Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 103

Wątek: ostrość obiektywu & filtry

Mieszka w
    Łańcut
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panowie,fantastyczne wywody,-,,przenikalność,,itd,moim skromnym zdaniem,uv,tylko chroni obiektyw,gwoli formalności,zgodzę się,im więcej powłok tym lepiej,ale co,do ostrzenia,to może rzeczywiście tani filtr-,,lekko zkłóca,,ostrość,przy długiej ogniskowej,
    ale szeroki kąt-spoko nawet przy najtańszym -hama,oczywista czarny-hoya-bardzo dobry,ale szkoda pieniędzy,w zupełności wystarcza-hama -htmc-rozsądna kasa..i ambicje zaspokojone,oczywista moje,a opinia jest jak d..a i każdy ma swoją,pozdro!!!
    OLYMPUS E 510

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    wygrzebalem ten link z innego watku (thx lgrabun) .... w sam raz do tego tematu

[center:b06d3b94ef]Ostry problem z filtrem UV[/center:b06d3b94ef]
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    I jeszcze: jak filtr psuje ostrość - http://www.stopa.cso.pl/technika/filterek/filterek.html

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    I jeszcze: jak filtr psuje ostrość - http://www.stopa.cso.pl/technika/filterek/filterek.html
    Hamę (Pol CIR) miałem raz (z 3mpix Dimage'm) i NIGDY więcej bym jej nie kupił! Pomimo, że aparat miał niewielką matrycę, to spadek kontrastu był tak widoczny jak w Twoim przypadku. Strach pomyśleć jak by to wyglądało z 8mpix - efekt by był chyba niczym soft Dlatego wolałem trochę dopłacić do B+W i nie martwić się o to, że mi filtr popsuje jakość zdjęcia
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że owszem, jeśli ktoś założy jaką Hamę czy 'profizestaw" z allegro to nie ma co gadać o jakości ostrości itd - założenie czegoś takiego to ak jakbym wyciął kawałek szyby z okna i zasłaniał nią obiektyw..
    Natomiast filtry z chociażby czarnej serii Hoyi nie wpływają na jakość (zauważalnie) - mogę się założyć, że jeśli pokażę dwie foty - z HMC Super i bez, to nikt nie będzie potrafił wskazać tej z filtrem...

Ja zawsze noszę filtr.. wprawdzie nie focę E-1, czy nawet E-300, a C5060, ale zależy mi na czystym obiektywie.. Wiem jak czasem wygląda mój filtr - są paluchy, kurz, czasem ślady po kroplach wody.. Przecieram go chusteczkami higienicznymi i widzę jak już się porysował... Aż strach pomyśleć co stałoby się z obiektywem... Nie wyobrażam sobie focenia bez filtra... Z filtrem mogę nie obawiać się o obiektyw - mogę zawsze dać komuś aparat do ręki, wejść w tłum, nie bac się o zakurzenie itd... daje on niesamowity komfort..

Poza tym nie wyobrażam sobie przecierania obiektywu rękawem koszuli (!) pisaliście to serio?!

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    wprawdzie nie focę E-1, czy nawet E-300
    poczytaj sobie w linku co podalem na temat wielkosci matryc...

Ja jak kupie sobie nowy porzadny obiektyw to kupie do niego filt... z tym ze bedzie to polaryzacyjny (ktory bedzie mial przynajmniej dodatkowy efekt... jak juz mam tyle placic). Jak bedzie duze zabrudzenie to go bede uzywal jako oslone... ale raczej nie przymierzam sie do noszenia non stop (UV nosze caly czas przy swoim kompakcie)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    wprawdzie nie focę E-1, czy nawet E-300
    poczytaj sobie w linku co podalem na temat wielkosci matryc...

Ja jak kupie sobie nowy porzadny obiektyw to kupie do niego filt... z tym ze bedzie to polaryzacyjny (ktory bedzie mial przynajmniej dodatkowy efekt... jak juz mam tyle placic). Jak bedzie duze zabrudzenie to go bede uzywal jako oslone... ale raczej nie przymierzam sie do noszenia non stop (UV nosze caly czas przy swoim kompakcie)
    Ja póki co nie przymierzam się do zakupu filtrów UV. Zaoszczędzone 200-250zł wolę przeznaczyć na większą torbę lub FL36 Moje KITy czyszczę specjalnymi szmatkami do obiektywów i póki co wszystko jest ok. Staram się ich tak używać, żeby nie zniszczyć.
    W przeciągu ponad 3 lat posiadania Dimage'a (czarna Hoya była non stop narkęcona) filtr rzeczywiście przydał się tylko raz - kiedy zawadziłem o pasek i aparat powędrował na podłogę obiektywem w dół. Filtr się potrzaskał, wbił nieco w gwint obiektywu, ale sam obiektyw pozostał właściwie nietknięty (były dosłownie 2-3 malutkie punkty od potrzaskanego filtra (ale i tak nie było ich widać na zdjęciu) Jak będę miał już wszystkie potrzebne akcesoria, to zacznę się zastanawiać nad UVkami (i przy okazji pewnie na połówkami Cokina )[/b]
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja póki co nie przymierzam się do zakupu filtrów UV. Zaoszczędzone 200-250zł wolę przeznaczyć na większą torbę lub FL36 Moje KITy czyszczę specjalnymi szmatkami do obiektywów i póki co wszystko jest ok. Staram się ich tak używać, żeby nie zniszczyć.
    W przeciągu ponad 3 lat posiadania Dimage'a (czarna Hoya była non stop narkęcona) filtr rzeczywiście przydał się tylko raz - kiedy zawadziłem o pasek i aparat powędrował na podłogę obiektywem w dół. Filtr się potrzaskał, wbił nieco w gwint obiektywu, ale sam obiektyw pozostał właściwie nietknięty (były dosłownie 2-3 malutkie punkty od potrzaskanego filtra (ale i tak nie było ich widać na zdjęciu) Jak będę miał już wszystkie potrzebne akcesoria, to zacznę się zastanawiać nad UVkami (i przy okazji pewnie na połówkami Cokina )[/b][/quote]
    ======================
    Ja też nie rozumiem sensu zakładania filtra UV, "bo dziadek tak robił" i "bo prawie nie pogarsza zdjęcia".
    Także nie rozumiem wstrętu do etatowego dekielka, bowiem stwierdziłem własnoręcznie, że zakładanie dekielka prawie zupełnie nie boli.
    Filtry kupiłem, ale polary i noszę je w torbie.
    Pozdrówka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    W przeciągu ponad 3 lat posiadania Dimage'a (czarna Hoya była non stop narkęcona) filtr rzeczywiście przydał się tylko raz - kiedy zawadziłem o pasek i aparat powędrował na podłogę obiektywem w dół. Filtr się potrzaskał, wbił nieco w gwint obiektywu, ale sam obiektyw pozostał właściwie nietknięty (były dosłownie 2-3 malutkie punkty od potrzaskanego filtra (ale i tak nie było ich widać na zdjęciu) Jak będę miał już wszystkie potrzebne akcesoria, to zacznę się zastanawiać nad UVkami (i przy okazji pewnie na połówkami Cokina )[/b]
    ======================
    Ja też nie rozumiem sensu zakładania filtra UV, "bo dziadek tak robił" i "bo prawie nie pogarsza zdjęcia".
    Także nie rozumiem wstrętu do etatowego dekielka, bowiem stwierdziłem własnoręcznie, że zakładanie dekielka prawie zupełnie nie boli.
    Filtry kupiłem, ale polary i noszę je w torbie.
    Pozdrówka[/quote]

No to przydal Ci sie ten jeden raz, czy nie przydal. Zupelnie nie rozumiesz sensu zakladania, czy tez uratowal Ci obiekty od smierci? Zastanow sie nad sensem Twoich rozwazan. Jakas logika zostala zachowana? Nie sadze.
    Czesc.Ch.

P.s. Czy nosicie swoje aparaty od roku, raz na tydzien, przez godzine i to tylko wtedy gdy w kawiarni laski moga je podziwiac? Stad Wasze wnioski i doswiadczenia? Ponosicie troche w plenerze zmienicie zdanie!
    Jak sie lazi po krzakach to dekielek odpadnie po pierwszym kontakcie z galezia. Po drugim szklo bedzie upaprane spadzia, muszkami i syfkami. Jak zawieje wiatr i poniesie pyl? Jak pies wsadzi nos w szklo. Fotografowal ktos psy? Sytuacji jest tysiac. Trzeba miec wyobraznie. Albo zaczac focic zamiast pisac androny na forum.
    Filtr jest nieprzydatny w atelier. I przy wyjatkowo precyzyjnie naswietlanych fotkach ze statywu- krajobrazowych. Reszta gniotow moze miec nawet po trzy filtry + rolke papy. Niczego nie sa w stanie popsuc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    P.s. Czy nosicie swoje aparaty od roku, raz na tydzien, przez godzine i to tylko wtedy gdy w kawiarni laski moga je podziwiac? Stad Wasze wnioski i doswiadczenia? Ponosicie troche w plenerze zmienicie zdanie!
    Jak sie lazi po krzakach to dekielek odpadnie po pierwszym kontakcie z galezia. Po drugim szklo bedzie upaprane spadzia, muszkami i syfkami. Jak zawieje wiatr i poniesie pyl? Jak pies wsadzi nos w szklo. Fotografowal ktos psy? Sytuacji jest tysiac. Trzeba miec wyobraznie. Albo zaczac focic zamiast pisac androny na forum.
    Filtr jest nieprzydatny w atelier. I przy wyjatkowo precyzyjnie naswietlanych fotkach ze statywu- krajobrazowych. Reszta gniotow moze miec nawet po trzy filtry + rolke papy. Niczego nie sa w stanie popsuc.
    Właśnie przewaga filtru nad dekielkiem jest taka, że to drugie łatwo zgubić. Zakładam filtr raczej, żeby chronić przednią soczewkę, przed upadkiem to dużo nie pomoże jak się gwint zakleszczy.