no właśnie - skoro odległość ta sama to nie powinno być na odwrót?
1:1 z tej samej odległości powinno dać większy obraz obiektu niż 1:2 albo ja zgłupiałem do reszty
no właśnie - skoro odległość ta sama to nie powinno być na odwrót?
1:1 z tej samej odległości powinno dać większy obraz obiektu niż 1:2 albo ja zgłupiałem do reszty
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
NI. bo 1:1 dla 35 jest osiągane ze znacznie mniejszej odległości niż 1:2 dla 50mm
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
czyli dobrze rozumiem że "większe powiększenie" osiągnę jednak ZD35 biorąc pod uwagę skalę odwzorowania i odległość ogniskowania?Zamieszczone przez grizz
Sebastian
Bierzesz pod uwage skalę i tylko skalę!
35 ma 1:1
50 ma 1:2
Przy czym im większa ogniskowa tym skala osiągana jest z większej odległości vide sigma 105 i 150 - obie mają 1:1 - tak jak zuiko 35mm!
(Przy czym nalezy jeszcze zauważyć, ze w 4/3 mamy mniejszą matrycę, czyli nasze 1:2 wypełnia kadr tak jak 1:1 w FF)
Czyli przy piędziesiątce obraz w kadrze bedzie dwa razy mniejszy.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
ulżyło mi. Dzięki.
Już myślałem że straciłem zdolność logicznego myślenia...
Wobec tego, biorąc pod uwagę zakup w celach "makrofotografii" idealne rozwiązanie byłoby takie żeby szkło miało skalę 1:1 i do tego osiąganą ze stosunkowo sporej odległości, co miałoby spory wpływ na GO i "płochliwość" obiektów żywych...Przynajmniej ja bym tak to widział...
Sebastian
Niestety, większą odleglos można osiągnąć przy dłuższej ogniskowej (105mm, 150mm) a to owocuje zmniejszeniem GO i większą podatnościa na poruszenia. :/
Mam Zuiko 35mm i Sigmę 150mm więc tak z doświadczenia...
dzięki,
ja właśnie wolałbym szkło z większą GO i możliwością fotografowania z odległości. Nawet kosztem ryzyka poruszenia
Sebastian
ZMienia się perspektywa, nie GO... była dyskusja o tym.Zamieszczone przez Woytec60
spłaszczenie perspektywy przy dłuższych ogniskowych sprawia trochę wrażenie większej GO...
Sebastian
Ciekawe. Wnioski z dyskusji dość oryginalne. Gdzie to można przeczytać?Zamieszczone przez grizz
Woytec60, masz rację. Wydłużanie ogniskowej bez zmiany odległości od obiektu skutkuje zmniejszeniem GO i zwiększeniem skali odwzorowania. Natomiast perspektywa nie ulega zmianie, gdyż jest zależna jedynie od punktu widzenia i odległości od obiektu.
Wątek jest co prawda o EC-14, ale Olympus TCON-14B to również dobry chociaż zapomniany telekonwerter do lustrzanek. Jego współczynnik zmiany ogniskowej wynosi 1.45x, więc uzyskiwany efekt jest trochę lepszy niż z EC-14, a dodatkowo praktycznie nie zabiera światła. Z obiektywem ED 50-200mm uzyskujemy 290mm (580mm w ekwiwalencie).
Tak wygląda pole obrazowe i GO z ED 50-200mm przy odległości ok 2,5m i f:8.0. Obydwie poniższe fotki to pełne kadry zmniejszone jedynie w OM-2,03 i z pełnym exif_em.
Po przykręceniu konwertera TCON-14B i zachowaniu tej samej odległości i f:8,0 otrzymujemy taką skalę odwzorowania.
Wydłużyła się jedynie ogniskowa z 200mm do ok.290mm.
Obydwa obrazki po wyskalowaniu można oczywiście nałożyć na siebie by udowodnić, że żadna perspektywa nie została zmieniona, ale zmianę GO na powyższych fotkach widać wyraźnie.
Pozdrawiam.