kolejne zerknięcia, ogladanie szczegółow zastanowienie się, wybór - fotka nr 1..
    pasuje mi ten spokój, symetryczność, może nie taka całkiem idealna, ale harmonijna
    to Nysa taka spokojna? niemozliwe..

gałęzie moze nadają dynamiki zdjęciu nr 2, ale... no właśnie, ja jednak wolę ten spokój i harmonię..
    "grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne idą tam gdzie chcą.." - z olympusem c-770..

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    dlaczego ja nie widze żadnej fotki?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dla mnie ładniejsze pierwsze, bez gałązdk. Fajowa symetria, szkoda że w odbiciu mostu nie ma tych świateł, które go podświetlają. Ale fota podoba mi się.

Na drugim moim zdaniem za dużo gałązek. Gdyby mniej nachalnie wchodziły w kadr i nie sięgały mostu, to może dodałyby uroku focie.

O której godzinie robiłeś foty?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.