Obawiam się Robin ze jesteś w Błędzie... marketingowo... to większość nie zarestrowanych amatorów lustrzanek zostaje z kitem... z plastykowym bagnetem
A nie szuka dodatkowych rozwiązań,,, ty już nie jesteś amatorem...
Jesteś hobbystą
![]()
![]()
Obawiam się Robin ze jesteś w Błędzie... marketingowo... to większość nie zarestrowanych amatorów lustrzanek zostaje z kitem... z plastykowym bagnetem
A nie szuka dodatkowych rozwiązań,,, ty już nie jesteś amatorem...
Jesteś hobbystą
![]()
![]()
ja siedzę z kitem i jest dobrze...
robin:
14-54 nie ma odpowiednika w żadnym systemie, więc 2k pln to nie taka straszna cena. namiastki tego cacka pod inne bagnety kosztują 1,5 - 2 razy tyle.
Karool fakt !odpowiednika w innych szkłach bezpośredniego prawie nie ma , ale jest inna sprawa cena tego szkielka nie licuje się z pozycją Olympusa na rynku foto . To producent sprzetu dla amatorów (niech bedzie hobbystów) i ceny powinny być wynikiem analizy rynku i klienteli do której produkty są dedykowane , a tu Oly przysnął po prostu.
Niestety nie dam się przekonać Panowie ,że ceny szkieł ZD są jak najbardziej OKi - są za wysokie i tyle. A jak przyłożyć do tego nasze polskie zarobki , brak rynku wtórnego to już w ogóle można sie rozpłakać.
Maly16 widzę, że temat odbiegłod twojego pytania.
Mam Zuiko 50 makro ED i używam go do zastosowań nie makro w 99,99% ujęć, zrobiłem 2 (dwa) zdjęcia makro jak do tej pory. Obiektyw kupiłem jako portretówkę i spisuje się znakomicie. Tak go polubiłem, że w zasadzie uzywam go częsciej niż 14-54
Co do szybkości ostrzenia to przejście z makro (24 cm) na nieskończoność zabiera sporo czasu, ale kto i w jakim celu miałby z tego kozystać?
Ostrzenie w danym zakresie np od 1 metra do nieskończoności jest szybki, jeśli nie bardzo szybkie, dla mnie z pewnościa wystarczające.
Ostrzenie w makro na AF jest wykonalne, nawet na Ciągłym AF mozna trzymac ważkę, przynajmniej mnie się udało.
Kilka linek do moich zdjęć (nie makro) tym szkłem.
Z d j e c i e
zdjęcie 2
zdjęcie 3
Magus dziekuje za konkretne odpowiedzi i zdjecia(tez konkretne).
Szkoda ze polowa postow w tym watku jest nie na temat.
W Oregonie takiego podatku nie ma, więc polecam np. Portland na zakupy. Kupiłem tam FL-36 rok temu. Tydzień temu byłem w tym samym sklepie i... nic nie kupiłem bo wszystko czego mi trzeba już mam. Co za czasy...Zamieszczone przez andytown
Magus: bardzo fajny portret
Pozdrawiam,
Piotr.
maly16 wysłałem Ci privem wiadomość
P. Thx - zapraszam do mojego albumu w tym serwisie![]()