Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Szybkosc AF w ZD 50mm [& 35mm]

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    mally16 nie żebym jak każda sroczka swój ogon chwalił , ale nie bardzo kumam jak mówisz , że 35mm do prawdziwego macro się nie nadaje.
    {klik}
    lilipucie 35mm to dosłownie wieczność . Założe sie, że znacznie szybciej ostrzy niż 50mm bo jest od niego nowszą konstrukcją i mniej gramów silnik ciąga w tą i z powrotem.
    Cieszy mnie, że jesteś zadowolony
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    dzięki Radku !!! Jestem badziej niż bardzo zadowolony. Szkiełko jest dobrze zrobione i jakością optyczną bije na głowę 14-45 i 40-150 . Ostre ja żyleta od f4. Fotek sensownych jeszcze nie mam , same koszmarki narazie , no trochę udanych portrecików, ale osoba na nich stanowczo zabroniła umieszczać na forum , bo będę na balkonie spał. macrofotografia to dla mnie nowa dziedzina, raczej będę go używał do fotografi przemysłowej i do portrecików plenerkowych. Ludzie nie wiedzą co tracą nie mając tego obiektywiku. W sumie się dziwię bo jest bardzo mało popularny , pewnie przez te f 3,5.
    Jak dziś focilem robala na odwzorowniu 1;1 to myślałem ,że potwora w wizjerku zobaczyłem i mnie chce połknąć.
    Jak zrobie sensowne foty co by wstyd nie był za mocny to napewno zamieszczę w oddzielnym wątku.

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    . ....Ludzie nie wiedzą co tracą nie mając tego obiektywiku. W sumie się dziwię bo jest bardzo mało popularny , pewnie przez te f 3,5.
    Jak dziś focilem robala na odwzorowniu 1;1 to myślałem ,że potwora w wizjerku zobaczyłem i mnie chce połknąć......
    ..wielu ludziom nie odpowiada poprostu ogniskowa - nie do wszystkiego podejdziesz z ogniskowa 30mm(60mm)..mysle ze jakby zrobili 50mm z takim swiatlem ale taniej to wielu by sie skusilo..
    Pozdrawiam
    Coral

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Jako że mam okazję to sprowadzam sobie z USA FL50 i chyba własnie jeszcze 50 mm wezmę.

Czym ta 30mm bije na łeb 14-54? Jasność gorsza, 14-54 ma coś f3.1 w okolicach 30 mm, chyba że jest dużo ostrzejsza.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    no dobra, ale odpowiedz mi jak już się czepiasz
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Robin102, nie mowie ze ZD 35 jest zle do makro, wprost przeciwnie. Jak dla mnie ta ogniskowa troche nie pasi. Zalezy co focisz tym szklem. Zeby podejsc jakiegos motylka to trzeba zachowac pewna odleglosc od niego. Mysle, ze 50-200 bylby tu najlepszy. Jezeli mozesz prawie dotknac robala soczewka i on nie ucieka to 35 lub 50 bedzie super. Wiadomo, ze w makro i tak f2 trzeba bedzie przymknac (GO), dlatego jakbym szukal obiektywu makro to wybralbym pewnie Zuiko 35mm. Dla mnie wazniejsze sa inne zalety ZD 50.

robin102
    Gość
    pozwole sobie 3 grosze swoje dorzucić .
    Fakt 35 mm to nie 50mm. Moim zdaniem X2 to daje 70 więc subiektywnie dla mnie bardziej użyteczna ogniskowa , chyba ,że kiedyś zdanie zmienię. Druga sprawa to ceny 50mm jest ponad dwa razy droższa PONAD !!! i to dobrze ponad , a to dla bawiących się w fotografie amatorów jakimi są użytkownicy amatorskich aparatów olympus, bo to wszak Oni są ich klientami cena jest rzeczą bardzo ważną jak nie najważniejszą.
    Moim skromny m zdaniem olek ma teraz dwa hitowe produkty o najlepszej relacji jakości do ceny to ZD 40-150 i ZD 35mm

A od 14-54 35mm jest ostrzejsza bez gadania , idę o zakład.

robin102
    Gość
    maly16 tylko, że fotografia macro to nie tylko robale , to fotografia przemysłowa, techniczna , dokumentacyjna , kolekcjonerska , akwarystyczna, numizmatyczna, filatelistyczna i wiele innych tematów . Ja sam robali nie będę focił. Obskoczę tą stałka jakąs impreze to sie zdziwicie co można takim "koreczkiem do body" zrobić
    Kup tą 50mm to może kiedyś porównamy. Ja po prostu bardzo szanuję swoje pieniażki i staram sie nie przeinwestowywać tam gdzie nie trzeba. Dlatego za cenę jednego obiektywu 14-54 mam 3 różne obiektywy 14-45, 40-150 ,35mm i wsumie chyba stwarza mi to większe możliwosci , no cóż ale talentu mi brak ,lecz to już inna sprawa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kup tą 50mm to może kiedyś porównamy.
    Moze i porownamy. Mieszkam w Bialymstoku to kto wie

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maly16
    Robin102, nie mowie ze ZD 35 jest zle do makro, wprost przeciwnie. Jak dla mnie ta ogniskowa troche nie pasi. Zalezy co focisz tym szklem. Zeby podejsc jakiegos motylka to trzeba zachowac pewna odleglosc od niego. Mysle, ze 50-200 bylby tu najlepszy. Jezeli mozesz prawie dotknac robala soczewka i on nie ucieka to 35 lub 50 bedzie super. Wiadomo, ze w makro i tak f2 trzeba bedzie przymknac (GO), dlatego jakbym szukal obiektywu makro to wybralbym pewnie Zuiko 35mm. Dla mnie wazniejsze sa inne zalety ZD 50.
    ..da sie to zrobic ZD50-200 wspolpracuje poprawnie z pierscieniem posrednim 25mm - nawet AF robi, niestety rozdzielczosc troche spada (ale dalej do przyjecia)...
    ..co do potrzeby przymykania z f2 to nie koniecznie
    Pozdrawiam
    Coral