Gratuluję złapania szachownicy, zdjęcia dobre technicznie, jednak artystycznie do mnie nie przemawiają. Powiedziałbym typowe foty do jakiejś encyklopedii, gdzie mają za zadanie pokazać dany owad bez zbędnych ceregieli.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
9 ma fajne kolory, tylko ostrość IMO nie tam gdzie trzeba![]()
Masz rację - artysta ze mnie żaden.
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Zgadza się - robione na AF-ie, przesunięcie kilkumilimetrowe, dopiero przy powiększeniu na lcd pokazało prawdę.Zamieszczone przez celebrity plus
Pzdr
Masz pole do popisu, może być tylko lepiejZamieszczone przez john100
Albo przychodzi taki okres jak mi.... że dochodzi się do wniosku, iż makro jest nudne. Jednak jak wrócę na wakacje w rodzinne strony to coś popstrykam, bo w Krakowie to cięzko.
John100,
Swietna seryjka, wszystkie zdjęcia przemawiają do mnie. Sa starannie skomponowane, trochę statycznie, zachowawczo, ale widać bardzo dobre rzemiosło oraz wyobraźnię idącą śmiało w kierunku nadania tzw. artyzmu fotkom.
Szczególnie mi się podoba nr 9, gdzie głowny obiekt jest pochylony, a mucha idzie po nim w dół (pomijam nieostrość, bo szukam plusów na zdjęciach), co jest bardzo dynamiczne, tło dodaje wigoru i wzmacnia tą dynamikę nie zakłócając kompozycji.
Uznanie duże.
Pzdr, TJ
Dziękuję za odwiedziny i miłe dla oka komentarze - szczególnie Tadeuszowi J.
Luc4s - owszem wszystko się nudzi, ja także miewałem już różne etapy makro, kiedy się nic nie chciało, jednak ta forma focenia ma jeden wielki plus w porównaniu np.: do krajobrazów - tutaj musisz zmieniać teren, mieć możliwości techniczne i finansowe, przemieszczania się w nowe, ciekawe miejsca, lub czekać na zmianę aury - w makro codziennie się coś zmienia, rozwija się nowa roślinność, kwitną inne gatunki - przyciągają nowe owady. Idąc przez łąkę, nie mając pomysłu nie zauważysz nic - poza motylami- wystarczy jednak przystanąć na chwilę i świat się zmienia.
Zamieszczam fotkę świerszcza - bardziej dla biologów, przez 2 lata przygody z aparatem, jeszcze na niego nie trafiłem -ale wiem dlaczego ten dał się łatwo sfotografować - ma uszkodzone odnóże.
11)
Pozdrawiam
Fajne fotki, widze ze miales lepsze swiatło niz ja, ale myslę ze troszeczke za jasne fotki zapodałeś.
Pozdrawiam
Adam Gandziarowski
Owszem, ja zobaczyłem dzięki fotografii makro rękę Boga w tym świecie. Pomijając kwestie techniczno-fotograficzne, samo podpatrywanie przyrody jest niesamowite.Zamieszczone przez john100