Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 103

Wątek: ostrość obiektywu & filtry

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomhorn
    Ulegamy testom, sugestiom, reklamie i wielu innym czynnikom. Tak to działa i nie ma się, co oszukiwać, że wybierając ten lub inny sprzęt, dokonaliśmy najlepszego możliwego wyboru. Dokonaliśmy wyboru jedynie w swojej głowie.
    Tak, tak, szkoda tylko, że w niektórych przypadkach te "wiele innych czynników" sprowadza się tylko do zasobności portfela.
    Kiedy jedynymi w zasięgu były E300 i 350D, a D70 już powyżej możliwości, wybór nie miał nic wspólnego z testami, sugestiami i reklamą. Wystarczyło wziąć w rękę.

Żeby nie było całkiem poza tematem, nie używam UV w ogóle, bo kupowanie do kita 14-45 wydawało się wyrzucaniem kasy w błoto...
    ...Dopóki stara zdezelowana Minolta, ale za to z filtrem nie wypadła lepiej w górach

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marge
    Cytat Zamieszczone przez tomhorn
    Ulegamy testom, sugestiom, reklamie i wielu innym czynnikom. Tak to działa i nie ma się, co oszukiwać, że wybierając ten lub inny sprzęt, dokonaliśmy najlepszego możliwego wyboru. Dokonaliśmy wyboru jedynie w swojej głowie.
    Tak, tak, szkoda tylko, że w niektórych przypadkach te "wiele innych czynników" sprowadza się tylko do zasobności portfela.
    Kiedy jedynymi w zasięgu były E300 i 350D, a D70 już powyżej możliwości, wybór nie miał nic wspólnego z testami, sugestiami i reklamą. Wystarczyło wziąć w rękę.

Żeby nie było całkiem poza tematem, nie używam UV w ogóle, bo kupowanie do kita 14-45 wydawało się wyrzucaniem kasy w błoto...
    ...Dopóki stara zdezelowana Minolta, ale za to z filtrem nie wypadła lepiej w górach

Byłem przeciwnikiem stosowania filtrów, ale już nie jestem.
    Po pierwsze, zwyczaj zakładania filtra UV bezpośrednio po zakupie szkła ma tę zaletę, że nie musimy się martwić o porysowanie szkła i jego niższą wartość przy ewentualnej odsprzedaży.
    Po drugie filtr ochrania szkło w razie katastrofy, np upadek aparatu wraz ze statywem.
    Czytałem udokumentowane fotograficznie relacje o upadku aparatu ze statywem, kiedy to filtr ratował drogocenne szkło.
    Po odkręceniu potłuczonego filtra szkło okazywało się nienaruszone.
    Pozdrówka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A ja swojego kita katuje mocno po różnych krzakach Jak będę miał droższe szkło to wtedy moje sumienie zostanie dotknięte przez strach przed straceniem np. 2 tys. A kita i tak sobie zostawię do sytuacji ekstremalnych.

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zastanawia mnie jedno.Dlaczego praktycznie każda dyskusja na forum przeradza sie w kłótnie Toć to logiczne ze każde szkło na drodze światła wprowadza weń jakieś tam zniekształcenia ( nawet i skło obiektywu). Jak ktos si e boi o soczewe to zakłada jak nie to nie.Proste.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Switch Zobacz posta
    A ja swojego kita katuje mocno po różnych krzakach Jak będę miał droższe szkło to wtedy moje sumienie zostanie dotknięte przez strach przed straceniem np. 2 tys. A kita i tak sobie zostawię do sytuacji ekstremalnych.
    Zgadzam się, nowe plastikowe 14-42 i 40-150 itak po dłuższym uzywaniu rozkalibrują się i stracą ostrość i kosztują grosze, przy takich obiektywach nie ma sensu zakładanie filtra.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez StefanT Zobacz posta
    Zgadzam się, nowe plastikowe 14-42 i 40-150 itak po dłuższym uzywaniu rozkalibrują się i stracą ostrość...
    Ciekawe... Może masz jakieś bardziej szczegółowe informacje na ten temat, poparte przykładami?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez StefanT Zobacz posta
    Zgadzam się, nowe plastikowe 14-42 i 40-150 itak po dłuższym uzywaniu rozkalibrują się i stracą ostrość i kosztują grosze, przy takich obiektywach nie ma sensu zakładanie filtra.
    na jakiej podstawie tak twierdzisz?
    na 14-45 zrobiłem ok 20 000 - i nic (a tani)
    na 14-42 ok 12 000 i tez nic
    Jakieś konkrety, testy?
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Filtr do 40-150 - slim, czy zwykły

Witam

do Zuiko 40-150 wystarczy zwykły filtr, czy lepiej w wersji slim?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja mam na stałe założony filtr UV (czarny Hoya SMC) na 14-54. Przecieram na chuch i t-shirtem. Na kitowym 40-150 (stara wersja) nie mam filtra. Bo tani i rzadko go używam.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zaraz po zakupie zestawu kupiłem 2 filtry UV. paprochy, rysy itp. są mi niestraszne.
    Jasne, że "kity" kosztują "grosze", ale dmsnie za takie grosz e moge sobie kupić lampę błyskową np. Z UV czy bez ostrzy tak samo.
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki