Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 103

Wątek: ostrość obiektywu & filtry

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    Witam

do Zuiko 40-150 wystarczy zwykły filtr, czy lepiej w wersji slim?
    Wystarczy zwykly. Ja mam slim, bo... Czemu nie Roznica w cenie byla minimalna jak kupowalam. A jak cos to do kita dam.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    fajnie, że powstał wątek, ponieważ można podyskutować o słuszności zakładania Uvki na słoiczki. Zgadzam się w pełni z argumentacją, że każdy element nie należący do słoja pogarsza jego właściwości optyczne i generuje bliki. Po za problemem samego szkiełka dochodzi załamanie światła w powietrzu między szkiełkiem a pierwszą soczewką...

Z drugiej strony po coś producenci obiektywów nagwintowywują przód słoiczków...

Ja jestem zdania, że jeżeli się dba o sprzęt, to poza sytuacjami, że na 1000% nic nie uszkodzi nam soczewki, należy zakładać UVke. Takie sytuacje to:
    -robienie krajobrazu przy bezwietrznej i bezchmurnej pogodzie na odludziu (nikt nie popchnie nam statywu i nie wpadnie kwaśny deszcz na szkło
    -na czas sesji studyjnej (z nadmienieniem, żeby zakładać zaraz po zakończeniu ujęć)

W pozostałych sytuacjach stanowczo radzę zakładać.

Podam przykłady, że da się bardzo łatwo uszkodzić obiektywy, dlatego wszystkie ZD mam z UV.

1. kiedyś miałem kompakt (c-5050), na którym widoczne były fioletowe warstwy powłok. Dbałem o nie bardziej niż o swoje jajka ) Pech chciał, że robiłem zdjęcia na imprezie pożegnalnej w jednym z klubów. niestety któraś z pań chciała pooglądać sobie fotki i zostawia mi na 1h piękny odcisk kciuka na całej długości szkła. Natychmiast przetarłem odpowiednią szmatką z zachowaniem ostrożności. Skończyło się tym, że po powrocie widziałem wytrawioną plamę wielkości odcisku na tej fioletowej warstwie. Efekt był taki, że bliki po takim zabiegu miałem 300x większe, niż w przypadku założenia jakiegoś ch... UV.

2. Kupiłem Zenitara 16mm.. fajne cacko do zabawy w krzywizny. W szczególności na Zenicie starałem się utrzymywać go w jak najlepszym stanie, jednak któregoś pięknego dnia wsadziłem go do pudełka do góry nogami i mimo zabezpieczenia dna plastykowego pudełka chusteczkami porysowała się pierwsza soczewka.

Jeżeli komuś nie przeszkadzają rysy na obiektywie, to jego sprawa, jednak doskonale wiem jaki to ból jak uszkodzi się fajny słoik. Na pewno nie ryzykowałbym zniszczenia np. ZD 150 f2 taką bzdurą, że pogorszę sobie obraz.

Chyba, że kogoś stać na wymianę porządnych obiektywów, ot tak..

ps. filtry mają też to do siebie, że zawsze można mieć w plecaku drugi identyczny i w przypadku zachlapania (zdjęcia nisko tafli wody) można przekręcić na czysty.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    fajnie, że powstał wątek, ponieważ można podyskutować o słuszności zakładania Uvki na słoiczki. Zgadzam się w pełni z argumentacją, że każdy element nie należący do słoja pogarsza jego właściwości optyczne i generuje bliki. Po za problemem samego szkiełka dochodzi załamanie światła w powietrzu między szkiełkiem a pierwszą soczewką...

Z drugiej strony po coś producenci obiektywów nagwintowywują przód słoiczków...

{klik}

2. Kupiłem Zenitara 16mm.. fajne cacko do zabawy w krzywizny. W szczególności na Zenicie starałem się utrzymywać go w jak najlepszym stanie, jednak któregoś pięknego dnia wsadziłem go do pudełka do góry nogami i mimo zabezpieczenia dna plastykowego pudełka chusteczkami porysowała się pierwsza soczewka.
    Gdyby UV był potrzebny, to producent by go montował, zamiast dawać pusty gwint (dla zupełnie innych akcesoriów).
    Jak udawało ci się zakręcić filtr uv do zenitara?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Po tym jak 2 tygodnie temu na weselu porysowałem (nie wiem nawet kiedy...) moja UVke chroniącą 16-35 od Canona, żadne pseudomądre dyrdymały ani testy nigdy nie przekonają mnie do nie chronienia drogich obiektywów.
    Dla niezorientowanych:
    - nowy UV B+W = ok. 300-350 PLN
    - nowy 16-35 = 5800-6500 PLN

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Nieśmiało zauważę, że niektóre szerokie obiektywy ZD8 czy ZD7-14 niemają gwintu na żaden filtr. Szersze ZD mają gwint ale filtr slim W+B do ZD11-22 ma dekiel który regularnie spada. Cześć tele jak 50-200 ma tak długie tulipany, że naprawdę trzeba się napracować by uszkodzić szkło.
    Ostatnio doszedłem do wniosku, że lepsze od filtra UV jest nie pożyczanie nikomu szkła

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Po tym jak 2 tygodnie temu na weselu porysowałem (nie wiem nawet kiedy...) moja UVke chroniącą 16-35 od Canona, żadne pseudomądre dyrdymały ani testy nigdy nie przekonają mnie do nie chronienia drogich obiektywów.
    Dla niezorientowanych:
    - nowy UV B+W = ok. 300-350 PLN
    - nowy 16-35 = 5800-6500 PLN
    a osłone przewciwsło neczna miałeś, czy też trzeba ją osobno kupować :P
    BTW szkło na obiektywie jest z reguły twardze niz to na UVce
    ALe masz rację kto by tam patrzył na jakosc - Ty kotlety trzepiesz :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Jak udawało ci się zakręcić filtr uv do zenitara?

Pozdrawiam
    sęk w tym, że się nie da, a dekielka w tym fiszaju też próżno szukać

pozdro Radio

z tego samego powodu bałbym się mieć ZD7-14mm... 6klocków na ziemi nie leży... porządny zestaw już można za to kupić. :/
    Ostatnio edytowane przez King ; 7.08.09 o 17:27 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    sęk w tym, że się nie da, a dekielka w tym fiszaju też próżno szukać/
    bywają... kiedyś widziałem za 15zł (+przesyłka). Teraz szukałem - nie ma.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To tak jak sex -każde dodatkowa ochrona wpływa na efekt.
    Jak trza to trza ale lepiej bez.
    Do zdjęć pod światło ściągam wszystko i zostawiam goły obiektyw.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    a osłone przewciwsło neczna miałeś, czy też trzeba ją osobno kupować :P
    BTW szkło na obiektywie jest z reguły twardze niz to na UVce
    ALe masz rację kto by tam patrzył na jakosc - Ty kotlety trzepiesz :P
    grizz widziałes kiedys tulipana na obiektyw 16 mm (prawdziwe 16 mm, a nie jakieś 8 cropowane)? Z powodu szerokości obiektywu, to niewielka (płytka) osłona; bez problemu "przebija sie" pprzez nią przypadkowy intruz.
    Różnica w jakości "z i bez filtra" jest zapewne widoczna pod mikrosokopem, nie ma natomiast szansy, żeby nawet wprawne oko zauwazyło ja na odbitce 20x30. Może się załozymy że twoje wprawne oko tego nie zauwazy, nawet na bardzo szczegółowej fotografii? Gotowy jestem przeprowadzić mały eksporyment podczas jednego ze spotkań - co ty na to?
    A pojęcie "trzepanie kotletów" kojarzy mi się bardziej z kulinarnymi przygodami niż fotografią, którą uprawiam.