Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 103

Wątek: ostrość obiektywu & filtry

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak ktoś nie ma szacunku do własnych pieniędzy to nie będzie dbał o sprzęt. Ja wychodzę z założenia, cena filtra < cena obiektywu i jakby coś się wydarzyło a dekielka nie noszę z prostej przyczyny: 1. ciężko go zakładać z tulipanem, 2. łatwo zgubić, 3. jak idę robić zdjęcia to go nie potrzebuję.

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ..a ja powiem tak....nie mozna powiedziec ze filtr nie wplywa na jakosc - wszak kazdy uklad optyczny jest tylko tak dobry jak najgorszy jego element skladowy.. dlatego trzeba mz kupowac filtry najlepsze na jakie kogo stac (nie lekcewazac tego)..gdy nie mam solidnego filterka to wole focic bez...polecam filtry Heliopan..
    Pozdrawiam
    Coral

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Test - subiektywny

Zrobiłem sobie mały teścik - taki może nawet przesadny.
    Jedno zdjęcie jest zrobione z DWOMA filtrami nakręconymi na obiektyw, tj:
    Marumi WPC UV
    Marumi WPC CPL
    Drugie bez filtrów

Zobaczcie sami

Wnioski wyciągamy na własną rękę
    Ja filtry stosował będe dalej
    Pojedynczo :P

PS. Zdjęcia dzieli 14skundowy odstęp czasu.
    ISO 100, kontrast 0, wyostrzanie 0, NF OFF, CS2.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dodam jeszcze info sprzętowe:
    E-1 i 14-54

F 5,6 i czas 1/250 bez filtrów
    1/400 z filtrami

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a to mnie zaskoczyles
    z czego wynika takie skrocenie czasu przy zalorzonych filtrach?
    pzdr.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no ja myslalem ze raczej czasy moga sie wydluzyc bo swiatelka mniej... hehe pewnie kolega tak zmienial dlugo filtry ze pogoda sie totalnie zmienila :P
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    LOl

Oczywiście na odwrót niż napisałem 1/400 "bez" i 1/250 "z"

Co sądzicie o samym problemie ostrości?

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    dlatego do mojego nowego ZD 35mm (ktory dopiero do mnie przyjdzie) juz teraz planuje zakup jakiegos filtra... Hoya czy Marumi... a czy slim czy zwykly to jeszcze nie wiem :P Ale filterek musi byc...
    Zobaczymy co powiesz, jak zobaczysz konstrukcję 35. Obiektywy macro to właściwie "odwrotne mocowanie". Pierwsza soczewka siedzi głęboko i jest niewielka... Jak to zaklapisz UVką, to normalnie zaprosze Dodę by tu zrobiła hihihihihi.
    Hmmm... w przypadku 50 Macro nie widzę problemu. W przypadku 35 Macro to już mija się z celem. Soczewka jest cholernie głęboko osadzona.

Teraz panuje taka moda na cwaniaków/ profesjonalistów, którzy udowadniają światu, że filtry UV stosowane dla ochrony to zbędny wydatek (czytałem na ten temat felieton jakiegoś foto guru, prawdopodobnie na fotopolis). To, że filtr w jakimś stopniu obniża jakoś jest oczywiste. Jednak dobrej jakości filtr niemal nie wpływa na kontrast oraz ostrość lecz w minimalnym stopniu na przenoszenie barw. Daje jednak ochronę przez co poczucie bezpieczeństwa. Nie unika się trudnych ujęć w obawie o soczewki. Niech te cwaniaczki focące krajobrazy oraz ludków na ulicach pojadą na tor żużlowy bez filtra i zrobią serię spod kół. Powodzenia...

Powiadam... filtr UV jako ochrona soczewki jest bardzo porządany w określonych okolicznościach. Może być stosowany przez wrażliwych w każdych okolicznościach. Niestety filtr to kolejny element układu optycznego dlatego musi być najwyższej jakości. Nie ma również sensu kupowanie filtra za 250-450zł do szkła za 600-900zł. Tak samo bezsensowne jest kupowanie taniego filtra za 100-150 zł do szkła za 6000 zł. To oczywiste...

Polecam filtry Heliopan'a. Mam na każdym szkle HELIOPAN UV SH PMC Slim. W weekend zrobię kilka fotek z jak i bez filtra. Poproszę wówczas "mądrali antyfiltrowych" o wskazanie zdjęć z "uzbrojonego" w filtr obiektywu. Zaręczam, że o trafności będzie mógł zdecydować jedynie przypadek

robin102
    Gość
    jest milion powodów - sposobów aby zrobić słabe zdjecie, fitr to u mnie ostatni, ja sam bardziej fotki chrzanie niż 10 filtrów nakręconych razem.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Hmmm... w przypadku 50 Macro nie widzę problemu. W przypadku 35 Macro to już mija się z celem. Soczewka jest cholernie głęboko osadzona.
    teraz juz to wiem Juz mam ZD 35mm... niedlugo maly tescik zrobie
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać