Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Światło w kwiatach

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Yellow, masz rację banalny może byc każdy temat, ale jak sądzę wszystko zależy od fotografującego i jego trafnego mniej lub bardziej doboru. Tadeusz, świetnie analizuje różne aspekty fotografii i potrafi to w sposób zjadliwy aczkolwiek nieco rozwlekły opisać co jest rzadkością... Nie starałem się byc w swojej wypowiedzi złośliwy Tadeuszu, nie o to nam przecież chodzi, traktując twoje zdjęcia w kategorii "eksperyment ze światłem" powinienem ograniczyć się do jeszcze krótszej, czego nie lubisz chyba, analizy. Kończąc zaś temat banału, uważam, że każdy temat i obiekt jest dobry ale jego własciwa interpretacja to już zupełnie inne zagadnienie...
    Pozdrowionka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    nex,

Dziękuję za wypowiedź.

Pzdr, TJ

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez nex
    Tadeusz, świetnie analizuje różne aspekty fotografii i potrafi to w sposób zjadliwy aczkolwiek nieco rozwlekły opisać co jest rzadkością... Nie starałem się byc w swojej wypowiedzi złośliwy Tadeuszu, nie o to nam przecież chodzi, traktując twoje zdjęcia w kategorii "eksperyment ze światłem" powinienem ograniczyć się do jeszcze krótszej, czego nie lubisz chyba, analizy.
    nex,

probuje nie doszukiwac sie zlosliwosci, staram sie tez bardzo dostrzec niteczke Twojej mysli i po niej isc. Przyznaje, ze zaprowadziles mnie w niezly labirynt. Jedna mysl zaprzecza drugiej, w jednym momencie wynosisz pod niebiosa, a juz za chwile z szyderczym usmieszkiem dajesz lupnia, az "milo"patrzec.
    Zastanawiam sie tylko, czy rzetelna, podbudowana wiedza i doswiadczeniem oraz wyjatkowa wrazliwoscia estetyczna - ocena, zasluguje na tak szorstkie "przejechanie sie"po jednym z najlepszych na tym forum obserwatorow i komentatorow fotografii w szerokim tego slowa znaczeniu.
    Tadeusz naprowadza nasze oczy i zmysly na wiele elementow, ktore dla wielu, szczegolnie amatorow, sa obce, kształtując przy tym np. moj zmysł oceny artystycznej i wrażliwość na sztukę wykonawczą. Brzmi to moze i pompatycznie, jednak bezsprzeczna droga do zauwazenia i zrozumienia piekna, wydaje mi sie koniecznosc przyswajania sobie, zapoznawania i wyluskania z rzeczy malych, pospolitych, jak opisywana w ktoryms poscie stokrotka, osobliwosci podkreslonej zablakanym promykiem slonca i bialoscia muslinowego platka. Zachwyt kwiatami stanowi (szczegolnie u mezczyzn) niewatpliwy element wyjatkowo rozwinietego poczucia estetyki. A z tym kazdemu do twarzy.

Pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    kuba_psk,

Niewątpliwie na zdjęciu widoczna jest gra światła.

Jest to światło bardzo ostre, do tego stopnia, ze po pierwsze wypala żółty kolor, po drugie razi w oczy. To jest światło bardzo brutalne, ono jest tak agresywne, ze zabija potencjalny temat zdjęcia. Może nie do końca, bo ktoś może zobaczyć w tej fotce kompozycję abstrakcyjną lub jakiś krzyk duszy, albo z drugiej strony kompletny chaos, kłótnię, koszmar senny, manię prześladowczą, hałas świetlny przynaglający do założenia okularów przeciwsłonecznych. innymi słowy - prowokację „artystyczną”.
    Zdjęcie jest „mocne” w każdym znaczeniu. W każdym razie światło na nim jest.

Kompozycji jest mniej, bo nie da się rozmieścić, (uporządkować w wyobraźni) tych kwiatków i innych plam barwnych i linii (a takich nie ma) ani po przekątnej, a ni złożyć z nich jakiejś hipotetycznej figury, ani wyróżnić pierwszy i drugi plan, ani odszukać akcentów tonalnych, ani wczuć się porządnie w temat, czyli w to – co autor chciał powiedzieć.

Jeśli chodzi o światło, to moim zadaniem przy fotografowaniu kwiatów przydaje się najczęściej światło znacznie łagodniejsze, rozproszone, i nieco ostrzejsze wtedy, aby ukazać transparentność płatków, ich fakturę i wymodelować kształt kielicha.

Pzdr, TJ