Cieszy mnie, że jesteś zadowolonyZamieszczone przez robin102
![]()
Cieszy mnie, że jesteś zadowolonyZamieszczone przez robin102
![]()
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
dzięki Radku !!! Jestem badziej niż bardzo zadowolony. Szkiełko jest dobrze zrobione i jakością optyczną bije na głowę 14-45 i 40-150 . Ostre ja żyleta od f4. Fotek sensownych jeszcze nie mam , same koszmarki narazie , no trochę udanych portrecików, ale osoba na nich stanowczo zabroniła umieszczać na forum , bo będę na balkonie spał. macrofotografia to dla mnie nowa dziedzina, raczej będę go używał do fotografi przemysłowej i do portrecików plenerkowych. Ludzie nie wiedzą co tracą nie mając tego obiektywiku. W sumie się dziwię bo jest bardzo mało popularny , pewnie przez te f 3,5.
Jak dziś focilem robala na odwzorowniu 1;1 to myślałem ,że potwora w wizjerku zobaczyłem i mnie chce połknąć.
Jak zrobie sensowne foty co by wstyd nie był za mocny to napewno zamieszczę w oddzielnym wątku.
..wielu ludziom nie odpowiada poprostu ogniskowa - nie do wszystkiego podejdziesz z ogniskowa 30mm(60mm)..mysle ze jakby zrobili 50mm z takim swiatlem ale taniej to wielu by sie skusilo..Zamieszczone przez robin102
Pozdrawiam
Coral
Jako że mam okazję to sprowadzam sobie z USA FL50 i chyba własnie jeszcze 50 mm wezmę.
Czym ta 30mm bije na łeb 14-54? Jasność gorsza, 14-54 ma coś f3.1 w okolicach 30 mm, chyba że jest dużo ostrzejsza.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
no dobra, ale odpowiedz mi jak już się czepiasz![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Robin102, nie mowie ze ZD 35 jest zle do makro, wprost przeciwnie. Jak dla mnie ta ogniskowa troche nie pasi. Zalezy co focisz tym szklem. Zeby podejsc jakiegos motylka to trzeba zachowac pewna odleglosc od niego. Mysle, ze 50-200 bylby tu najlepszy. Jezeli mozesz prawie dotknac robala soczewka i on nie ucieka to 35 lub 50 bedzie super. Wiadomo, ze w makro i tak f2 trzeba bedzie przymknac (GO), dlatego jakbym szukal obiektywu makro to wybralbym pewnie Zuiko 35mm. Dla mnie wazniejsze sa inne zalety ZD 50.
pozwole sobie 3 grosze swoje dorzucić .
Fakt 35 mm to nie 50mm. Moim zdaniem X2 to daje 70 więc subiektywnie dla mnie bardziej użyteczna ogniskowa , chyba ,że kiedyś zdanie zmienię. Druga sprawa to ceny 50mm jest ponad dwa razy droższa PONAD !!! i to dobrze ponad , a to dla bawiących się w fotografie amatorów jakimi są użytkownicy amatorskich aparatów olympus, bo to wszak Oni są ich klientami cena jest rzeczą bardzo ważną jak nie najważniejszą.
Moim skromny m zdaniem olek ma teraz dwa hitowe produkty o najlepszej relacji jakości do ceny to ZD 40-150 i ZD 35mm
A od 14-54 35mm jest ostrzejsza bez gadania , idę o zakład.
maly16 tylko, że fotografia macro to nie tylko robale , to fotografia przemysłowa, techniczna , dokumentacyjna , kolekcjonerska , akwarystyczna, numizmatyczna, filatelistyczna i wiele innych tematów . Ja sam robali nie będę focił. Obskoczę tą stałka jakąs impreze to sie zdziwicie co można takim "koreczkiem do body" zrobić
Kup tą 50mm to może kiedyś porównamy. Ja po prostu bardzo szanuję swoje pieniażki i staram sie nie przeinwestowywać tam gdzie nie trzeba. Dlatego za cenę jednego obiektywu 14-54 mam 3 różne obiektywy 14-45, 40-150 ,35mm i wsumie chyba stwarza mi to większe możliwosci , no cóż ale talentu mi brak ,lecz to już inna sprawa.
Moze i porownamy. Mieszkam w Bialymstoku to kto wieKup tą 50mm to może kiedyś porównamy.![]()
..da sie to zrobic ZD50-200 wspolpracuje poprawnie z pierscieniem posrednim 25mm - nawet AF robi, niestety rozdzielczosc troche spada (ale dalej do przyjecia)...Zamieszczone przez maly16
..co do potrzeby przymykania z f2 to nie koniecznie![]()
Pozdrawiam
Coral