Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 167

Wątek: EC-14 TELE CONVERTER i EX-25, a przydatność ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    no właśnie - skoro odległość ta sama to nie powinno być na odwrót?
    1:1 z tej samej odległości powinno dać większy obraz obiektu niż 1:2 albo ja zgłupiałem do reszty

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    NI. bo 1:1 dla 35 jest osiągane ze znacznie mniejszej odległości niż 1:2 dla 50mm
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    NI. bo 1:1 dla 35 jest osiągane ze znacznie mniejszej odległości niż 1:2 dla 50mm
    czyli dobrze rozumiem że "większe powiększenie" osiągnę jednak ZD35 biorąc pod uwagę skalę odwzorowania i odległość ogniskowania?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Bierzesz pod uwage skalę i tylko skalę!

35 ma 1:1
    50 ma 1:2

Przy czym im większa ogniskowa tym skala osiągana jest z większej odległości vide sigma 105 i 150 - obie mają 1:1 - tak jak zuiko 35mm!

(Przy czym nalezy jeszcze zauważyć, ze w 4/3 mamy mniejszą matrycę, czyli nasze 1:2 wypełnia kadr tak jak 1:1 w FF)

Czyli przy piędziesiątce obraz w kadrze bedzie dwa razy mniejszy.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ulżyło mi. Dzięki.
    Już myślałem że straciłem zdolność logicznego myślenia...
    Wobec tego, biorąc pod uwagę zakup w celach "makrofotografii" idealne rozwiązanie byłoby takie żeby szkło miało skalę 1:1 i do tego osiąganą ze stosunkowo sporej odległości, co miałoby spory wpływ na GO i "płochliwość" obiektów żywych...Przynajmniej ja bym tak to widział...

Oleryk
    Gość
    Niestety, większą odleglos można osiągnąć przy dłuższej ogniskowej (105mm, 150mm) a to owocuje zmniejszeniem GO i większą podatnościa na poruszenia. :/
    Mam Zuiko 35mm i Sigmę 150mm więc tak z doświadczenia...

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    dzięki,
    ja właśnie wolałbym szkło z większą GO i możliwością fotografowania z odległości. Nawet kosztem ryzyka poruszenia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    Niestety, większą odleglos można osiągnąć przy dłuższej ogniskowej (105mm, 150mm) a to owocuje zmniejszeniem GO
    ZMienia się perspektywa, nie GO... była dyskusja o tym.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    spłaszczenie perspektywy przy dłuższych ogniskowych sprawia trochę wrażenie większej GO...

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    Niestety, większą odleglos można osiągnąć przy dłuższej ogniskowej (105mm, 150mm) a to owocuje zmniejszeniem GO
    ZMienia się perspektywa, nie GO... była dyskusja o tym.
    Ciekawe. Wnioski z dyskusji dość oryginalne. Gdzie to można przeczytać?

Woytec60, masz rację. Wydłużanie ogniskowej bez zmiany odległości od obiektu skutkuje zmniejszeniem GO i zwiększeniem skali odwzorowania. Natomiast perspektywa nie ulega zmianie, gdyż jest zależna jedynie od punktu widzenia i odległości od obiektu.

Wątek jest co prawda o EC-14, ale Olympus TCON-14B to również dobry chociaż zapomniany telekonwerter do lustrzanek. Jego współczynnik zmiany ogniskowej wynosi 1.45x, więc uzyskiwany efekt jest trochę lepszy niż z EC-14, a dodatkowo praktycznie nie zabiera światła. Z obiektywem ED 50-200mm uzyskujemy 290mm (580mm w ekwiwalencie).

Tak wygląda pole obrazowe i GO z ED 50-200mm przy odległości ok 2,5m i f:8.0. Obydwie poniższe fotki to pełne kadry zmniejszone jedynie w OM-2,03 i z pełnym exif_em.

Po przykręceniu konwertera TCON-14B i zachowaniu tej samej odległości i f:8,0 otrzymujemy taką skalę odwzorowania.
    Wydłużyła się jedynie ogniskowa z 200mm do ok.290mm.

Obydwa obrazki po wyskalowaniu można oczywiście nałożyć na siebie by udowodnić, że żadna perspektywa nie została zmieniona, ale zmianę GO na powyższych fotkach widać wyraźnie.

Pozdrawiam.